ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ
Υπεύθυνος Επιμέλειας: Ολυμπία ΛΙΑΤΣΟΥ
«Σε περίοδο πολιτικο-οικονομικής κρίσης και διαφόρων διαταραχών, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο άνθρωπος έχει έμφυτη την ανάγκη μέσα του να ξεφεύγει έστω και για λίγο από κάθε είδους προβλήματα και να «χάνεται» στον εσωτερικό του κόσμο και στην ψυχική του γαλήνη.
Και, κατά τη γνώμη μου, ο κάθε άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, θέλοντας και μη, θα ατενίσει σε μια ξάστερη βραδιά αυτό το τόσο φαντασμαγορικό αλλά ταυτόχρονα και μυσταγωγικό στερέωμα που βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας και θα διερωτηθεί για το τι είναι πιθανό να υπάρχει ή ακόμα και να ζει εκεί πάνω».
Είναι ένα απόσπασμα από τις προσωπικές σημειώσεις που δημοσιοποίησε στο Ιντερνετ ο Διονύσης Τσιγκαλίδας, μαθητής της Β' Λυκείου από την Αμαλιάδα, ο οποίος παρακολούθησε πρόσφατα τα μαθήματα του 14ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας.
Μια φυσική τάση που είχε ο Διονύσης πάντα προς τις θετικές επιστήμες τον έκανε να ξεκινήσει να ψάχνεται και σιγά σιγά να αποκτά ολοένα και περισσότερες αστρονομικές και διαστημικές γνώσεις, για να καλύπτει τα συνεχώς αυξανόμενα ερωτήματά του.
Ο Διονύσης παρακολούθησε με ενθουσιασμό τις 5 μέρες αστρονομικής μάθησης, στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας. Τα μαθήματα Αστρονομίας έγιναν στον Βόλο στις αρχές Ιουλίου, στο χώρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συμμετείχαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, αλλά και ερασιτέχνες αστρονόμοι.
Η πρώτη ημέρα του σχολείου είχε άκρως ενδιαφέρον και για τους μη μυημένους, καθώς οργανώθηκε κοινή αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου. Χρησιμοποιώντας τα επαγγελματικά και μεγάλα σε διάμετρο τηλεσκόπια, οι μαθητές απόλαυσαν τον Κρόνο, την Αφροδίτη, το σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή, το Μ7 του Σκορπιού κ.λπ.
Τα θεωρητικά μαθήματα του Θερινού Σχολείου είναι χωρισμένα σε τρία τμήματα, το ένα για αρχαρίους, το δεύτερο για προχωρημένους και το τρίτο για πολύ προχωρημένους, με αυξημένα στοιχεία Μαθηματικών και Φυσικής.
Υπάρχει και ένα τέταρτο τμήμα, το οποίο προετοιμάζει εντατικά τα παιδιά της 10μελούς Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας που θα πάρουν μέρος στην 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, η οποία ξεκίνησε το Σάββατο στον Βόλο και στη Λάρισα και θα ολοκληρωθεί στις 5 Αυγούστου.
Οι μαθητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε αυτή την Ολυμπιάδα επιλέχθηκαν μέσα από πολύ απαιτητικές διαδικασίες στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Εταιρεία Αστρονομίας.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δημοσιεύτηκε στις 31/07/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire