ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 29 avril 2018

Κύπρος: Η διζωνική, η συνομοσπονδία και τα δύο κράτη





               





Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*

Χρόνια τώρα στο Κυπριακό, συζητάμε μια λύση  που την ονομάσαμε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία-αυτοί που την ονόμασαν δηλαδή-αλλά που στην ουσία είναι ένα συνομοσπονδιακό μόρφωμα δύο κρατών με τουρκική επικυριαρχία και εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Οι παραχωρήσεις που έχουν γίνει στην τουρκική πλευρά μονιμοποιούν  και νομιμοποιούν την τουρκική κατοχή και διαιωνίζουν τον χωρισμό του τόπου. Έρχεται τώρα ο Τσαβούσογλου, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στα κατεχόμενα και λέει τα προφανή και αυτονόητα  και τάχατες κάνουν κάποιοι  πως δεν καταλαβαίνουν και εκπλήσσονται! Και είναι και οι οπαδοί της όποιας λύσης που συστήνουν να τρέξουμε γονυπετείς στα Σούσα, μήπως μας λυπηθεί ο μεγάλος ηγεμόνας. Αυτή δεν είναι πολιτική διαπραγμάτευσης, είναι πολιτική παράδοσης.
Η Λευκωσία έχει πνιγεί μέσα σε φτηνούς τακτικισμούς, δεν διαθέτει στρατηγική και σύρεται από τον ξένο παράγοντα πίσω από την τουρκική στρατηγική. Διότι η Τουρκία έχει στρατηγική η οποία στοχεύει εδώ και δεκαετίες στον πλήρη έλεγχο ολόκληρης  της Κύπρου. Αν αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με λύση που θα λέγεται διζωνική ομοσπονδία , συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών, λίγο την ενδιαφέρει. Οι «διζωνικοί» στην Κύπρο αλλά και αυτοί που ερωτοροπούν τελευταία-σε υψηλά δώματα όπως λέγεται-με τη λύση των δύο κρατών, στην ίδια τουρκική παγίδα πέφτουν.

Οι πρώτοι βέβαια καλλιεργούν την ψευδαίσθηση της «επανένωσης», χωρίς να εξηγούν πως θα γίνει από τη στιγμή που θα υπάρχουν σύνορα ανάμεσα στα δύο συνιστώντα κράτη του συνομοσπονδιακού μορφώματος και από τη στιγμή που θα έχει υιοθετηθεί ο φυλετικός διαχωρισμός Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, από τη στιγμή που επαναφέρεται ουσιαστικά το μιλέτ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάθετα αντίθετο προς τη φιλελεύθερη δημοκρατία που εφαρμόζεται στον υπόλοιπο κόσμο. Το διζωνικό φυλετικό μόρφωμα, όπως μας προτείνεται, δεν υπάρχει  πουθενά στον κόσμο. Καμιά ομοσπονδία στον κόσμο δεν έχει φυλετική δομή.
Οι δεύτεροι, οι εραστές των δύο κρατών, έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα απαλλαγούν από την Τουρκία με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη και την παραχώρηση σε αυτή των κατεχομένων. Φαίνεται να αγνοούν ότι και με μια τέτοια λύση ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας παραμένει ο ίδιος και δεν είναι άλλος από τον έλεγχο ολόκληρου του νησιού. Δεν διδάσκονται από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Άγκυρα ασκεί απόλυτο έλεγχο στα κατεχόμενα και διεκδικεί δικαιώματα και στις ελεύθερες περιοχές, στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όλα αυτά τα χρόνια η Άγκυρα επιδιώκει μια λύση που θα της επιτρέπει τον στρατηγικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Μόνο αφελείς δεν το αντιλαμβάνονται αυτό. Και βεβαίως η Τουρκία δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να αποδεκτεί την ύπαρξη δύο υποτελών φιλλανδοποιημένων κρατών στην Κύπρο, με τον ίδιο τρόπο που αποδέχεται ένα διζωνικό μόρφωμα, φυλετικά δομημένο,που εξυπηρετεί τον στρατηγικό της στόχο. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα δεν το έχει η Άγκυρα η οποία διαθέτει μια μακροχρόνια στρατηγική αλλά η ελληνική πλευρά που δεν διαθέτει στρατηγική αλλά σέρνεται πίσω από το τουρκικό  άρμα και από τις βουλές των Βρετανών, του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.
Στην Κύπρο χρειαζόμαστε μια πολιτική ανατροπής. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς την απεξάρτηση από την Τουρκία. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερον, εξ ίσου σημαντικό, είναι η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αναγνώριση σε όλους τους πολίτες της των ίδιων δημοκρατικών δικαιωμάτων, μακριά από το προτεινόμενο συνομοσπονδιακό μόρφωμα με φυλετικές δομές.  Κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και υιοθέτηση λύσης βασισμένης σε φυλετικά κριτήρια, μόνο σε νέες περιπέτειες θα οδηγήσει τον τόπο.  Όσοι δε  επικαλούνται το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μια συμφωνία βασισμένη σε φυλετικά κριτήρια θα αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ και θα αναστείλει την εφαρμογή του στους συγκεκριμένους τομείς.
Μας ζητάνε να δεκτούμε τη διάλυση του νόμιμου, διεθνώς αναγνωρισμένου  κράτους, του μόνου όπλου που διαθέτουμε,  για να το αντικαταστήσουμε με  ένα φυλετικά δομημένο μόρφωμα, με ξένη επικυριαρχία. Αν όμως οι Κύπριοι θέλουν να επιβιώσουν- και λέγοντας Κυπρίους περιλαμβάνω και τους Τουρκοκύπριους και όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας-ας έχουν ανοικτά τα μάτια τους, τα μάτια της ψυχής τους. Διαφορετικά  θα μετατραπούν σε υποχείρια  του νεο-οθωμανικού και  ισλαμοφασιστικού  καθεστώτος  της Άγκυρας με σκοτεινό το μέλλον. Με βοσνιοποίηση ή και παλαιστινοποίηση του τόπου, η Άγκυρα θα εξάγει εδώ τον τρόμο και το φόβο που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία.

*Πανεπιστημιακός, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Ερευνών Καναδά-ΚΕΕΚ
 και μέχρι πρόσφατα  επιστημονικός συνεργάτης του ΕΔΙΑΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire