ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 7 août 2017

Ελλάδα - Επικαιρότητα 27/07/2017


Βηματοδότης

Σήμερα θα σας γυρίσω μερικά χρόνια πίσω, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις πρώτες εκλογές και σχημάτισε την πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση. Τότε που ο Αλέξης Τσίπρας διόρισε ως υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη. Παρέλαβε το υπουργείο σε μια σεμνή τελετή, η οποία διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, από τον Γκίκα Χαρδούβελη,τον τελευταίο υπουργό Οικονομικών επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.


Εκείνο που έκανε περισσότερη εντύπωση στον κ. Χαρδούβελη ήταν η διαπίστωση ότι δεν είχε να κάνει με έναν συνηθισμένο πολιτικό που σε λίγο χρόνο θα εξελισσόταν σε «τσάρο της οικονομίας», αλλά με έναν ιδιόρρυθμο άνθρωπο που εμφανιζόταν μπροστά στα κανάλια που πρόβαλλαν την «παράδοση/παραλαβή» του πιο νευραλγικού υπουργείου με μια αλαζονεία ωσάν να τα γνώριζε όλα και με μια υπεροψία που δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να κρύψει. Να σκεφθείτε, μου είπε ο κ. Χαρδούβελης, ότι επιχείρησε τότε να του εξηγήσει πως εάν δεν ληφθούν μέτρα και δεν κλείσει άμεσα η τότε αξιολόγηση, τον Μάρτιο «δεν θα υπήρχε φράγκο στα δημόσια ταμεία».

Αντί ο κ. Βαρουφάκης να ζητήσει εξηγήσεις ή έστω ενημέρωση, έδειξε να αδιαφορεί πλήρως, δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τίποτε και έδειχνε πως ήθελε να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η άτυπη αυτή ενημέρωση. Στην ομιλία του (που ήταν γραπτή) δεν είπε τίποτε περί αξιολόγησης, αναφέρθηκε στο περίφημο e-mail Χαρδούβελη και το πιο σημαντικό μέρος της καλύφθηκε με τη στρατηγική του νέου υπουργού για το πώς θα επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες του υπουργείου που είχε απολύσει η προηγούμενη κυβέρνηση.


Ηταν φανερό ότι ο κ. Βαρουφάκης από την αρχή της πολιτικής του καριέρας είχε στο μυαλό του άλλα πράγματα, ένα δικό του σχέδιο για έξοδο από την κρίση, εντελώς ανορθόδοξο, κάτι που αμέσως είχαν καταλάβει οι περισσότεροι πολιτικοί του αντίπαλοι αλλά άργησε πολύ να το αντιληφθεί ο Αλέξης Τσίπρας που ακόμα και μετά την καρατόμησή του (μετά το δημοψήφισμα) επέμενε να τον αποκαλεί asset για την κυβέρνησή του.


Ωστόσο ο κ. Χαρδούβελης έχει και κάτι άλλο να θυμάται από τον υπουργό στον οποίο παρέδωσε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών. Ηταν τότε που ο κ. Βαρουφάκης (περίπου έναν μήνα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του) κατηγορούσε τον κ. Χαρδούβελη ότι έκρυψε ή πήρε στο σπίτι του τα στοιχεία για την επέκταση της τότε δανειακής σύμβασης ως τον Ιούνιο. Ο κ. Χαρδούβελης όμως τα είχε παραδώσει κανονικά στον κ. Βαρουφάκη και αντίγραφο αυτών παρέδωσε στη γραμματεία του νέου υπουργού. Μάλιστα σε μια τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη (ήταν στον Αντέννα) είδε τα στοιχεία αυτά που είχε παραδώσει μέσα σε έναν μπλε φάκελο πίσω από το γραφείο του, εκεί όπου τα άφησε όταν τα παρέλαβε.


Και κάτι ακόμα έχει να θυμάται ο κ. Χαρδούβελης από την πρώτη γνωριμία του με τον κ. Βαρουφάκη. Στην κατ' ιδίαν συζήτηση που είχαν αμέσως μετά την παράδοση του υπουργείου (και χωρίς παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων) ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών τού είπε όταν αν θέλει να σκίσει τα μνημόνια και να διώξει την τρόικα, τότε, αν μπορεί, να βγει στις αγορές, για να δει τι μπορεί να πιάσει. Ο κ. Χαρδούβελης λέει χαρακτηριστικά ότι  «δείχνει μάγκας ένας υπουργός Οικονομικών όταν βγαίνει στις αγορές τη στιγμή που η χώρα του βρίσκεται σε μνημόνιο».


Παρά ταύτα, παρά την κριτική που δέχθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση (και από τον κ, Βαρουφάκη) για το περίφημο (και «αμαρτωλό», όπως τότε το ονόμαζαν) «e-mail Χαρδούβελη», ο τελευταίος προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπουργός Οικονομικών θεωρεί «καλή κίνηση» το ότι η χώρα βγήκε στις αγορές, και μάλιστα σε μια αγορά στην οποία οι μισοί παίκτες θεωρούν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Να σημειώσω ότι ο κ. Χαρδούβελης είναι σήμερα εκτός πολιτικής και ασκεί μόνο τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, χωρίς να εργάζεται πουθενά αλλού.

Το Βατερλό της Αμφίπολης

Αφησαν την Αμφίπολη εκτός ΕΣΠΑ. Αυτό καταγγέλλει ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ  Κώστας Αχ. Καραμανλής επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες στην υπουργό Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, όπου σημειώνει ότι η απόρριψη του φακέλου του υπουργείου Πολιτισμού για την ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων για τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου Καστά στην Αμφίπολη αποτελεί «Βατερλό» για την κυβέρνηση. Και σημειώνει ότι η ευθύνη για αυτή την αποτυχία βαρύνει το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έκρινε σκόπιμο να υποβάλει ένα γονατογράφημα, τινάζοντας στον αέρα μια μοναδική ευκαιρία χρηματοδότησης του μνημείου της Αμφίπολης.

Η μπάρα και ο Ρουβίκωνας

Ηταν η στιγμή που άνοιξε η μπάρα του Κοινοβουλίου για να περάσει το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Γ. Χουλιαράκη, όταν βρήκαν την ευκαιρία και εισέβαλαν, περνώντας κάτω από την μπάρα με αστραπιαία ταχύτητα, τα 17 μέλη του Ρουβίκωνα. Ηταν η δεύτερη φορά που έκαναν «ντου» στη Βουλή. Η πρώτη ήταν επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου τον Απρίλιο του 2015. Ανοιξαν πανό, πέταξαν φυλλάδια με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Ηριάννα Β.Λ. και στον Περικλή Μ.» και αποχώρησαν. Με εντολή του Προέδρου της Βουλής και ύστερα από συνεννόηση με τον Νίκο Τόσκα τα άτομα που παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας στη Βουλή αφέθηκαν ελεύθερα.Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 27/07/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire