ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 2 septembre 2013

Κύπρος - Το "σοκ" του Προέδρου

Όσα έγιναν στο Γιούρογκρουπ δεν αποτελούν παρελθόν, αλλά θα αποδειχθούν καταστροφικά για το μέλλον της οικονομίας 

 

Κωστάκης Αντωνίου


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνηθίζει, σε κάθε δήλωσή του, να δίνει λόγο και να διατυπώνει, ως μία μορφή μεταξύ απολογίας και άλλοθι, την απόφασή του να αποδεχθεί κούρεμα των καταθέσεων. Και πότε αναφέρει ότι του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο, πότε δηλώνει ωφέλιμος και πότε αναξιόπιστος. Πότε μιλά για βόμβα που του έδωσαν, πότε κατακεραυνώνει τους φίλους και τους εταίρους του, που δεν επέδειξαν ίχνος αλληλεγγύης προς τον ίδιο και την Κύπρο -προχθές ανέφερε ότι "δεν αισθάνεται καμία πικρία" για τη βαρβαρότητα των Ευρωπαίων ομοϊδεατών του-, και πότε παρουσιάζει την απόφασή του να αποδεχθεί τους ληστρικούς όρους των φίλων του ως σωτήριους για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Από όλες τις αντιφατικές δικαιολογίες που μας αραδιάζει συνεχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαλέγετε και παίρνετε... Και όσες θέλετε πιστεύετε.

Προχθές, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, αναφέρθηκε εκ νέου στη δοκιμασία που πέρασε και δήλωσε: "Ήταν μία ψυχολογική επιβάρυνση. Είχα υποσχεθεί στον προεκλογικό αγώνα ότι δεν πρόκειται να αγγίξουμε τις καταθέσεις, κάτι που τελικά έγινε. Η σχετική απόφαση του Γιούρογκρουπ ήταν ένα σοκ για εμένα. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να κοιτάμε μπροστά, να ξανακερδίσουμε εμπιστοσύνη και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση".
Κατ΄ αρχήν, κάποιος που αισθάνεται σοκ από κάτι που τίθεται μπροστά του, σημαίνει ότι δεν το ανέμενε. Δεν είχε τη διορατικότητα να σκεφθεί ότι μπορούσε να το αντιμετωπίσει, και συνεπώς δεν ήταν προετοιμασμένος να το αντιμετωπίσει. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέστη σοκ από τους σκληρούς όρους που του υπέβαλαν οι εταίροι του, σημαίνει ότι πήγε στο Γιούρογκρουπ έχοντας πλήρη άγνοια για το τι θα αντιμετώπιζε. Άρα, πήγε και απροετοίμαστος, και οδηγήθηκε ο ίδιος και οδήγησε την Κύπρο, ως πρόβατον επί σφαγή, στο θυσιαστήριο των αδίστακτων δανειστών.
Αυτή είναι η μία εκδοχή, όσων συνάγονται από το σοκ του Προέδρου. Η άλλη εκδοχή, όμως, είναι ότι οι εταίροι είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι το κούρεμα και η καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου ήταν όχι απλώς πρόθεση, αλλά ειλημμένη απόφασή τους. Και ένας ηγέτης με στοιχειώδη πολιτική διορατικότητα, θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι όφειλε να μεταβεί στο Γιούρογκρουπ, κατάλληλα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τη βεβαία απόφαση των εταίρων να επιβάλουν όσα δημοσίως και παρασκηνίως διαλαλούσαν. Άλλωστε, ο Μιχάλης Σαρρής, είχε δώσει εντολές να προετοιμασθούν σχετικά νομοσχέδια για το κούρεμα, ένδειξη ότι η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για το τι θα επακολουθούσε.
Είτε, συνεπώς, το "σοκ" του Προέδρου αποδεικνύει ότι πήγε στο Γιούρογκρουπ, χωρίς να αντιληφθεί τι τον περιμένει, είτε γνώριζε, αλλά δεν προετοιμάστηκε να το αποτρέψει, έστω και αν αυτοδιαφημιζόταν ότι ήταν ο ηγέτης που γνώριζε πώς θα αντιμετωπίσει την κρίση. Η αποδοχή της πιο καταστροφικής, στην ιστορία της Κύπρου, απόφασης για την οικονομία, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί κατ΄ ουδένα τρόπο.
Ο Πρόεδρος, όμως, δηλώνει στη συνέντευξή του ότι "όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν". Μέγα λάθος και τεράστια αυταπάτη. Η αποδοχή των καταστροφικών αποφάσεων των Γιούρογκρουπ θα συνεχίσουν, για πολλά χρόνια, να επηρεάζουν αρνητικά την κυπριακή οικονομία. Δεν είναι παρελθόν. Αποτελούν παρόν και μέλλον. Και όσο περνούν τα χρόνια θα γίνονται ακόμη πιο αισθητές στην κυπριακή οικονομία και στον λαό της Κύπρου.
Σ΄ αυτό το σημείο, να γυρίσουμε πολύ πιο πίσω, όταν ο Μακάριος, και πάλι με το πιστόλι στον κρόταφο, αποδέχθηκε τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Όταν επέστρεψε, αναφώνησε το "Νενικήκαμεν", ζήτησε να αφεθούν όλα στο παρελθόν, και σε συνεργασία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να επικεντρωθούν στη δημιουργία και πρόοδο του νέου κράτους. Αλλά οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου αποδείκτηκαν, στη συνέχεια, η απαρχή της καταστροφής και της διχοτόμησης της Κύπρου.
Κάτι παρόμοιο θα αποδειχθούν για την οικονομία της Κύπρου και όσα συνέβησαν και όσα έγιναν αποδεκτά στα Γιούρογκρουπ.



Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 01/09/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire