ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 6 septembre 2013

10 γλυκύτατοι λόγοι για να «αμαρτήσετε» στη Θεσσαλονίκη

Μιας και τα φώτα αυτές τις μέρες πέφτουν σίγουρα πάνω στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ας ταξιδέψουμε κι εμείς –έστω και νοερά- μέχρι τη συμπρωτεύουσα και αφού πρώτα δοκιμάσουμε ένα από τα περιποιημένα σουβλάκια της Θεσσαλονίκης ή μια μπουγάτσα με τυρί δίπλα στην παραλία, θα απολαύσουμε μερικά από τα νοστιμότερα γλυκά της Ελλάδας.


Φωτογραφία: www.elenidis.com


Βάλια Κανελλοπούλου 

Οι επιρροές από τη γειτονική Τουρκία και την υπέροχη κουζίνα της είναι εμφανείς τόσο στα σαλονικιώτικα πιάτα, όσο και στα γλυκά της συμπρωτεύουσας. Συνταγές φερμένες από τη Μικρά Ασία μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, από πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας, έγιναν το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 αμαρτίες, στις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να υποκύψετε όταν βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη.

1. Τρίγωνα Πανοράματος
Τα πασίγνωστα και πολυαγαπημένα τρίγωνα από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, τα κλασικά πια σιροπιαστά τριγωνάκια, με τραγανό σιροπιασμένο φύλλο κι έξτρα γέμιση κρέμας, είναι ίσως το σήμα κατατεθέν της σαλονικιώτικης ζαχαροπλαστικής. Από τα πιο γνωστά της πόλης είναι τα Τρίγωνα Ελενίδη στη γειτονιά του Πανοράματος αλλά και σε άλλα μέρη της πόλης, που γεμίζονται επί τόπου και τρώγονται στο λεπτό.



2. Καζάν Ντιπί

Καζάν ντιμπί σημαίνει «ο πάτος του καζανιού» στα τουρκικά, από όπου κρατάει και η σκούφια του συγκεκριμένου γλυκού. Με πλούσια σφιχτή υφή και σχεδόν καμένη επιφάνεια, δικαιολογεί απόλυτα το όνομά του, αφού πρόκειται για την κρέμα που είναι ελαφρώς καμένη και έχει μια χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά. Η κρέμα γίνεται από γάλα, ρυζάλευρο ή νισεστέ και ανθόνερο. Σίγουρα από τα καλύτερα καζάν ντιπί θα απολαύσετε στον Χατζή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
3. Μπουγάτσα με κρέμα
Υπέροχη μπουγάτσα με πλούσια γέμιση από κρέμα κι από πάνω άφθονη άχνη ζάχαρη και μπόλικη κανέλα θα απολαύσετε σίγουρα στην καλύτερη μορφή της στη Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα έφτασε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, ενώ το όνομά της βγαίνει από την τουρκική λέξη πογάτσα (pogaca) που θα πει «ζύμη». Η Θεσσαλονίκη όπως και οι Σέρρες φημίζονται για τις μπουγάτσες τους κι εσείς θα βρείτε άφθονες στην συμπρωτεύουσα. Ξακουστή είναι η μπουγάτσα του Σερραϊκού.
4. Σιροπιαστά

Τα σιροπιαστά είναι σίγουρα από τις πρώτες γλυκές επιλογές που θα κάνετε στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τον κλασικό μπακλαβά, τα κουρκουμπίνια, το ραβανί και το εκμέκ, εξαιρετικό είναι και το γιαννιώτικο με κανταΐφι τυλιγμένο σε φύλλο μπακλαβά σιροπιασμένο, τα τουλουμπάκια και το ανατολίτικο σεκερ παρέ που μοιάζει σιροπιασμένο μπισκότο γεμιστό με μπόλικο καρύδι. Σιροπιαστά θα βρείτε εξαιρετικά σε όλα σχεδόν τα ζαδαροπλαστεία της πόλης, μιας και είναι η σπεσιαλιτέ τους...
6. Παγωτό καϊμάκι
Όπως είναι λογικό, από την γειτονική χώρα (dondurma) έφτασε και το κλασικό κι αγαπημένο μας παγωτό καϊμάκι. Όχι όμως το συσκευασμένο και τυποποιημένο, αλλά το αυθεντικό, μαστιχωτό, με την κολλώδη υφή και την έντονη γεύση από μαστίχα. Αναζητήστε το καλύτερο στα παγωτατζίδικα της πόλης. Παραδοσιακό καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα θα δοκιμάσετε στου Χατζή.
6. Κρέμες

Οι κρέμες είναι επίσης ένα από τα χαρακτηριστικότερα γλυκά της γειτονικής χώρας που έφτασαν κι αυτά με τη σειρά τους στη Θεσσαλονίκη. Ρυζόγαλο, κρέμα βανίλια, μαλεμπί είναι μερικές από τις νόστιμες κρέμες που θα σας λυτρώσουν από την υπογλυκαιμία με τον καλύτερο τρόπο. Για μια πιο ιδιαίτερη και περίεργη πινελιά στο επιδόρπιό σας, δοκιμάστε το ταούκ γιοκσού, μια πλούσια αλλά όχι πολύ σφιχτή κρέμα, από γάλα και στήθος κοτόπουλου. Δοκιμάστε και δεν θα πιστεύετε τη νοστιμιά της.
7. Μιλφέιγ
Μπορεί η ιστορία του φημισμένου Κωνσταντινίδη με το μιλφέιγ του να ξεκίνησε από την Μικρά Ασία και στην Ελλάδα από τη Λάρισα, αλλά η Θεσσαλονίκη έγινε πολύ γρήγορα η μεγάλη αγαπημένη του. Μπροστά στα μάτια σου, μέσα στο ανοιχτό του εργαστήριο, φτιάχνει την ώρα της παραγγελίας σου, το φημισμένο του μιλφέιγ, με φρέσκια κρέμα και σφολιάτα. Η Θεσσαλονίκη το αγάπησε γρήγορα, όπως και όλη η Ελλάδα και πολλοί ήτανα υτοί που μιμήθηκαν την τέχνη του έκτοτε.
8. Χαλβάς

Ο γνωστός κι αγαπημένος μας σησαμένιος χαλβάς ή αλλιώς χαλβάς του μπακάλη, έχει επίσης την τιμητική του στην συμπρωτεύουσα κι έχει ιστορία που ξεκινά από τη Μικρά Ασία. Η παρασκευή του είναι απαιτητική ενώ το όνομά του προέρχεται από την αραβική λέξη «halwa» που θα πει «γλυκό». Παραδοσιακά οικογενειακά εργαστήρια θα βρείτε άφθονα στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η χειροποίητη παρασκευή του διατηρεί το αυθεντικό άρωμα του χαλβά.
9. Καριόκες
Τα λαχταριστά αυτά σοκολατάκια είναι διάσημα στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Ξάνθη, αλλά συναντώνται πολύ και στη Θεσσαλονίκη. Έχουν συνήθως σχήμα μισοφέγγαρου και πλούσια ψίχα στο εσωτερικό τους με μπόλικο καρύδι, μερικές φορές και παντεσπάνι. Εξαιρετικές θα δοκιμάσετε στον Χαζτηφωτίου.
10. Ροξάκια

Τέλος, ένα επίσης, κλασικό αλλά λιγότερο γνωστό γλυκό της Θεσσαλονίκης, είναι τα ροξάκια. Πρόκειται για μικρά δίχρωμα ρολάκια από ζύμη σιροπιασμένη. Στο εσωτερικό, η ζύμη έχει σοκολάτα και στο εξωτερικό όχι. Συνηθίζονται περισσότερο την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά όχι μόνο.
Διαλέξτε όποιο από τα παραπάνω σας αρέσει καλύτερα και συνοδεύστε το με έναν ελληνικό καφέ στη χόβολη…
vkanel@clickatlife.gr



Πηγή: www.clickatlife.gr
Δημοσιεύτηκε στις 05/09/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire