ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 17 janvier 2017

Κινέζος πρόεδρος για πρώτη φορά στο βήμα του Νταβός, μεγάλος απών ο Τραμπ

Στην ενακτήρια ομιλία του ο Κινέζος  πρόεδρος προειδοποίησε τις εθνικές κυβερνήσεις να μην επιστρέψουν σε πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού

Υπό τη σκιά της λαϊκής δυσαρέσκειας
Κινέζος πρόεδρος για πρώτη φορά στο βήμα του Νταβός, μεγάλος απών ο Τραμπ



Νταβός 
Την οπτική του για την παγκοσμιοποίηση σε μία πολιτική και οικονομική ελίτ που βρίσκονται αντιμέτωπες με την αυξανόμενη εχθρότητα των πληθυσμών του δυτικού κόσμου που έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και γίνονται όλο και περισσότερο καχύποπτοι προς τις ανοικτές κοινωνίες και τους ανέμους του ελευθέρου εμπορίου θα παρουσιάσει την Τρίτη στο Νταβός ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σι θα είναι ο πρώτος κινέζος πρόεδρος που θα ανέβει στο βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός για να απευθυνθεί σε 3.000 εκπροσώπους των οικονομικών και πολιτικών ελίτ που έχουν συγκεντρωθεί από τη Δευτέρα το βράδυ στο χιονοδρομικό θέρετρο της Ελβετίας, το οποίο έχει μετατραπεί σε οχυρωμένο φρούριο μέχρι την Παρασκευή, οπότε και λήγουν οι εργασίες. ( Σημείωση: Έχει ήδη μιλήσει και προειδοποίησε τις εθνικές κυβερνήσεις "να μην επιστρέψουν σε πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού, σημειώνοντας πως «σε έναν εμπορικό πόλεμο, δεν πρόκειται να υπάρξουν νικητές").


«Υπό το φως των νέων προκλήσεων στη διεθνή σκηνή, ο πρόεδρος Σι θα εκθέσει την οπτική της Κίνας για την παγκοσμιοποίηση», εξήγησε ο Λι Μπαοντόνγκ, υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας.
Νέες προκλήσεις; Πραγματικά μία σκιά πλανάται επάνω από τις χιονισμένες πλαγιές του Νταβός: του μεγάλου απόντα που περιμένει να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, εκεί όπου τον έφεραν οι συνεχείς επιθέσεις του κατά της παγκοσμιοποίησης.

Ενα μέλος του μεταβατικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, ο Αντονι Σκαραμούτσι θα λάβει τον λόγο λίγες ώρες μετά τον Σι Τζινπίνγκ και η παρέμβασή του αναμένεται με ενδιαφέρον.

Διότι εδώ και 50 χρόνια, στο Νταβός συρρέουν επικεφαλής επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, πολιτικοί, καλλιτέχνες μέλη μίας ελίτ που αναδείχθηκε μέσω του ελευθέρου εμπορίου σε όλες του τις μορφές.

Οι φετινές συζητήσεις θα διεξαχθούν υπό τη σκιά της αυξανόμενης εχθρότητας μέρους της δυτικής κοινής γνώμης απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και ιδιαίτερα μίας μεσαίας τάξης που υποβιβάζεται. Οι πληθυσμοί αυτοί ψήφισαν τον Τραμπ, το Brexit και απειλούν να διαταράξουν το πολιτικό παιχνίδι στη Γαλλία, στη Γερμανία.

Ο Κλάους Σβαμπ, ο ιδρυτής του Διεθνούς Φόρουμ του Νταβός, γνωρίζει τις προκλήσεις και η φετινή διοργάνωση έχει τεθεί υπό το ερώτημα: «Γιατί οι άνθρωποι είναι οργισμένοι και όχι ικανοποιημένοι;».

Το Φόρουμ, που έχει εντοπίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ανισότητες ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2017, έχει δώσει στη δημοσιότητα μελέτη που έδειξε ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα έχει υποχωρήσει κατά την τελευταία πενταετία στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Οφείλουμε να ακούσουμε αυτό που λένε οι άνθρωποι. Τα πλεονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης είναι σαφέστερα στις αναδυόμενες οικονομίες από ό,τι στις ανεπτυγμένες χώρες», σχολίασε ο Σέρτζιο Ερμότι, επικεφαλής του ελβετικού τραπεζικού γίγαντα UBS.

Το παράδοξο είναι ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις είναι μάλλον ευνοϊκές, σύμφωνα με το Ναρίμαν Μπεχράβες, επικεφαλής οικονομολόγο του IHS Markit. Ομως, «η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση έχουν αφήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο περιθώριο».

«Οπως κάθε χρόνο, με τη συνεργασία των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, οι ελίτ αυτές θα επιζητήσουν να δώσουν μία θετική εικόνα για την “ηγεσία” τους στο θέμα της παγκοσμιοποίησης. Είναι υποχρεωμένες να λάβουν υπ’ όψιν την κλιμακούμενη εξέγερση των λαών που διαταράσσει την νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων», καταγγέλλει η οργάνωση Attac.

Αναδεικνύοντας αυτήν την πραγματικότητα, η οργάνωση Oxfam αποκάλυψε στην έρευνα που διενεργεί για τις ανισότητες και κατά παράδοση δίδεται στη δημοσιότητα από το άνοιγμα των εργασιών του Φόρουμ του Νταβός, εξηγεί ότι οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν τόσο πλούτο όσο και το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Edelman, η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει καταβαραθρωθεί στις 28 υπό μελέτη χώρες. «Πρόκειται για την κατάρρευση της εμπιστοσύνης», σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Εντελμαν.

«Επειτα από 30 χρόνια κερδών ρεκόρ, ο επιχειρηματικός κόσμος είχε την ευκαιρία να προσφέρει την ευημερία για όλους, αλλά απέτυχαν και τώρα πληρώνουν το πολιτικό τίμημα», σύμφωνα με την διεθνή συνδικαλιστική ομοσπονδία UNI Global Union, ο επικεφαλής της οποίας, ο Φίλιπ Τζένινγκς, είναι ένας από τους θαμώνες του Νταβός.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα, 17|01|2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire