Ο Ντ. Τουσκ τοποθετεί τη διοίκηση Τραμπ στις
«μεγαλύτερες προκλήσεις» της Ενωσης.
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της
Ευρωπαϊκής Eνωσης και της κυβέρνησης Τραμπ με αφορμή την
αντιμεταναστευτική πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου και τις
συστηματικές επιθέσεις του ίδιου, όπως και κορυφαίων συνεργατών του,
εναντίον του ευρώ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό
Στέφαν Λεβέν, η Aγκελα Μέρκελ τόνισε στη Στοκχόλμη ότι «ο αγώνας
κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί τέτοια γενικευμένη δράση εναντίον
συγκεκριμένων χωρών και ανθρώπων συγκεκριμένου θρησκεύματος». Στο ίδιο
μήκος κύματος, ο κ. Λεβέν χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτα» και
«αντιπαραγωγικά» τα μέτρα Τραμπ.Δυσαρέσκεια προκάλεσαν στο Βερολίνο και οι δηλώσεις του Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος τοποθετήθηκε από τον Τραμπ επικεφαλής του νεοπαγούς Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου, για τη Γερμανία και το ευρώ. Μιλώντας στους Financial Times, ο κ. Ναβάρο υποστήριξε ότι το κοινό νόμισμα είναι «ένα μεταμφιεσμένο μάρκο» και ότι η Γερμανία το κρατάει τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα για να εξασφαλίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στις ΗΠΑ.
Απαντώντας στις επικρίσεις του Ναβάρο, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε από τη Στοκχόλμη: «Η Γερμανία είναι η χώρα που πάντα ζητούσε να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως έκανε και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας προτού υπάρξει το ευρώ». Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο απειλή για την Ε.Ε. Σε επιστολή του στους ηγέτες των 27 κρατών-μελών αναφορικά με το επικείμενο Brexit, ο Τουσκ τοποθετεί τη διοίκηση Τραμπ στις «μεγαλύτερες προκλήσεις» της Ε.Ε., πλάι στη «διεκδικητική» Κίνα, την «επιθετική» Ρωσία και το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι «η διάλυση της Ε.Ε. δεν θα οδηγήσει στην αποκατάσταση κάποιας μυθικής, πλήρους κυριαρχίας των κρατών-μελών, αλλά στην πραγματική εξάρτησή τους από τις υπερδυνάμεις: ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα». Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι «ο τραμπισμός μάς υποχρεώνει να ενωθούμε περισσότερο», εκτιμώντας ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος «μπορεί να είναι μια ευκαιρία αναζωογόνησης, τόνωσης της Ενωσης».
Στο μεταξύ, ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη κρίση της προεδρίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με επίκεντρο το Ιράν. Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «επείγουσες διαβουλεύσεις» υποστηρίζοντας ότι το Ιράν πραγματοποίησε την Κυριακή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς. Απαντώντας, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυραύλους ιρανικής κατασκευής εναντίον άλλων χωρών» και πως «δεν έχουν κατασκευασθεί ποτέ ιρανικοί πύραυλοι ικανοί να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα». Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δεν διευκρίνισε αν η θρυλούμενη δοκιμή έλαβε όντως χώρα, υπενθύμισε όμως ότι η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του δεν κάνει λόγο για το πυραυλικό της οπλοστάσιο.
Στην πρώτη ημέρα της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τεχεράνη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι θα υπερασπιστεί τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία ο Τραμπ είχε απορρίψει κατά την προεκλογική περίοδο. Προσέθεσε δε ότι και το Ιράν, από την πλευρά του, οφείλει να εφαρμόσει κατά γράμμα τους όρους της συμφωνίας.
Πηγή: Η Καθημερινή/Reuters
Δημοσιεύτηκε στις 31/01/2017
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire