ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 25 février 2018

Ελληνική Επικαιρότητα - 23/02/2018


Η συζήτηση στη Βουλή περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis ήταν μαραθώνια, διάρκειας 20 ωρών. Οσοι την παρακολούθησαν σίγουρα θα διαπίστωσαν ότι κανένας από τους υπουργούς και κυβερνητικούς βουλευτές (συμπεριλαμβανομένου  του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) δεν υπερασπίστηκε την ποινική ευθύνη της σοβαρής αυτής υπόθεσης. Μιλούσαν κυρίως για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, για «κουκούλες», για νομικίστικα θέματα, ενώ οι υπουργοί προσπαθούσαν να πείσουν ότι δεν γνώριζαν τη δικογραφία προτού αυτή έρθει στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας φάνηκε καθαρά να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποκαλεί το σκάνδαλο... «πολιτική ευθύνη», λέγοντας ότι δεν είναι νομικός και ότι δεν προτίθεται να μιλήσει νομικά. Ποιος όμως δεν θυμάται ότι το προηγούμενο διάστημα ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση έκαναν λόγο για τεράστιο σκάνδαλο, με εμφανή στόχο να ενοχοποιήσουν πολιτικούς αντιπάλους; Ετσι όμως η διαδικασία κατέληξε να πάσχει σε ό,τι αφορά την τεκμηρίωση της ποινικής ευθύνης και το ερώτημα που κυριαρχεί στα κόμματα είναι: Πώς παραπέμπονται με ποινικές διαστάσεις οκτώ πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρωθυπουργοί χωρίς συγκεκριμένες αποδείξεις; Με μία  μόνο κατηγορία της κυβέρνησης, εκείνη περί πολιτικής ευθύνης;

Στη ΝΔ κυριαρχούν δύο τάσεις όσον αφορά τη συζήτηση στη Βουλή. Σύμφωνα με την πρώτη επρόκειτο για ένα Βατερλό για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη υπήρξε ένα είδος... ισοπαλίας ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ προσεκτικοί (μάλλον θα σκέφτηκαν ότι είναι προτιμότερο να χαμηλώσουν τους τόνους γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να προκύψει εάν νέα στοιχεία έλθουν στο φως). Παρά ταύτα στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατούσε εκνευρισμός. Για παράδειγμα, πολλοί σαμαρικοί βουλευτές διερωτώνταν γιατί απουσίαζε ο Κ. Καραμανλής από την ομιλία Σαμαρά.

Η συνήθεια του Τσίπρα πριν από την κάλπη
Τι κάνει, νομίζετε, ο Αλέξης Τσίπρας όταν βλέπει φάκελο για ψηφοφορία (φωτογραφία); Τον σαλιώνει... πάραυτα. Στις εκλογές του 2015, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε εκλογική νίκη, ο κ. Τσίπρας βγήκε χαρούμενος από το παραβάν και ενώπιον εκατοντάδων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καμερών σάλιωσε τον φάκελο που περιείχε το ψηφοδέλτιο προτού το ρίξει στην κάλπη. Το ίδιο έκανε και στο δημοψήφισμα του 2015. Το ίδιο και την Τετάρτη το βράδυ (ξημερώματα Πέμπτης), όταν σάλιωσε τον φάκελο στην ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, παρά τις σαφείς οδηγίες του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου.
Το λευκό Audi Q7
Τόσο ο δήμαρχος της Σκύρου όσο και πολλοί κάτοικοι του νησιού πιστοποιούν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τριήμερη παραμονή του στο νησί εμφανιζόταν με ένα λευκό Audi Q7, το οποίο μάλιστα οδηγούσε σε ορισμένες περιπτώσεις ο ίδιος (όταν έκανε τη βόλτα του στη βόρεια, καταπράσινη πλευρά του νησιού). Εάν το πολυτελές (και τζιποειδές) αυτό αυτοκίνητο δεν ήταν ενοικιασμένο ή εάν δεν ανήκε στον παιδικό του φίλο μηχανικό από την Αρτα (που πήγαν μαζί στη Σκύρο), τότε τίνος είναι; Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όταν ήταν στην αντιπολίτευση προτιμούσε τα Skoda και τις μηχανές, αναβάθμισε λόγω θέσης το γούστο του! Να σημειώσω ότι ο κ. Τσίπρας πήγε στη Σκύρο με πλοίο της γραμμής και το Audi συνοδευόταν πάντοτε από ένα Opel Astra της προσωπικής του ασφαλείας.

Ερχονται Καμίλα και Κάρολος

Το πρόγραμμα των VIP επισκέψεων (δηλαδή των αρχηγών κρατών) στη χώρα μας έχει ως εξής: Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος της Ιρλανδίας κ. Χίγκινς (μετά της συζύγου του), προς τιμήν του οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος επρόκειτο να παραθέσει την Πέμπτη το βράδυ επίσημο δείπνο. Το μεσημέρι της Πέμπτης είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι ο ελληνικός λαός ίσως υπέφερε περισσότερο από τον ιρλανδικό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ακολουθούν σε λίγες ημέρες ο εσθονός Πρόεδρος και, αμέσως μετά, ο πορτογάλος Πρόεδρος. Τον Μάιο επισκέπτονται τη χώρα μας, με πρόσκληση του κ. Παυλόπουλου, ο Κάρολος και η Καμίλα. Τώρα θα αναρωτηθείτε τι θα προσφέρει μια επίσκεψη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου μετά της συζύγου του...


Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στο Σκοπιανό καθώς αυξάνονται οι πιέσεις προς τη χώρα μας για λύση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο (για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ) όσο και από τον αμερικανικό και διεθνή παράγοντα (για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ). Και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι μετά τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ η Γερμανία μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια για συναινετική και αμοιβαία λύση μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, στην αντιπολίτευση τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, όπως μαθαίνω, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (φωτογραφία) εκφράζει πλέον τη βεβαιότητα πως συμφωνία για το Σκοπιανό δεν πρόκειται να υπάρξει, ούτε βεβαίως θα τολμήσει η... παρούσα κυβέρνηση να τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας (με απάλειψη των αλυτρωτικών), δεν πρόκειται κανείς στη ΝΔ να συναινέσει για συμφωνία. Και τούτο όταν στη ΝΔ ήδη γνωρίζουν ότι στα χέρια του κ. Τσίπρα βρίσκεται το προσχέδιο του συμφώνου το οποίο η Αθήνα θα προτείνει στα Σκόπια.

Στη ΝΔ όμως κάνουν λόγο και για το Αλβανικό. Οπου ο αλυτρωτισμός είναι πολύ μεγαλύτερος απ' αυτόν της πΓΔΜ. Και εκεί βλέπουν πιέσεις από διεθνή παράγοντα για εξεύρεση συμφωνίας, πλην όμως δεν βλέπουν λύσεις. Ετσι, πάντοτε κατά τη ΝΔ, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βρεθεί λόγω ανοικτών θεμάτων προ τετελεσμένων γεγονότων και να αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές (το φθινόπωρο). Αυτός είναι ο λόγος που η ΝΔ ζήτησε και πάλι ενημέρωση για τα εθνικά θέματα. Θεωρούν ότι ο Νίκος Κοτζιάςδιαπραγματεύεται με Σκόπια και Αλβανία χωρίς να ενημερώνει κανέναν. Οι περισσότεροι προφανώς περίμεναν ότι πρόωρες εκλογές μπορούσαν να προέλθουν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ή λόγω του σκανδάλου Novartis, ίσως όμως προέλθουν και από τα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκοπιανό, Αλβανικό).


Ενδεικτικό του πόσο σοβαρεύουν πλέον τα εθνικά θέματα είναι και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου και η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τα ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό και το Αλβανικό, αλλά και τα εξοπλιστικά.

Η αγανάκτηση της Μαρέβας
Σε εκδήλωση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα (και όχι σε πολιτική εκδήλωση) η Μαρέβα Μητσοτάκη πέρασε στην αντεπίθεση εναντίον των αντιπάλων του συζύγου της και όσων τη στοχοποιούν. Πολιτικές παρεμβάσεις δεν συνηθίζει να κάνει η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ, η οποία θέλει, όπως λέει, να ασχολείται μόνο με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Οπως όμως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν θα καθίσει να της αμαυρώσει ο καθένας την πορεία της για να κάνει το κέφι του στην πολιτική, επειδή δεν μπορεί να βρει επιχειρήματα για να πλήξει τον σύζυγό της. Επιπροσθέτως τόνισε ότι «οι άνθρωποι στην πολιτική πρέπει να σέβονται τις οικογένειες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα».

Μυστικός κωδικός «Π-Κ»... over!
Η δήλωση της ημέρας προήλθε σίγουρα από τον Π. Κουρουμπλή. Υστερα από τόσες ημέρες που κυκλοφορούσε παντού το όνομά του ως εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο Novartis με τον κωδικό «Π-Κ», βγήκε με δήλωσή του την Παρασκευή το πρωί και παραδέχθηκε ότι αυτός είναι όντως ο «Π-Κ» τον οποίο ονομάτιζε το FBI. Οταν τον ρώτησα γιατί μόνον οι υπόλοιποι που φέρονται ως εμπλεκόμενοι (δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί) ονοματίζονται στη δικογραφία και θεωρούνται ύποπτοι για ένα σωρό αδικήματα, απάντησε: «Το FBI με ονοματίζει και μένα, αφού λέει "ο Π-Κ υπουργός Υγείας". Δεν υπάρχει άλλος υπουργός Υγείας με αυτά τα αρχικά. Δεν ήθελε μάλλον να γράψει ολόκληρο το όνομά μου, επειδή η συνάντηση που έγινε τον Απρίλιο του 2105, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία" με φαρμακευτικές εταιρείες ήταν σε μυστική διερεύνηση από το FBI». Τι άλλο, αλήθεια, θα ακούσουμε...

Ενας Ιρλανδός που ξέρει Σεφέρη
Ενδιαφέρων πολιτικός, καλοκάγαθος και δημοφιλής είναι ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, ο οποίος βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Και εξαιρετικός γνώστης της ελληνικής ιστορίας, του πολιτισμού μας και της μυθολογίας. Δεν γνωρίζω άλλον ξένο πολιτικό να έχει αναφέρει στην ομιλία του Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Καζαντζάκη, αλλά και τους Οδυσσέα, Αχιλλέα, Πάτροκλο. Πέραν όμως των επίσημων συναντήσεων που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, δεν υπήρξε άλλη συνομιλία μεταξύ τους. Στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, αν και Τσίπρας και Μητσοτάκης είχαν προσκληθεί, δεν προσήλθαν. Ο μεν κ. Μητσοτάκης έστειλε αντ' αυτού τον κ. Τσιάρα, ο δε κ. Τσίπρας έστειλε τον κ. Παπαδημητρίου. Παρέστη βεβαίως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης(θεσμικός παράγοντας) και τρεις - τέσσερις... εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, ανάμεσα στους οποίους και η Εφη Αχτσιόγλου και Λυδία Κονιόρδου. Κατά άλλα, τα δείπνο ήταν λαμπρό, αφού υπήρξε και μουσική παράσταση με βιολί και με κιθάρα (με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι και ιρλανδών μουσικών), αλλά και μενού εξαιρετικό: γλώσσα με σπανάκι (πρώτο πιάτο), κοτόπουλο (κυρίως πιάτο) και γλυκό σοκολάτας, φρούτα και καφές.



Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 23/02/2018

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire