ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 1 avril 2023

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

 

Η Ιαπωνία μπαίνει στη μάχη των μικροτσίπ

Συντάσσεται με τις ΗΠΑ και περιορίζει τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας

Η Ιαπωνία μπαίνει στη μάχη των μικροτσίπ

Διευρύνεται ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για την κυριαρχία στην υψηλή τεχνολογία και ειδικότερα στην τεχνολογία των επεξεργαστών, με το στρατόπεδο της Ουάσιγκτον να έχει ήδη πάρει έως ένα βαθμό με το μέρος του την Ε.Ε. και τώρα να κερδίζει και την ούτως ή άλλως σύμμαχο Ιαπωνία. Την ίδια στιγμή, όμως, η Κίνα ανασυντάσσει τις δυνάμεις της και ετοιμάζεται για αντεπίθεση.

Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για τη στρατηγική που πρέπει να τηρήσει η Ε.Ε. έναντι της Κίνας για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, η Ιαπωνία συντάχθηκε με την Ουάσιγκτον στο κοινό μέτωπο που τείνουν να σχηματίσουν ΗΠΑ και Ευρώπη στον πόλεμο των επεξεργαστών. Ανακοίνωσε ότι επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού για την κατασκευή 23 ειδών μικροεπεξεργαστών. Η χώρα που διαθέτει ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες εξοπλισμού κατασκευής επεξεργαστών, όπως οι Nikon και Tokyo Electron, απέφυγε να αναφερθεί ειδικότερα στην Κίνα ως στόχο της νέας πολιτικής της και αρκέστηκε να τονίσει πως οι βιομηχανίες υποχρεούνται εφεξής να υποβάλλουν αίτημα για ειδική άδεια εξαγωγών σε όλες τις χώρες αδιακρίτως. Οπως σχολιάζουν, πάντως, αναλυτές, η απόφασή της ενόψει και της επίσκεψης του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών στο Πεκίνο θεωρείται νίκη της Ουάσιγκτον, που τον Οκτώβριο ανακοίνωσε σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας επεξεργαστών στην Κίνα. Στο μεταξύ η Νότια Κορέα, που υφίσταται εντεινόμενες πιέσεις από την Ουάσιγκτον, επιχειρεί να ενισχύσει η ίδια τη δική της βιομηχανία επεξεργαστών και μέσα στην εβδομάδα ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνει σημαντικά το ποσοστό φοροαπαλλαγής σε βιομηχανίες της που επενδύουν στον κλάδο και στην οικονομία της.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ μιας σκληρής στάσης έναντι της Κίνας και τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει νέους μηχανισμούς άμυνας.

Μία ημέρα νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ταχθεί υπέρ μιας σκληρής στάσης έναντι της Κίνας και είχε τονίσει πως η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να τρέφει ψευδαισθήσεις για το ποια είναι η σημερινή Κίνα. Είχε μάλιστα τονίσει πως η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει νέους μηχανισμούς άμυνας και προστασίας των συμφερόντων της, ουσιαστικά ακολουθώντας την πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Κίνας. Με τον κίνδυνο, άλλωστε, να βαθύνει το χάσμα ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. των οποίων οι απόψεις και τα συμφέροντα διαφέρουν σε ό,τι αφορά την Κίνα, η κ. Φον ντερ Λάιεν είχε τονίσει πως οι πολιτικές της Ευρώπης έναντι της Κίνας «απαιτούν ενισχυμένο συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών». Στις αρχές Μαρτίου η Ολλανδία αποφάσισε να συνταχθεί με την Ουάσιγκτον και να απαγορεύσει τις εξαγωγές τεχνολογίας επεξεργαστών στην Κίνα, ενώ στη Γερμανία επικρατεί αμφιθυμία στο θέμα, με μέρος των πολιτικών δυνάμεων να ζητούν θωράκιση της γερμανικής οικονομίας έναντι της κινεζικής επέλασης και τον Γερμανό καγκελάριο να έχει υποστηρίξει την εξαγορά τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου από την κινεζική Cosco Shipping Ports.

Διαπιστώνοντας, πάντως, τη στροφή της Ευρώπης κατά της Κίνας, ο Κινέζος πρέσβης στην Ε.Ε. Φου Κονγκ μίλησε για εντεινόμενη «τάση προστατευτισμού» στην Ευρώπη και διερωτήθηκε «ποιος εχέφρων άνθρωπος θα εγκατέλειπε μια τέτοια αναπτυσσόμενη αγορά τόσο μεγάλη όσο η Κίνα;». Στη συνέχεια κάλεσε τους Ευρωπαίους και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «να δουν ποιο είναι το συμφέρον τους και να αντισταθούν στις εντεινόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ» αναπτύσσοντας «στρατηγική αυτονομία». Εκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην Ολλανδία σχολιάζοντας πως «υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ» και αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα. Παράλληλα όμως προειδοποίησε την Ολλανδία ότι «πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η Κίνα δεν πρόκειται να μείνει αδρανής και να βλέπει να υπονομεύονται τα συμφέροντά της χωρίς να προχωρήσει σε κάποιες δράσεις». Ο Κινέζος αξιωματούχος εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα πως η ηγεσία της Ε.Ε. θα βρει «το κουράγιο και την πολιτική δύναμη» για να προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας αμοιβαίων επενδύσεων με την Κίνα. Ο λόγος για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές στα τέλη του 2021, η οποία όμως δεν έχει επικυρωθεί καθώς υπαναχώρησε η Ε.Ε. όταν το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις σε ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο μεταξύ, πάντως, η Κίνα ενισχύει περαιτέρω τη δική της βιομηχανία επεξεργαστών, με την YMTC να προγραμματίζει έναρξη παραγωγής σε νέα μονάδα της για τις αρχές του επόμενου έτους. Προπαντός όμως η εν λόγω βιομηχανία έχει κατορθώσει να απεξαρτηθεί από την αμερικανική τεχνολογία, καθώς εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα δοκιμάζει εξοπλισμό επεξεργαστών που έχει παραχθεί από κινεζικές βιομηχανίες, ενώ παράλληλα έχει καταλάβει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά επεξεργαστών μνήμης.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire