Μιας και τα φώτα αυτές τις μέρες πέφτουν σίγουρα πάνω στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ας ταξιδέψουμε κι εμείς –έστω και νοερά- μέχρι τη συμπρωτεύουσα και αφού πρώτα δοκιμάσουμε ένα από τα περιποιημένα σουβλάκια της Θεσσαλονίκης ή μια μπουγάτσα με τυρί δίπλα στην παραλία, θα απολαύσουμε μερικά από τα νοστιμότερα γλυκά της Ελλάδας.
Φωτογραφία: www.elenidis.com |
Βάλια Κανελλοπούλου
Οι επιρροές από τη γειτονική Τουρκία και την υπέροχη κουζίνα της είναι εμφανείς τόσο στα σαλονικιώτικα πιάτα, όσο και στα γλυκά της συμπρωτεύουσας. Συνταγές φερμένες από τη Μικρά Ασία μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, από πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας, έγιναν το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 αμαρτίες, στις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να υποκύψετε όταν βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη.
1. Τρίγωνα Πανοράματος
Τα πασίγνωστα και πολυαγαπημένα τρίγωνα από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, τα κλασικά πια σιροπιαστά τριγωνάκια, με τραγανό σιροπιασμένο φύλλο κι έξτρα γέμιση κρέμας, είναι ίσως το σήμα κατατεθέν της σαλονικιώτικης ζαχαροπλαστικής. Από τα πιο γνωστά της πόλης είναι τα Τρίγωνα Ελενίδη στη γειτονιά του Πανοράματος αλλά και σε άλλα μέρη της πόλης, που γεμίζονται επί τόπου και τρώγονται στο λεπτό.
2. Καζάν Ντιπί
3. Μπουγάτσα με κρέμα
Υπέροχη μπουγάτσα με πλούσια γέμιση από κρέμα κι από πάνω άφθονη άχνη ζάχαρη και μπόλικη κανέλα θα απολαύσετε σίγουρα στην καλύτερη μορφή της στη Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα έφτασε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, ενώ το όνομά της βγαίνει από την τουρκική λέξη πογάτσα (pogaca) που θα πει «ζύμη». Η Θεσσαλονίκη όπως και οι Σέρρες φημίζονται για τις μπουγάτσες τους κι εσείς θα βρείτε άφθονες στην συμπρωτεύουσα. Ξακουστή είναι η μπουγάτσα του Σερραϊκού.
4. Σιροπιαστά
6. Παγωτό καϊμάκι
Όπως είναι λογικό, από την γειτονική χώρα (dondurma) έφτασε και το κλασικό κι αγαπημένο μας παγωτό καϊμάκι. Όχι όμως το συσκευασμένο και τυποποιημένο, αλλά το αυθεντικό, μαστιχωτό, με την κολλώδη υφή και την έντονη γεύση από μαστίχα. Αναζητήστε το καλύτερο στα παγωτατζίδικα της πόλης. Παραδοσιακό καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα θα δοκιμάσετε στου Χατζή.
6. Κρέμες
7. Μιλφέιγ
Μπορεί η ιστορία του φημισμένου Κωνσταντινίδη με το μιλφέιγ του να ξεκίνησε από την Μικρά Ασία και στην Ελλάδα από τη Λάρισα, αλλά η Θεσσαλονίκη έγινε πολύ γρήγορα η μεγάλη αγαπημένη του. Μπροστά στα μάτια σου, μέσα στο ανοιχτό του εργαστήριο, φτιάχνει την ώρα της παραγγελίας σου, το φημισμένο του μιλφέιγ, με φρέσκια κρέμα και σφολιάτα. Η Θεσσαλονίκη το αγάπησε γρήγορα, όπως και όλη η Ελλάδα και πολλοί ήτανα υτοί που μιμήθηκαν την τέχνη του έκτοτε.
8. Χαλβάς
9. Καριόκες
Τα λαχταριστά αυτά σοκολατάκια είναι διάσημα στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Ξάνθη, αλλά συναντώνται πολύ και στη Θεσσαλονίκη. Έχουν συνήθως σχήμα μισοφέγγαρου και πλούσια ψίχα στο εσωτερικό τους με μπόλικο καρύδι, μερικές φορές και παντεσπάνι. Εξαιρετικές θα δοκιμάσετε στον Χαζτηφωτίου.
10. Ροξάκια
Διαλέξτε όποιο από τα παραπάνω σας αρέσει καλύτερα και συνοδεύστε το με έναν ελληνικό καφέ στη χόβολη…
vkanel@clickatlife.gr
Πηγή: www.clickatlife.gr
Δημοσιεύτηκε στις 05/09/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire