Οχι μόνο η Ελλάδα
Διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η γερμανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα θα λάβει και τρίτο πακέτο διάσωσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να κλείσει τη συζήτηση που άνοιξε πρόσφατο εσωτερικό έγγραφο της κεντρικής τράπεζας. Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα είναι αδύνατον να αποφύγει την πτώχευση χωρίς μια νέα διάσωση, η Bundesbank υπήρξε ιδιαίτερα κριτική έναντι της τρόικας, θεωρώντας ότι υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις.
Το βέβαιο είναι πως η ελληνική οικονομία συμπλήρωσε το πέμπτο κατά σειρά έτος σε συνθήκες ύφεσης, με την ανεργία γύρω στο 28%, χωρίς προοπτική να επανέλθει σύντομα σε τροχιά ανάπτυξης. Οι δυσκολίες της επαναδιαπραγμάτευσης με την Ελλάδα θα μπορούσαν να «μολύνουν» άλλες χώρες με ευάλωτες οικονομίες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Θα ήταν σφάλμα να υποθέσει κανείς ότι η Ευρωζώνη έχει αφήσει τις απειλές πίσω της. Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση των αγορών έχει βελτιωθεί. Ωστόσο, ούτε τα θεμελιώδη προβλήματα των πιο αδύνατων οικονομιών ούτε εκείνα του τραπεζικού συστήματος έχουν επιλυθεί. Επείγει η υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων –π.χ. τραπεζική ένωση– και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ύφεσης.
THE WALL STREET JOURNAL
Ελληνικό πηγάδι...
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα ακόμη πακέτο διάσωσης. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θα προτιμούσαν να ξεχάσουν τέτοιες αλήθειες λίγες εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι, όμως, δεν είναι ανόητοι. Βλέπουν, όπως κάθε άλλος, ότι η Ελλάδα με εθνικό χρέος που υπερβαίνει το 170% του ΑΕΠ και μια οικονομία που διαρκώς συρρικνώνεται, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τα οφειλόμενα. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν προτείνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Κατά συνέπεια, η πολιτική έκθεση της κυρίας Μέρκελ είναι μικρότερη από αυτήν που θα υπέθετε κανείς. Μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί η βεβαιότητα του Σόιμπλε ότι η Ελλάδα, τελικά, θα καταβάλει τα οφειλόμενα και ότι δεν θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του χρέους.
Η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει και να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης μόνο με τη διαρκή ροή χαλαρών δανείων από τους εταίρους της. Ομως, όσο αυξάνονται τα χρέη, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αποπληρωθούν. Εντέλει, λέγοντας μια τόσο άβολη αλήθεια, ο Σόιμπλε υπέκρυψε μιαν άλλη, ότι ο δανεισμός προς την Ελλάδα είναι σαν να πετάς χρήματα σε μια μαύρη τρύπα.
LE MONDE
Χωρίς το ΔΝΤ
Δεδομένων των νύξεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών οραματίζεται την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης χωρίς την παρέμβαση του ΔΝΤ, με τη συζήτηση για τον ρόλο του Ταμείου να παραμένει ανοιχτή. Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να τοποθετηθούν στο πλαίσιο των γερμανικών εκλογών: ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας βρίσκεται υπό επεξεργασία. Το ΔΝΤ το υπολογίζει στα 11 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν στα 4 δισ. ευρώ. Δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται το μέλλον της τρόικας. Εδώ και μερικούς μήνες το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι η τρόικα έχει κάνει λάθη στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Ειλικρινές, αλλά όχι του γούστου του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν, που υπερασπίσθηκε τις ευρωπαϊκές επιλογές. Εάν η Ευρωζώνη ακολουθήσει το παράδειγμα του Σόιμπλε, αυτό θα σημαίνει πως η διαπραγμάτευση των όρων για τη διάσωση των χωρών θα περιορίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επικινδυνότητα μιας τέτοιας απόφασης εντοπίζεται στη μείωση της πειθαρχίας που απαιτείται ώστε να επανέλθει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η Ευρώπη δεν διαθέτει τις δομές λήψης αποφάσεων που θα της επιτρέψουν να εξαναγκάσει τους οφειλέτες να δεχτούν τους όρους της.
LE FIGARO
Ισχυρή Γαλλία, ασθενές ευρώ
Παρά τις αισιόδοξες εξαγγελίες του προέδρου Ολάντ, η γαλλική οικονομία παραμένει στάσιμη. Την ώρα που οι ΗΠΑ καταγράφουν 3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και η Βρετανία ένα εκατομμύριο, ο υπουργός Οικονομίας Π. Μοσκοβισί χρειάζεται μεγεθυντικό φακό για να δει τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μας, που θα είναι φέτος 0,1%. Γιατί πρέπει, όμως, να θεωρούμε ότι αυτή η εικόνα ατονίας της εθνικής μας οικονομίας είναι αναπόφευκτη; Γιατί πρέπει να επιμένουμε στο ισχυρό ευρώ, εις βάρος των εθνικών μας οικονομικών συμφερόντων; Ισως η ώρα είναι κατάλληλη για να εγκαταλείψουμε τα αρχαϊκά οικονομικά ιδεολογήματα, πνευματικό έργο γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες, που ποτέ δεν έχουν βάλει τα πόδια τους στο εσωτερικό εργοστασίου. Μέσα σε ένα έτος, το ευρώ ενισχύθηκε κατά 10% έναντι του δολαρίου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Γηραιά Ηπειρος έχασε 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία επέλεξαν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους, δίνοντας νέο αέρα στις βιομηχανίες και νέο δυναμισμό στις οικονομίες τους. Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το ευρώ δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,10 δολάριο. Πρέπει γρήγορα να φθάσουμε τον στόχο αυτό, αλλιώς το ισχυρό ευρώ θα γίνει ο τάφος της Ε.Ε.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 23/08/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire