ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 8 février 2018

Η πόλη που αποδείκτηκε μια αποτυχημένη ουτοπία




Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

Το Όρντος είναι μια περιοχή στην Κίνα, στα σύνορα με τη Μογγολία. Αρχές της χιλιετίας η κυβέρνηση αποφασίζει να κτίσει εκεί, σε μία εν πολλοίς άγονη περιοχή, μια πόλη για ένα εκατομμύριο κατοίκους. Την πόλη Kangbashi του Ordos. Διέθεσε 30 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου, για να πραγματωθεί το μεγαλεπήβολο αυτό όραμα. Και σε 335 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτισε μια ολοκαίνουργια ολοκληρωμένη πόλη.
Με γήπεδο 35.000 θέσεων, αεροδρόμιο, σχολεία, πανεπιστήμιο, μουσεία, πλατείες, ψηλούς πύργους με διαμερίσματα και γραφεία, καθώς και σπίτια ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής πάνω των χιλίων τετραγωνικών, προσδοκώντας να προσελκύσει πλούσιους κατοίκους. Δέκα χρόνια μετά όμως, το διεθνές ενδιαφέρον στράφηκε σε αυτήν, όχι για τους λόγους που αναμενόταν στην αρχή του έργου. Φωτογραφίες δείχνουν μια πόλη φάντασμα, οι τίτλοι μιλάνε για μια αποτυχημένη ουτοπία, και τα κείμενα για ένα όραμα που πήγε στράφι. «Αισθάνεσαι να βρίσκεσαι σε στούντιο ταινίας επιστημονικής φαντασίας» λέει ο φωτογράφος Raphael Olivier, ο οποίος κατέγραψε την πόλη σε μια σειρά φωτογραφιών με τίτλο "Ordos - A Failed Utopia".
Η πόλη είναι μάλλον θύμα ενός μπουμ που υπήρξε τότε στη μεταλλευτική βιομηχανία της περιοχής. Εκεί βρίσκεται το ένα έκτο των αποθεμάτων άνθρακα της Κίνας. Ένας επιπρόσθετος λόγος που αποθάρρυνε τους ανθρώπους να μετακινηθούν εκεί ήταν οι ψηλές φορολογίες. Κι έτσι, η αφθονία κατοικιών σε μια ανύπαρκτη αγορά οδήγησε τη φούσκα να σκάσει. Οι τοπικές Αρχές, αν και αναγνωρίζουν την έλλειψη κατοίκων, υποστηρίζουν πως το πλάνο είναι μακροπρόθεσμο. Ωστόσο έχουν μειώσει τον στόχο του ενός εκατομμυρίου (Σήμερα υπολογίζεται να την κατοικούν γύρω στους 100.000). Κυβερνητικά γραφεία μεταφέρθηκαν 20 μίλια βόρεια του Ordos, με σκοπό να προσελκύσουν δημόσιους υπαλλήλους να εγκατασταθούν κοντά στην εργασία, ενώ γυμνάσια με καλή φήμη μεταφέρθηκαν στο Ordos ως δέλεαρ. Λέγεται ακόμα πως η κυβέρνηση, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προσελκύσει κατοίκους, προσέφερε σε αγρότες δωρεάν διαμερίσματα. Ωστόσο οι άνθρωποι δεν ακολουθούν πάντα τα πολεοδομικά οράματα της ηγεσίας της χώρας που βλέπει ανάπτυξη παντού. Ο Raphael Olivier αποδίδει την εντυπωσιακή αποτυχία της πόλης στη στάση της κυβέρνησης «να την οικοδομήσουμε και οι άνθρωποι θα έρθουν». 
Οι Κινέζοι προτίμησαν ενδεχομένως την Κύπρο. Που έχει ήλιο, θάλασσα, ευρωπαϊκά διαβατήρια… Κι έτσι η Ordos, με τα εντυπωσιακά μουσεία, τις πλατείες και τα πανεπιστήμια, μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα, ένα πείραμα που απέτυχε και θα μπορούσε να μελετηθεί αποτελώντας παράδειγμα προς αποφυγή. Οι ηγεσίες όμως είναι πάντα αισιόδοξες. 



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 08/02/2018

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire