ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 13 août 2017

Παιάνες Πολέμου









Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*

Η κρίση στην Ασία με αφορμή την Βόρεια Κορέα απειλεί τη διεθνή ειρήνη, ενώ για πρώτη φορά η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων διαφοροποιεί τα δεδομένα από  τους προηγούμενους αμερικανικούς πολέμους.  Ο λεκτικός... πόλεμος μεταξύ Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ, των ηγετών των δύο χωρών, εντείνεται καθημερινά  και αυξάνει την ανησυχία  της διεθνούς κοινότητας που έχει στραμμένο το βλέμμα στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού, ναυτική βάση των ΗΠΑ που απειλεί με πυραύλους το βορειοκορεάτικο καθεστώς. Και ενώ οι λεκτικές υπερβολές από την πλευρά της Βόρειας Κορέας και του ηγέτη της είναι συνηθισμένο φαινόμενο, από πλευράς ΗΠΑ είναι ένα νέο φαινόμενο στο στυλ Ντόναλντ Τράμπ!  Ο οποίος απείλησε με «φωτιά και οργή» την Βόρεια Κορέα που δεν έχει γνωρίσει ως τώρα ο κόσμος! Το τραγικό είναι  ότι απειλείται με πυρηνικό όλεθρο  μια περιοχή όπου πριν από 72 χρόνια οι Αμερικανοί ισοπέδωσαν με ατομικές βόμβες τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Οι δηλώσεις Τραμπ επικρίθηκαν έντονα και εντός και εκτός ΗΠΑ, χαρακτηρίστηκαν χαμηλού επιπέδου για ένα Αμερικανό Πρόεδρο, ενώ  και κάποιοι  διερωτήθηκαν σε τι διαφέρει ως προς την συμπεριφορά του από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» δημοσίευσε φωτογραφία  του ηγέτη της Βόρειας Κορέας με τα μαλλιά και τα ρούχα του Αμερικανού προέδρου σε πρωτοσέλιδο της άρθρο.

Στο μεταξύ κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για ένα πιθανό πόλεμο ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ. Όλα τα σενάρια κάνουν λόγο για χιλιάδες ανθρώπινα θύματα σε μια τέτοια περίπτωση, όχι μόνο λόγω της πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων, αλλά και λόγω της δυνατότητας της Βόρειας Κορέας να πλήξει άμεσα την Νότια Κορέα, ακόμη και με συμβατικά όπλα. Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι για μια επέμβαση στη Βόρεια Κορέα χρειάζεται προετοιμασία πολλών μηνών. Άλλοι κάνουν λόγω για επέμβαση ειδικών δυνάμεων που θα ανέτρεπαν αστραπιαία το καθεστώς προκειμένου να δημιουργήσουν τις συνθήκες μιας πολιτικής αλλαγής. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις δυνατότητες αντίδρασης της Βόρειας Κορέας και το πιθανόν κόστος οποιασδήποπε στρατιωτικής επιχείρησης. Γι΄αυτό ακούεται πως οι πρώτοι που αντιδρούν σε μια στρατιωτική επιχείρηση είναι οι Νοτιοκορεάτες, επειδή γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν το μεγαλύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Κανείς επίσης δεν ξέρει πως θα αντιδράσει η Κίνα σε μια τέτοια περίπτωση.Υπάρχουν πληροφορίες ότι Κίνα και Ρωσία μεσολαβούν ανάμεσα στις δύο πλευρές για εκτόνωση της κατάστασης.

Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο πόλεμος θα παραμείνει μάλλον λεκτικός. Στις ΗΠΑ οι θεσμοί και το αμερικάνικο κατεστημένο γενικότερα, δύσκολα θα επιτρέψουν ένα πόλεμο δεδομένης της αφερεγγυότητας του Τραμπ διεθνώς. Η δε Κίνα αντίστοιχαθα πετύχει να περιορίσει σε λεκτικό επίπεδο τις βορειοκορεάτικες απειλές. Ένας πόλεμος στην περιοχή, παρ΄όλο που όλοι αναγνωρίζουν την ενόχληση που τους προκαλεί η Βόρεια Κορέα, δεν συμφέρει σε κανένα, προπάντων που τα αποτελέσματα του παραμένουν απρόβλεπτα. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια οι ΗΠΑ βρίσκονται  με ένα Πρόεδρο που αμφισβητείται και στο εσωτερικό της χώρας αλλά  και στο εξωτερικό. Και που ακόμη δεν κατάφερε να δημιουργήσει γύρω του, στον ίδιο τον Λευκό Οίκο, μια ομάδα που να εμπιστεύεται. Ένα Πρόεδρο που λίγου σεβασμού τυγχάνει και εντός και εκτός ΗΠΑ, κάτι που υπονομεύει την ίδια την αμερικανική αξιοπιστία στη διεθνή σκηνή.

Υ.Γ.

Δεν περνά μέρα που να μη βρεθούν κάποιοι στην ελληνική πλευρά να δικαιολογήσουν πράξεις και έργα της Τουρκίας! Ως εάν να είναι η ελληνική πλευρά που είναι η κατοχική δύναμη από το 1974 στην Κύπρο και ως να μη διεκδικεί καθημερινά η Άγκυρα  ελληνικά νησιά στο Αιγαίο! Αμφισβητώντας τις ίδιες τις διεθνείς συνθήκες. Ευτυχώς που όλοι αυτοί, οι νέοι Αμαθούσιοι, οι υπερασπιστές του τουρκικού επεκτατισμού και της νατοϊκής λύσης στην Κύπρο, κατάντησαν πια γραφικοί και απομονωμένοι. Το κεφάλι του Ονήσιλου κι οι μέλισσες που φώλιασαν σ΄αυτό τρομάζουν πάντα τα όνειρα τους!

*Πανεπιστημιακός, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Ερευνών Καναδά-ΚΕΕΚ
 και μέχρι πρόσφατα  επιστημονικός συνεργάτης του ΕΔΙΑΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire