ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 7 août 2017

Ελλάδα - Επικαιρότητα 26/07/2017


Βηματοδότης

Θριαμβολογεί από το μεσημέρι της Τρίτης το Μέγαρο Μαξίμου γιατί το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375%, ενώ το ύψος του επιτοκίου στο 4,65%. Αλλά το Μαξίμου θριαμβολογεί (μέσω non paper) και για έναν άλλο λόγο: επειδή οι τιμές ήταν σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.

Ολα αυτά επί κυβερνήσεως Αντ. Σαμαρά. Τι λέει όμως για όλα αυτά ο κ. Σαμαράς; Αισθάνεται δικαιωμένος ή όχι;

Το timing της εξόδου

«Δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι με κάτι που είναι προφανώς θετικό». 
Η φράση ανήκει στον Αντώνη Σαμαρά. Με αυτήν ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε προ δύο εβδομάδων σε συνομιλητή του όταν του ζήτησε να σχολιάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές. Η απάντηση του κ. Σαμαρά έδειξε πως ο ίδιος δεν θεωρούσε το timing της εξόδου λανθασμένο. Και η τελική έκβαση των πραγμάτων τον δικαίωσε.


Το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο κινήθηκε αισθητά χαμηλότερα από το ανώτατο εύρος του 4,8%, που είχε θέσει ως στόχο το οικονομικό επιτελείο. Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές άνω των 6,5 δισ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ!

Φαίνεται λοιπόν ότι ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να είναι γνώστης των αγορών και είχε ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του ομολόγου. Πάντως ο ίδιος συνιστά πλέον επαγρύπνηση. Οπως λέει, ελλοχεύει ο κίνδυνος μετά την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να εφησυχάσουν και να χαθεί το μεταρρυθμιστικό momentum. Και αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο κατά τον έμπειρο κ. Σαμαρά!

Τσακαλώτος: Ακολουθούν κι άλλες έξοδοι

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος διαβεβαιώνει πως θα υπάρξουν και άλλες έξοδοι στις αγορές και κατηγόρησε την αντιπολίτευση που εγκαλούσε την κυβέρνηση για μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση. Προανήγγειλε και έξοδο από τα μνημόνια «ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει όσα είχε υποσχεθεί».

Και ο Σόιμπλε ευχαριστημένος

Ικανοποιημένος από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εμφανίζεται και ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος όμως ζήτησε να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση. Κατά τη ΝΔ «ο κάθε παίκτης στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος με αυτή την εξέλιξη, διότι είτε μπορεί να μας δανείζουν λιγότερα, είτε επειδή δεν έδωσαν τίποτα για το χρέος, η χώρα κατάφερε να δανείζεται από τις αγορές». Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι στη ΝΔ δεν ξέρουν ακόμα πώς να αντιδράσουν. Να σκεφτείτε ότι ένα στέλεχός της είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο ότι αν η κυβέρνηση πετύχει επιτόκιο πάνω από 2% θα είναι αποτυχία. Αυτή η ανάρτηση δεν έμεινε για πολύ, αφού κατέβηκε σε λίγη ώρα. Κάποιος από ψηλά θα έδωσε εντολή να την κατεβάσουν, δεν νομίζετε;

Αυξήσεις δαπανών

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά τελευταίως πολλά νομοσχέδια (και οι περισσότερες τροπολογίες που τα συνοδεύουν) παρουσιάζουν αύξηση δαπανών. Είναι τόσο πολλές οι αυξήσεις δαπανών που παρατηρούνται τελευταίως στα νομοσχέδια που καμιά φορά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αδυνατεί και να τις υπολογίσει. Για παράδειγμα, οι βουλευτές της ΝΔ μέτρησαν 37 ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με αυξημένες δαπάνες και μόνον πέντε από αυτές είχαν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και μη νομίζετε ότι οι αυξήσεις δαπανών αναφέρονται σε εκατομμύρια ευρώ. Είναι μικροποσά, αλλά δείχνουν κάτι. Οι περισσότερες αφορούν προσλήψεις είτε μετακλητών υπαλλήλων, είτε συμβούλων.

Αλωση νήσου από... ακρίδες

Εφυγαν οι επίσημοι από τον Αη Στράτη, αλλά οι... ακρίδες έμειναν. Η μεγαλύτερη μάστιγα που αντιμετωπίζει το νησί, όπως μου εξήγησε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Στην τελευταία επίσκεψη των επισήμων (ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος) οι Αρχές του ακριτικού αυτού νησιού έδειξαν όλο το μέγεθος της καταστροφής. Εδειξαν κάμπο να αλλάζει... χρώμα από την επιδρομή των ακρίδων και ζήτησαν προστασία. Γιατί το πρόβλημα έχει παραγίνει. Και δεν είναι μόνον τα πρόβατα που πεθαίνουν από ασιτία (γιατί δεν βρίσκουν τίποτε να φάνε) είναι και κάτοικοι που βρίσκονται σε απόγνωση. Μια οικογένεια κατήγγειλε ότι οι ακρίδες έφαγαν ακόμη και τις κουρτίνες του σπιτιού της.

Συγγνώμη, λάθος

Κάτι ο καύσωνας και η καλοκαιρινή ραστώνη, κάτι η Βαρουφακιάδα που κυριαρχούσε, δεν ήθελε και πολύ να αναπαραχθεί μια είδηση, η οποία βεβαίως καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Πρόκειται για το δήθεν επίδομα σφραγίδας 50 ευρώ που χορηγεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο δημοσίευσε ένα site και έκανε γρήγορα τον γύρο του Διαδικτύου, χωρίς κανείς να κάνει τον κόπο να διασταυρώσει την είδηση.

Δικαίως λοιπόν το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία λέει ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, ούτε υπάρχει καμία εισηγητική έκθεση. Ούτε βεβαίως υπάρχει ανακοίνωση της ΝΔ που να καυτηριάζει το γεγονός. Το υπουργείο το μόνο που διαβεβαιώνει είναι ότι η κυβέρνηση θα αφήσει τη σφραγίδα της στη δημόσια διοίκηση.Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 07/08/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire