ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 10 avril 2023

Περιβαλλοντική καταστροφή στην Κύπρο!

 

Λιγουρεύονται 8ώροφα ξενοδοχεία στο Κάβο Γκρέκο


Τελευταία Ενημέρωση: 08 Απριλίου 2023, 10:02  Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
  Άγγελος Νικολάου   

Παρασκηνιακές πιέσεις με στόχο να αυξηθούν οι κλίνες και οι όροφοι για τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες στο Κάβο Γκρέκο ασκούνται τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πραγματοποιήθηκαν ήδη οι πρώτες επαφές της Εκκλησίας, ως ιδιοκτήτριας γης προτεινόμενων ξενοδοχειακών μονάδων, και αξιωματούχων του κράτους. Ουσιαστικά, το αίτημα που υποβλήθηκε αφορά την αύξηση των κτιριακών εγκαταστάσεων από τους πέντε στους οκτώ ορόφους, συμπεριλαμβανομένου και του ισογείου. Σημειώνεται ότι το 2021 αποφασίστηκε η κατασκευή ξενοδοχείων μέχρι τρεις ορόφους, το 2022 αποφασίστηκε η επέκταση σε πέντε και τώρα τίθεται αίτημα για αύξηση στους οκτώ ορόφους. 

Η υπόθεση αφορά το σκάνδαλο μεγατόνων στην περιοχή Άμμος του Καμπούρη, για το οποίο έγραψε χθες ο «Φ». Για το εν λόγω σκάνδαλο υπάρχει γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής από το 2019, για αποκατάσταση όλων των  αυθαίρετων και παράνομων επεμβάσεων που περιλαμβάνουν εκβραχισμό της ακτογραμμής, αλλοίωση της βραχώδους παραλίας, την αποψίλωση της φυσικής βλάστησης και τη δημιουργία τεχνητού ορμίσκου. Την ώρα, όμως, που παρατηρείται ολιγωρία από τον Δήμο Αγίας Νάπας για αποκατάσταση των αυθαιρεσιών, τις τελευταίες ημέρες φυτρώνουν πλωτές αποβάθρες για ταχύπλοα, σταθμεύουν τζετ σκι και τοποθετήθηκε παράνομα κάμερα παρακολούθησης. Όπως έγραψε και χθες ο “Φ” και όπως φαίνεται από διάφορα έγγραφα, στο σκάνδαλο εμπλέκεται η προηγούμενη Κυβέρνηση, η προηγούμενη ηγεσία της Εκκλησίας και η πολιτογράφηση του περιβόητου Τζον Λόου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2021 εκδόθηκε έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για τις συσσωρευτικές αναπτύξεις από υφιστάμενα και μελλοντικά έργα στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 Κάβο Γκρέκο και συγκεκριμένα στην περιοχή Άμμος του Καμπούρη. Η Ζώνη Ειδικής Προστασίας Κάβο Γκρέκο είχε επεκταθεί το 2015, με την προσθήκη τμήματος της ακτογραμμής που βρίσκεται ανατολικά της Αγίας Νάπας και πλέον περιλαμβάνει την περιοχή Άμμος του Καμπούρη – Κέρμια, ως αντισταθμιστικό μέτρο για την απώλεια των ενδιαιτημάτων του είδους Charadrius leschenaultii (βραχοπλουμίδι) από την κατασκευή και λειτουργία της Μαρίνας Αγίας Νάπας. Στην έκθεση αυτή το επιτρεπόμενο ύψος των ξενοδοχείων ήταν οι τρεις όροφοι.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ακολούθως, στις 3/2/2022, ο διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας ζήτησε ενημέρωση κατά πόσο οι παλαιότερες αιτήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή Natura 2000 δύναται να επανεξεταστούν, αφού τα κίνητρα δεν θα ισχύουν για μελλοντικές αναπτύξεις. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα μέλη της Ad-hoc Επιτροπής εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, επαναξιολογήθηκε η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση και τελικά η Περιβαλλοντική Αρχή προχώρησε σε τροποποίηση της έκθεσης στις 23/9/2022. Με βάση την τροποποίηση αυξάνεται η επέκταση από τρεις σε πέντε ορόφους των τεσσάρων ξενοδοχείων και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το ισόγειο. 

Στην απόφασή της η Περιβαλλοντική Αρχή έλαβε υπόψη ότι δεν υπάρχει αίτημα για οργανωμένη παραλία και επομένως δεν αναμένεται αύξηση της επισκεψιμότητας στο παραλιακό μέτωπο. Περαιτέρω, αναφέρεται ότι η μη νόμιμη υποβάθμιση που έγινε τα προγούμενα έτη στην παραλία Άμμος του Καμπούρη προγραμματίζεται όπως αποκατασταθεί. 

Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω δικαιώματα που δόθηκαν σε επιχειρηματίες ανάπτυξης γης δόθηκαν μετά από την αναθεωρημένη Δήλωση Πολιτικής Αγίας Νάπας (2017), με παράτυπη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, όπου εισήγαγε τροποποίηση, με την οποία στην ίδια περιοχή και στις ίδιες ζώνες επιτρέπονται ξενοδοχειακές μονάδες με ανώτατο συντελεστή δόμησης 0.30 (30%), ανώτατο ποσοστό κάλυψης 0.20 (20%) και ανώτατο αριθμό τριών ορόφων, ενώ παρέχεται επιπρόσθετο κίνητρο αύξησης του ανώτατου συντελεστή δόμησης και ποσοστού κάλυψης στα 0.40 (40%) για τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αφορούν αιτήσεις για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων που υποβάλλονται στην Πολεοδομική Αρχή εντός χρονικού περιθωρίου δύο ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης της αναθεωρημένης Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας (2017) και υλοποιούνται εντός τριών ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της πολεοδομικής άδειας.

Οι πιο πάνω τροποποιήσεις του πολεοδομικού καθεστώτος έγιναν χωρίς να ζητηθούν οι απόψεις του Τμήματος Περιβάλλοντος και χωρίς να υποβληθούν σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

Αυτοψία στην περιοχή Άμμος του Καμπούρη

Η σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά που έχει προκληθεί μεταξύ των ετών 2012 – 2014 στην τοποθεσία Άμμος του Καμπούρη από τον εκβραχισμό της ακτογραμμής και τη δημιουργία τεχνητού ορμίσκου δεν έχει αποκατασταθεί μέχρι σήμερα, παρότι η Περιβαλλοντική Αρχή εξέδωσε στις 27/12/2019 αιτιολογημένη διαπίστωση για την αποκατάσταση των επεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο. Αποτέλεσμα, σήμερα στην περιοχή να παρατηρούμε την τοποθέτηση πλωτών αποβάθρων και στάθμευση ταχύπλοων, καθώς και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πλαισίου για λειτουργία κάμερας παρακολούθησης. Η Περιβαλλοντική Αρχή ζητά λήψη μέτρων για άρση των εν λόγων επεμβάσεων και παράλληλα ζητά ενημέρωση για τις προθέσεις του Δήμου όσον αφορά την αποκατάσταση της περιοχής σύμφωνα με τη γνωμάτευση της που εκδόθηκε πριν από 3,5 χρόνια, καθώς εντοπίζεται σημαντική καθυστέρηση. 

Σε εκκλησιαστική γη, βρίσκεται κτισμένη η έπαυλη μέσω της οποίας εξασφάλισε το χρυσό διαβατήριο ο Μαλαισιανός καταζητούμενος Jho Taek Low, και πιο κάτω καταγράφουμε αποσπάσματα της τότε εποχής και την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του τότε Αρχιεπισκόπου, του τότε υπουργού Εσωτερικών και του τότε δήμαρχου Αγίας Νάπας. 

Το περιβαλλοντικό έγκλημα συντελέστηκε σε σταδιακές φάσεις, με εργοτάξιο που δούλευε υπό το φως προβολέων τα βράδια, από τον χειμώνα του 2011 μέχρι και τον Απρίλιο του 2015. Ο Μαλαισιανός ήρθε στην Κύπρο στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 και μέσω διαδικασίας εξπρές σε δύο μέρες πήρε κατ’ εξαίρεση το διαβατήριο του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα η Henley & Partners στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ενεργώντας εκ μέρους του Jho Taek Low αγόρασε ημιτελή έπαυλη στην περιοχή Άμμος του Καμπούρη - Λιμνάρα στην Αγία Νάπα έναντι του ποσού των €5 εκατ.. 

Ο μ. Αρχιεπίσκοπος, την 1η Σεπτεμβρίου 2015, απέστειλε επιστολή στον τότε υπουργό Εσωτερικών μ. Σωκράτη Χάσικο και διατύπωσε την επιθυμία του να πολιτογραφηθεί Κύπριος, ο Μαλαισιανός Jho Taek Low. Τότε ο Μακαριότατος επανήλθε με νέα επιστολή στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 και αναφέρει πως ο Jho Taek Low, έχει ήδη επενδύσει ποσό ύψους €5.000.000 για αγορά κατοικίας. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών προώθησε την αίτηση πολιτογράφησης στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 Σεπτεμβρίου 2015, η οποία και εγκρίθηκε. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2015, ο Jho Taek Low επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον μ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.  

Σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2015, ο τότε δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος ενημερώνει τον Μακαριότατο για το θέμα της αποκατάστασης των επεμβάσεων στην παραλιακή περιοχή Λιμνάρα - Άμμος του Καμπούρη και ζητούσε τη βοήθειά του ώστε να νομιμοποιηθεί η παραλία. Στην επιστολή του κ. Καρούσου προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, ο τότε δήμαρχος Αγίας Νάπας επικαλείται την έξοχη θέα και ιδιαιτερότητα της περιοχής, σημειώνοντας ότι η Τοπική Αρχή θέλει να βελτιώσει την αισθητική της για προσέλκυση τουριστών και επενδυτών. Και συνεχίζει: «Γνωρίζοντας ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου είναι ιδιοκτήτρια αρκετής ακίνητης περιουσίας στην περιοχή Άμμος του Καμπούρη, σας θερμοπαρακαλούμε όπως συμβάλετε με την επιρροή σας και τις απόψεις σας σε όλα τα αρμόδια εμπλεκόμενα κυβερνητικά τμήματα, ώστε να τύχουμε της νενομισμένης συναίνεσης και της εξασφάλισης των νενομισμένων αδειών για βελτίωση της παραλιακής περιοχής και υλοποίηση του έργου του δήμου μας γιατί αποτελεί έργο κοινής ωφελείας. Ενόψει των πιο πάνω, ευελπιστούμε στη βοήθειά σας». Εν κατακλείδι, ο κ. Καρούσος ανέφερε στον μ. Αρχιεπίσκοπο «Ασπαζόμαστε της Δεξιάς Σας με κάθε σεβασμό και εκτίμηση». 

Σε επιστολή του προς τους διευθυντές των Τμημάτων Πολεοδομίας και Οικήσεως, Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος ο μ. Αρχιεπίσκοπος στις 9 Νοεμβρίου 2015, ζητά τη στήριξη της προσπάθειας του Δήμου Αγίας Νάπας προς την υλοποίηση του έργου για μια σειρά από λόγους. 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Φτάνει τα παιχνίδια σε βάρος της φύσης

Σε μια περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας, και για την οποία υπάρχει σε εξέλιξη ισχύουσα διαδικασία παράβασης, στην περιοχή Natura 2000 Κάβο Γκρέκο, αποφασίστηκε σημαντική υπέρβαση των πολεοδομικών χαρακτηριστικών από την κυβέρνηση προς εξυπηρέτηση της Εκκλησίας που διαθέτει τεμάχια γης. Οι παρεμβάσεις αφορούν το ανώτατο ύψος κτηρίων, με άμεσο συνεπακόλουθο την αύξηση της ανθρώπινης επισκεψιμότητας, παρουσίας και όχλησης στην παράκτια ζώνη της περιοχής, από την τοποθεσία Κέρμια μέχρι την τοποθεσία Άμμος του Καμπούρη. Η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε ένα κακό προηγούμενο, αλλάζοντας τα φώτα της έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Αυτοί που ευνοήθηκαν επανέρχονται με νέο αίτημα στη νέα κυβέρνηση. Αναμένουμε από όσους συζητούν αυτή τη στιγμή, με σκοπό να κάνουν νέες χάρες στην Εκκλησία, να αναλογιστούν τη σοβαρότητα του περιβαλλοντικού εγκλήματος που διαπράττουν και τις κυρώσεις που ενδέχεται να έχει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τυχόν αποφάσεις που θα ληφθούν εις βάρος της προστατευόμενης περιοχής.    

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire