Η απόσυρση
Πριν από μερικά χρόνια, οι Δυτικοί επενδυτές, που είχαν αποθαρρυνθεί από τις χαμηλές αποδόσεις στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, έριξαν πολύ χρήμα στις αναπτυσσόμενες αγορές. Τώρα άλλαξαν γνώμη, με αποτέλεσμα τα νομίσματα της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Ινδονησίας, της Νότιας Αφρικής και της Τουρκίας να βουλιάζουν.
Η απόσυρση επενδυτών είχε προκαλέσει την ασιατική κρίση το 1997-98, αλλά το σημαντικό τότε ήταν ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν χρέη σε δολάρια, τα οποία διογκώθηκαν με την υποτίμηση των νομισμάτων. Αυτή τη φορά, το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μήπως οι κεντρικές τράπεζες αντιδράσουν με υπερβολικό τρόπο, ανεβάζοντας τα επιτόκια, κάτι που ο υπόλοιπος κόσμος δεν χρειάζεται τώρα.
THE ECONOMIST
Μαθητευόμενοι μάγοι
Με τις συνήθεις φιλοφρονήσεις τους, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών που συναντήθηκαν στις 22 Αυγούστου στο Τζάκσον Χόουλ του Γουαϊόμινγκ ήρθαν να κρύψουν τις βαθύτερες ανησυχίες τους. Σε πολλές χώρες τα νέα, ανορθόδοξα εργαλεία δεν λειτουργούν και πολύ καλά. Μετά την κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες δοκίμασαν δύο νέες πολιτικές: την αγορά ομολόγων ώστε να κατεβάσουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού και τη δέσμευση ότι θα διατηρήσουν χαμηλά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια μέχρις ότου επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι, όπως η μείωση της ανεργίας. Τα αποτελέσματα ήταν αμφιλεγόμενα. Αναμφίβολα, οι νέες πολιτικές βοήθησαν την ανάπτυξη των πλουσιότερων χωρών. Ωστόσο, στις χώρες του G7 υπάρχουν σήμερα 27 εκατ. άνεργοι. Ταυτόχρονα, τα επιτόκια μακροπρόθεσμου δανεισμού ανεβαίνουν.
THE INDEPENDENT
Μετά τα πλεονάσματα
Η Μπούντεσμπανκ από το 2010 αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Οποιο κράτος δεν θέλει να πιει το φάρμακο της λιτότητας, τότε auf wiedersehen. Ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, αλλάζει τώρα ρητορική και προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει η έξοδος μιας χώρας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. «Η Ευρωζώνη δεν είναι λέσχη που μπορείς να εγκαταλείψεις και μετά να ξαναγραφτείς», δήλωσε και έχει δίκιο. Ισως οι ενδείξεις ανάκαμψης εξηγούν τη νέα στάση του Γερμανού τραπεζίτη. Οταν τα κράτη καλύψουν τα πρωτογενή ελλείμματα, όπως όλα πλην ενός θα κάνουν την ερχόμενη χρονιά, θα μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα από τη φορολογία. Ετσι θα απελευθερωθούν από την ανάγκη στήριξης από τους εταίρους, κάτι που θα κάνει την έξοδο από την Ευρωζώνη εφικτή.
LIBERATION
Διεθνής αδυναμία
Η σφαγή στα περίχωρα της Δαμασκού αποτελεί το πιο έκδηλο παράδειγμα της αδυναμίας των Δυτικών. Η χρήση χημικών έγινε σε απόσταση πέντε λεπτών με το αυτοκίνητο από το ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ειδικευμένοι επιθεωρητές του ΟΗΕ. Το συριακό καθεστώς, όμως, δυσχεραίνει για ευνόητους λόγους την πρόσβαση των επιθεωρητών στις επίμαχες ζώνες, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας τελεί υπό τον έλεγχο Ρώσων και Κινέζων. Το πρώτο θύμα ενός πολέμου είναι πάντα η αλήθεια. Ολα δείχνουν, ωστόσο, ότι το καθεστώς είναι εκείνο που εξαπέλυσε την αποτρόπαιη αυτή επίθεση, στοιχηματίζοντας στη διεθνή απραξία, όπως αυτή εκδηλώθηκε στην περίπτωση του φιλικού προς τη Δαμασκό καθεστώτος των Αιγυπτίων στρατηγών. Ο Ασαντ φαίνεται πως θα κερδίσει το στοίχημά του αυτό και θα μπορέσει να συνεχίσει να σκοτώνει χωρίς κανένα πρόσκομμα.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 24/08/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire