ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 25 avril 2018

Financial Times Μεταστροφές /Ο άνεμος και ο ήλιος νίκησαν την πυρηνική ενέργεια;


 Εδώ καταστρέφεται το περιβάλλον.  Αλλού προσπαθούν να απαλλαγούν από την πυρηνική ενέργεια, να συμφιλιωθούν με το περιβάλλον.

   

Θα έρθει άραγε η ημέρα που το σήμα της πυρηνικής ενέργειας θα μοιάζει με απομεινάρι του παρελθόντος; Ναι, θα μπορούσε. Γιατί όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται όλο και πιο αξιόπιστες. Απόδειξη; Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο που ετοιμάζονται να κατασκευάσουν οι Σαουδάραβες στην Αραβική Χερσόνησο.
Άλλη – και ίσως μεγαλύτερη – απόδειξη ότι ο άνεμος, ο ήλιος και η γεωθερμία μπορούν να εξορίσουν την πυρηνική ενέργεια; ο γαλλικός κολοσσός EDF (ας πούμε η γαλλική ΔΕΗ), έπειτα από δεκαετίες ακινησίας στη διάρκεια των οποίων έγινε «σύμβολο της τεχνολογικής καθυστέρησης και της βιομηχανικής παρακμής της Γαλλίας», αποφάσισε να εγκαταλείψει την οδό της πυρηνικής ενέργειας. Επωφελούμενη, γράφουν οι FT, και της εκλογής του Εμανουέλ Μακρόν, «ενός προέδρου που δεν αισθάνεται την ανάγκη να υπερασπιστεί το παρελθόν».
Είναι μια απόφαση που θα μπορούσε να μοιάζει και παράδοξη δεδομένου ότι η EDF είναι η μεγαλύτερη εταιρία πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ η πυρηνική ενέργεια παράγει ηλεκτρισμό με χαμηλές εκπομπές αερίων. Κι όμως δεν είναι έτσι: τα κόστη συντήρησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι υψηλότατα, ενώ εκείνα των ηλιακών και των αιολικών βαίνουν συνεχώς μειούμενα. Αντε, να γινόμαστε όλο και πιο πράσινοι.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire