ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 25 février 2018

Μαζί κάνουν μπίζνες, μαζί αλληλοϋποστηρίζονται, μαζί αλληλοϋμνούνται!


ΠτΔ για Αρχιεπίσκοπο: Εκ των λαμπρότερων εκκλησιαστικών μορφών του τόπου
.

Ως μία από τις λαμπρότερες και διακεκριμένες εκκλησιαστικές μορφές του τόπου, χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απεύθυνε χαιρετισμό στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στο πλαίσιο της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών Αρχιερατείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας:
Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε Κύπρου, Μακαριώτατοι Άγιοι Προκαθήμενοι και Εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, Άγιοι Αρχιερείς, Σεβαστοί Πατέρες, φίλες και φίλοι,
 Είναι με βαθιά αισθήματα τιμής που αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυνε η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου να συμμετάσχω και να χαιρετίσω τις εργασίες της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αγιωτάτης Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία συνέρχεται σήμερα επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων ευδόκιμης και γόνιμης Αρχιερατείας της Αυτού Μακαριότητος Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου Β’.

Η καθολική παρουσία εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, ιδιαιτέρως δε των δύο προκαθημένων των Παλαιφάτων Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Αντιοχείας, της πολιτικής ηγεσίας  και πλήθους κληρικών και λαϊκών στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση, είναι πρόδηλη της τιμής και του σεβασμού ως προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου.
Είναι την ίδια στιγμή, ένδειξη τιμής και σεβασμού και ως προς την Κυπριακή Εκκλησία και του σημαίνοντα ρόλου που αυτή διαδραμάτισε και διαδραματίζει διαχρονικά, σε κάθε πτυχή της ιστορίας του τόπου όσο και στις διορθόδοξες, διεκκλησιαστικές και οικουμενικές της σχέσεις.
Η Αγιωτάτη Αυτοκέφαλος και Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου ανέπτυξε από της ιδρύσεως της, πλούσια εθνική, πνευματική και κοινωνική δράση, ευρισκόμενη σε καιρούς δύσκολους για το μέλλον του τόπου στην πρωτοπορία της ποικιλότροπης στήριξης του Κυπριακού Ελληνισμού.
Κατά τη δισχιλιετή της ιστορία, κατάφερε χάρη στη διαποίμανση της από άξιους Προκαθημένους, χαρισματικούς Ιεράρχες και ευσεβείς κληρικούς, να διαφυλάξει αλώβητον την πίστη και την παράδοση της Ορθοδοξίας και να υποβαστάξει τους πολίτες προσφέροντας τη διακονία της για να επουλωθούν πληγές που προκλήθηκαν από διάφορες δοκιμασίες, συμβάλλοντας παράλληλα τα μέγιστα στην ενίσχυση της πνευματικής τους καλλιέργειας.
Την ίδια στιγμή ως Εθναρχούσα Εκκλησία, ακολουθώντας το ποίμνιό της στις ποικίλες εθνικές του περιπέτειες, ταύτισε την πορεία της με την ιστορική πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού, διαδραματίζοντας πρωτεύοντα ρόλο στους εκάστοτε αγώνες για εθνική δικαίωση.
Διαδεχόμενος, την πλειάδα των εκλεκτών και άξιων προκατόχων του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο ο Μακαριώτατος  Χρυσόστομος Β,’ έχοντας πλήρη συνείδηση της αποστολής του, κλήθηκε και πέτυχε να δώσει συνέχεια στη μακραίωνη αυτή παράδοση, η οποία θέλει την Εκκλησία να συνδέεται άρρηκτα με τη φυσική και εθνική επιβίωση της πατρίδος μας.
Παιδιόθεν ανατραφείς στους κόλπους της Εκκλησίας και με βαθύτατη θεολογική κατάρτιση, κατά τη μακράν εκκλησιαστική και καρποφόρα διακονία του έως και σήμερα που αξιώνεται της υψηλότερης ιερατικής τιμής της Εκκλησίας της Κύπρου ως Προκαθήμενος της, εκδαπάνησε με συνέπεια και αφοσίωση εαυτόν εις την υπηρεσία της.
Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την άμεση φροντίδα, άμα τη εκλογή και την ενθρόνιση του, της αποκατάστασης της διοικητικής και κανονικής τάξης της Αυτοκέφαλου Εκκλησίας μας, με την επανασύσταση και τη δημιουργία Μητροπόλεων και Επισκοπών, την αντίστοιχη αύξηση των μελών της Ιεράς Συνόδου, και τη σύνταξη και εφαρμογή νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας.
Απόφαση που αποδείχθηκε υψίστης σημασίας για την αποτελεσματικότερη άσκηση του πνευματικού και ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας, αλλά και για την καθοριστική της συμβολή στα θεολογικά και πνευματικά ζητήματα της Εκκλησίας σε Πανορθόδοξο επίπεδο.
Θα ήταν παράλειψη, εάν δεν ανέφερα την ίδρυση και λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, ύστερα κα από την προσωπική πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου και την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου.
Η δημιουργία της Θεολογικής Σχολής δεν αποτελεί παρά φυτώριο θεολογικής παιδείας για τον τόπο μας, που προσφέρει τα πνευματικά, εκείνα, εφόδια σε ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν την εκκλησιαστική, κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και επιστημονική αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.
Πέραν των ζητημάτων που αφορούν το λειτουργικό της Εκκλησίας, και του αξιομνημόνευτου, πολύπλευρου φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου και δραστηριότητας που συνέχισε και ανέπτυξε η Εκκλησία, καθ’ όλη τη διάρκεια της ποιμαντορίας του, ιδιαίτερης επίσης βαρύτητας αναδεικνύεται η φροντίδα που επέδειξε για την καλλιέργεια της σχέσης μεταξύ της Εκκλησίας και των πιστών.
Μία σχέση κατά την οποία η Εκκλησία, αντιλαμβανόμενη πλήρως το ρόλο της για την ευημερία της κοινωνίας, προβάλλοντας το ήθος και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον Χριστιανισμό, στάθηκε δίπλα στον άνθρωπο, προσέγγισε αποτελεσματικά τα σύγχρονα πιεστικά προβλήματα του και τις ανάγκες του, δίνοντας δύναμη αλλά και ουσιαστική στήριξη στους δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας.
Διαπνεόμενος παράλληλα ο Μακαριώτατος, από τα χαρακτηριστικά της ευθυκρισίας, της σωφροσύνης και της φιλοπατρίας, δεν εξήντλησε το χρέος του στον εκκλησιαστικό αγώνα για την πνευματική ανύψωση του κλήρου και του λαού.
Αντίθετα, τάσσοντας εαυτόν στη σθεναρή υποστήριξη των απαράγραπτων δικαίων του λαού μας, δεν δίστασε πολλάκις να αρθρώνει θαρρετό, πατριωτικό, μαχητικό και οξύ κάποιες φορές, αλλά υπεύθυνο και συνειδητοποιημένο λόγο, συνδέοντας το χρέος του ως Εκκλησιαστικού ταγού, και με τον εθνικό αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας.
Ως εκ τούτου στάθηκε πολύτιμος αρωγός, προσφέροντας συνεχή στήριξη στις προσπάθειες και τον αγώνα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, για την επανένωση της πατρίδας μας, την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας.
Στήριξη που υποδεικνύει το δρόμο της σφυρηλάτησης της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας και της αλληλεγγύης στο εσωτερικό μέτωπο, απαραίτητης προϋπόθεσης για την επιτυχή έκβαση του αγώνα της επανένωσης της πατρίδος μας.
Αναντίλεκτα, το πολυσχιδές έργο και η δράση που ανέπτυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος τιμούν τον θεσμό που εκπροσωπεί και τον αναδεικνύουν ως μία εκ των λαμπροτέρων και διακεκριμένων εκκλησιαστικών μορφών του τόπου.
Μακαριώτατε, καταθέτοντας εκ μέρους της Πολιτείας και του λαού ευγνώμονες ευχαριστίες για την πολύτιμη προσφορά σας κατά τη μακρά εκκλησιαστική σας διακονία, στο ποίμνιο και τον τόπο μας, εύχομαι υγεία και μακροημέρευση για τη συνέχιση του πολύτιμου και πολυποίκιλου εκκλησιαστικού, κοινωνικού και εθνικού σας έργου. 
Πηγή: philenews

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire