Ανοιχτό ενδεχόμενο για δράση στο Ιράκ αφήνει ο Ομπάμα
Επόμενος
στόχος της ISIS η
Βαγδάτη, εκτός κυβερνητικού ελέγχου ο Βορράς
Ουάσινγκτον: Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του εξετάζει «όλα τα ενδεχόμενα» για να βοηθήσει το Ιράκ να πολεμήσει τους ισλαμιστές μαχητές, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να εξασφαλίσουν ότι οι τζιχαντιστές δεν θα αποκτήσουν έρεισμα στο Ιράκ και τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση όταν απειλούνται τα εθνικά τους συμφέροντα.
Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ή κάποια άλλη δράση για να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών, ο Ομπάμα είπε: «Δεν αποκλείω τίποτα».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο μετά από συνάντηση με τον αυστραλό πρωθυπουργό, ο Ομπάμα τόνισε ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμες ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο Ιράκ.
Η Γαλλία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να δράσουν άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στο Ιράκ.
«Η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε θέτει υπό σοβαρό κίνδυνο την ενότητα και την κυριαρχία στο Ιράκ και αποτελεί σημαντική απειλή για την σταθερότητα στην περιοχή» ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιτακτικά την κατάσταση» είπε.
Την ίδια ώρα, ΝΑΤΟ και Βρετανία δηλώνουν αρνητικές στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε από τη Μαδρίτη ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποιος «ρόλος» για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο Ιράκ μετά την κατάληψη μεγάλου μέρους των βορειοδυτικών επαρχιών της χώρας από τους εξτρεμιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS), οι οποίοι κρατούν ομήρους δεκάδες τούρκους πολίτες.
Ο Ράσμουσεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, καταδίκασε τη βία στο Ιράκ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης απέκλεισε και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ.
Από την πλευρά του, πάντως, το Ιράκ κάνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς τη Βαγδάτη, ζητώντας αεροπορική υποστήριξη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ρωσία: Οι εξελίξεις δείχνουν την αποτυχία της αμερικανικής επέμβασης
Η προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών ανταρτών στο Ιράκ απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και καταδεικνύει την «πλήρη» αποτυχία της αμερικανικής και της βρετανικής επέμβασης στο Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τις δηλώσεις του οποίου μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ δείχνει την πλήρη αποτυχία της περιπέτειας που ξεκίνησαν πρώτα από όλους οι ΗΠΑ και η Βρετανία και της οποίας έχασαν οριστικά τον έλεγχο» δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Τίθεται εν αμφιβόλω η ενότητα του Ιράκ» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ανησυχεί «γι'αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ».
Πηγή: news.in.gr
- See more at:
http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/204278/anoichto-endechomeno-gia-drasi-sto-irak-afinei-o-ompama#sthash.xJXZNxVg.dpuf
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire