Ο πήχης που τέθηκε από τους πρωταγωνιστές της Συμφωνίας του Δείπνου για την πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης ήταν ψηλός. Είχε αναφερθεί πως θα ήταν «η τελική φάση» της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων ενώ όσο πλησίαζε «η ώρα της αλήθειας», είχαν ξεκινήσει οι υπερβολές και τα πανηγύρια. Η πενταμερής Διάσκεψη με τις προδιαγραφές και τον πήχη που έθεσαν οι πρωταγωνιστές απέτυχε. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται τούτο. Και το αποτέλεσμα είναι να συσταθεί μια επιτροπή για να παραπεμφθούν τα θέματα στους εμπειρογνώμονες. Αυτό που δεν μπόρεσαν να λύσουν οι πολιτικοί του επιπέδου που συμμετείχαν στην πενταμερή καλούνται να το διαχειριστούν -για να επιτευχθεί συμφωνία- οι βοηθοί! Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά. Υπάρχει η θεωρία ότι πρέπει «να περιμένουμε να τελειώσει με τα εσωτερικά της η Τουρκία». Ή πως ήθελαν τα Ηνωμένα Έθνη να διατηρήσουν το μομέντουμ. Το αποτέλεσμα μετρά και μόνο.

Στη Γενεύη πέραν από την ευφορία που κουβαλούσαν οι οπαδοί της όποιας λύσης, αποδείχθηκε η αποτυχία του εγχειρήματος και το τραγικό λάθος που επιτελέστηκε με τη Συμφωνία του Δείπνου. Και το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι μας άφησε κληρονομιά τη θεσμοθέτηση της πενταμερούς. Αναπροσαρμόσθηκαν οι τακτικές και μπήκαν στο ράφι οι προϋποθέσεις για να κεφαλαιοποιηθεί η Διάσκεψη πολιτικά (για εσωτερική πολιτική εννοείται). Όλα για να δικαιολογηθούν οι επιλογές. Τι έλεγε πριν το Μοντ Πελεράντ, τι έλεγε μετά και πώς διαχειρίσθηκε το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος, είναι γνωστά και κρίνονται. Κάποιος είναι τολμηρός όταν αποδέχεται το λάθος του και όχι όταν επιμένει σε αυτό.
 
Ο εκνευρισμός για την αποτυχία της Γενεύης έπρεπε να έχει ονοματεπώνυμο. Και αντί να κοιταχθούν στον καθρέφτη  για να αντιμετωπίσουν την αλήθεια για την πολιτική τους, που οδηγεί στη διχοτόμηση, τους έφταιξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς. Και πάλιν. Αντί να αντιληφθούν πού σύρουν τη χώρα και το Κυπριακό με τις επιλογές τους και τις εμμονές τους, αναζητούν να τα φορτώσουν στην Ελλάδα και στον υπουργό Εξωτερικών. Αυτό που φταίει είναι το αδιέξοδο της πολιτικής τους. Τους καθυστερεί ο Κοτζιάς και όχι η Τουρκία. Μήπως περιμένει η Τουρκία επίμονα έξω από την πόρτα μας για να λύσει το Κυπριακό και δεν την αφήνουμε; Μήπως ζητά διακαώς το καθεστώς Ερντογάν να αποσύρει τον κατοχικό στρατό και δεν τους αφήνει η Αθήνα;
 
Η λογική αυτή, να αφήνεται στο απυρόβλητο η Τουρκία (ο Τσαβούσογλου αρνήθηκε να μείνει μια ακόμη μέρα και όχι ο Κοτζιάς) και να πυροβολούν την Ελλάδα, δεν είναι μόνο προβληματική αλλά και περίεργη.
 
Προβληματικό είναι ακόμη το γεγονός ότι αντί να αγγίξουν την αποτυχία της Διάσκεψης, επιχειρούν να ωραιοποιήσουν τα αποτελέσματα. Προβληματικό είναι να επιμένουν σε μια πολιτική που εδραιώνει τα κατοχικά δεδομένα και στην καλύτερη περίπτωση να νομιμοποιηθεί το κατοχικό στάτους κβο. Ε, αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.
 
ΣΗΜ: Λογάριαζαν χωρίς τον Ερντογάν. Θέλει και έδαφος για να λυθεί το Κυπριακό.