ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 8 janvier 2017

Κύπρος:Τελευταία πράξη στη Γενεύη;



Στέφανος Κωνσταντινίδης






Παλάτια χτίζουν οι θεοί/κι εμείς πάνω στην άμμο.
Δημήτρης Χριστοδούλου/Μάνος Λοΐζος

Η πενταμερής διάσκεψη της Γενεύης θα είναι η τελευταία πράξη κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας; Βεβαίως θα ακολουθήσει δημοψήφισμα σε περίπτωση κατάληξης στη Γενεύη, αλλά η πίεση και οι εκβιασμοί που θα ασκηθούν στους πολίτες για την αποδοχή της συμφωνίας που θα προκύψει θα είναι αφόρητοι, ο δε διχασμός που θα ακολουθήσει θα αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του. Επιπλέον θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα στη Γενεύη πριν το δημοψήφισμα, ακριβώς για να είναι πιο αποτελεσματικοί στη συνέχεια οι εκβιασμοί. Λίγο-πολύ το πλαίσιο της συμφωνίας έχει καθοριστεί. Εντούτοις, ακόμη και με όλες τις παραχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, φαίνεται να υπάρχουν πολλαπλές και σοβαρές εκκρεμότητες σε όλα τα κεφάλαια που θα πρέπει να κλείσουν όπως-όπως στη Γενεύη με τις γνωστές εποικοδομητικές ασάφειες που ο καθένας θα ερμηνεύει την επομένη με το δικό του τρόπο, με μόνο στόχο την εξαπάτηση του λαού. Ο αμερικανο-νατοϊκός παράγοντας όπως και το Λονδίνο έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα για την επιβολή μιας λύσης που θα απεμπολεί τους στοιχειώδεις κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος, θα είναι δομημένη σε φυλετικά κριτήρια και θα περιορίζει βασικές ελευθερίες και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, θα παραχωρεί στην Τουρκία δικαιώματα άμεσης και έμμεσης επικυριαρχίας σε όλη την Κύπρο. Στην ουσία το πλαίσιο της λύσης, όπως το γνωρίζουμε, θα νομιμοποιεί το κεκτημένο της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Δεν θα νομιμοποιεί μόνο τη διχοτόμηση που επέβαλε η Τουρκία το 1974, αλλά θα αναγνωρίζει στην Άγκυρα και δικαιώματα στις ελεύθερες περιοχές του νησιού.
Για ποια επανένωση μιλούν κάποιοι όταν θα υπάρχουν δύο κρατίδια, με δικαίωμα να συνάπτουν ακόμη και χωριστές διεθνείς συνθήκες, με χωριστές ανταγωνιστικές οικονομίες και με ενσωμάτωση του τουρκοκυπριακού κρατιδίου στην Τουρκία, τόσο πολιτικά, όσον και οικονομικά; Με τους εποίκους να παραμένουν, με τις εγγυήσεις να παραμένουν, ενδεχομένως με κάποιο καμουφλάρισμα, με τον ίδιο τον Αναστασιάδη να προτείνει παραμονή δέκα χιλιάδων τουρκικού στρατού, υποτίθεται για μια μεταβατική περίοδο δεκαπέντε χρόνων και με την Άγκυρα να απαιτεί αυτή η παραμονή να ξανασυζητηθεί τότε. Ακόμη και στο σχέδιο Ανάν προβλεπόταν η παραμονή μόνον έξι χιλιάδων τουρκικού στρατού στη μεταβατική περίοδο! Και με τους οπαδούς της όποιας λύσης να υποστηρίζουν ήδη ότι είναι αδύνατη η άμεση αποχώρηση, τη στιγμή που την ελληνική μεραρχία το 1967, κάτω από την τουρκική απειλή, οι «γενναίοι» συνταγματάρχες των Αθηνών τη σήκωσαν μέσα σε 40 μέρες! Και όταν τα σοβιετικά στρατεύματα απεχώρησαν από το Αφγανιστάν μέσα σε οκτώ μήνες! Άρα οι προθέσεις της Άγκυρας είναι πονηρές... Την ίδια ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταργηθεί άμεσα, οι πρόσφυγες θα περάσουν από χρονοβόρες διαδικασίες για να πάρουν κάποια αποζημίωση για τις περιουσίες τους στις οποίες θα έχουν προτεραιότητα οι έποικοι και οι Τουρκοκύπριοι χρήστες, ενώ κανένας δεν θα είναι σε θέση να μας εγγυηθεί ότι η όποια συμφωνία δεν θα καταρρεύσει τη στιγμή που θα το θελήσει η Τουρκία.
Θυμούνται κάποιοι πως κατέρρευσαν οι συμφωνίες του Όσλο μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων του 1993, που προέβλεπαν λύση δύο κρατών και σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι έκτοτε; Οι Παλαιστίνιοι όμως δεν είχαν κράτος και ήταν επιδίωξη τους η δημιουργία του. Εμείς έχουμε νόμιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος και θα προσυπογράψουμε την κατάλυση του! Θέλουμε αυτή την παλαιστινοποίηση που θα μας μετατρέψει από κράτος σε κοινότητα , στο έλεος του νεο-οθωμανισμού; Να υπενθυμίσω την πολιτική και οικονομική παράλυση της Βοσνίας στην οποία οι Αμερικανο-Νατοϊκοί επέβαλαν παρόμοια συμφωνία με αυτή που προσπαθούν να επιβάλουν στην Κύπρο. Όχι, δεν θέλουμμε ούτε παλαιστινοποίηση, ούτε βοσνιοποίηση. Θέλουμε λύση που δεν θα μας μετατρέπει σε πειραματόζωο της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης και προτεκτοράτο της Άγκυρας. Θέλουμε συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους στο ίδιο δημοκρατικό κράτος και όχι στο πλαίσιο ενος φυλετικού ρατσιστικού συνομοσπονδιακού μορφώματος με τουρκική επικυριαρχία και αμερικανο-νατοϊκή υψηλή επίβλεψη.
Ρωτούν πολλοί για τις πιθανότητες της επιτυχίας μιας συμφωνίας αμερικανο-νατοϊκής κοπής στη Γενεύη. Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι ο Αναστασιάδης, οι σύμμαχοι του και ο ξένος παράγοντας θα το τραβήξουν ως το τέλος, κάνοντας αποδεκτές όλες τις τουρκικές απαιτήσεις. Η Αθήνα βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την παγίδευση της από τον Αναστασιάδη και τις πιέσεις που δέχεται από τους Αμερικανο-Νατοϊκούς. Ο μόνος άγνωστος Χ είναι ο Ερντογάν. Είναι ο μόνος που ουσιαστικά θα αποφασίσει αν θα υπάρξει συμφωνία στη Γενεύη, ή θα κρίνει ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας επιβάλλουν να παραμείνει ακόμη ανοιχτό το Κυπριακό. Γι΄αυτό, όπως σχολίασε και μια διαδικτυακή φίλη σε σχετικό σημείωμα μου στο facebook, "ήδη σιδερώνουν από μέρες τη φουστανέλα του Αναστασιάδη, να είναι έτοιμη...» σε περίπτωση που ο Ερντογάν σφυρίξει το τέλος της παράστασης. Είναι το μόνο Plan B που έχει έτοιμο ο πρόεδρος Αναστασιάδης! Τη σιδερωμένη φουστανέλα, για κάθε ενδεχόμενο! Που μάλλον αχρείαστη θα μείνει.

* Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire