ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 3 juin 2017

Εικαστικά - Η γοητεία που άσκησε η Ελλάδα στον Cy Twombly (1928-2011)







Γιούλη ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

«Εχω απέραντη επιθυμία να δω και να αισθανθώ αυτά τα αρχαία θαύματα. Η δουλειά μου διψάει για επαφή μαζί τους. Και όταν μπήκα στη Μεσόγειο, νόμιζα ότι ήμουν στον παράδεισο!». Η γοητεία που άσκησε η Ελλάδα στον Cy Twombly (1928-2011) είναι γνωστή. Ο Εdwin Parker Twombly –αυτό ήταν το όνομά του προτού προτιμήσει το Cy από το Cyclon (κυκλώνας), που ήταν το παρατσούκλι του αθλητή πατέρα του– επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1960. Εκτοτε ταξίδεψε στην Πάτμο, τη Ρόδο, τη Σάμο, τη Δήλο, τη Μύκονο, τη Σύρο κ.ά.
Αλλά η ελληνική μυθολογία καταλαμβάνει σημαντική θέση στο έργο του ήδη από τα τέλη του ’50. Τώρα, για πρώτη φορά, 27 έργα του σπουδαίου Αμερικανού καλλιτέχνη εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και την επαφή του με την Ελλάδα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δίπλα σε 12 έργα της αρχαιότητας.
Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η σύγχρονη τέχνη συνδιαλέγεται με την αρχαιότητα στο Κυκλαδικής –πρόκειται για ένα πρόγραμμα που «τρέχει» εδώ και δέκα χρόνια– αλλά, όπως σημείωσε ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδης, «είναι η πρώτη φορά που σε μια έκθεση συναντιούνται όλα τα ρεύματα του μουσείου, αρχαιότητα, αναγέννηση, σύγχρονη τέχνη».

Η έκθεση, που έχει τίτλο «Θεϊκοί διάλογοι», ήταν ένα όνειρο της προέδρου του μουσείου Σάντρας Μαρινοπούλου, όπως η ίδια εξομολογήθηκε. «Πέρυσι το καλοκαίρι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Nicola Del Roscio, πρόεδρο του Cy Twombly Foundation, και μαζί με τον Jonas Storsve, επιμελητή της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης Cy Twombly που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στο Centre Georges Pompidou, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε αυτή την έκθεση».

Παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά σχέδια και γλυπτά του Twombly όπως: «Αφροδίτη» (1975), «Παν» (1975), «Νίκη» (1980), «Απόλλων» (1975), «Διόνυσος» (1975), «Ορφεύς» (1979), «Ο Αρισταίος θρηνεί για τον θάνατο των μελισσών του» (1973), «Αφροδίτη Αναδυομένη» (1979), και μια σειρά έργων της αρχαιότητας, όπως o κορμός Αναδυομένης Αφροδίτης από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου, το ανάγλυφο με παράσταση Ορφέως, Ευρυδίκης και Ερμή από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης, το άγαλμα Διονύσου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, το αγαλμάτιο Απόλλωνος και το ειδώλιο πτερωτής Νίκης από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.











Ξεχωριστή θέση στις επτά ενότητες της έκθεσης έχει το περίφημο αγγείο François ή Κρατήρας του Κλειτία, που ταξιδεύει για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας, από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας. Πρόκειται για έναν μεγάλο αττικό ελικωτό κρατήρα μελανόμορφου ρυθμού ύψους 66 εκ. που χρονολογείται περί το 570 π.Χ.




Κατασκευάστηκε και φιλοτεχνήθηκε στην Αττική από τον αγγειοπλάστη Εργότιμο και τον αγγειογράφο Κλειτία. Ανακαλύφθηκε το 1844 στο εσωτερικό ενός τάφου στην ετρουσκική πόλη Chiusi της Ιταλίας από τον ανασκαφέα Al. François.
​​Διάρκεια: 25/5 - 3/9. Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα.



Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 25/05/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire