ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 3 février 2017

Κινηματογράφος - Έφυγε ο Τζον Χερτ


Ο Βρετανός ηθοποιός σερ Τζον Χερτ, υποψήφιος δύο φορές για βραβείο Όσκαρ, για τις ερμηνείες του στις ταινίες «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας» (The Elephant Man, 1980) και «Το Εξπρές του Μεσονυχτίου»  (Midnight Express, 1979), πέθανε σε ηλικία 77 ετών, έπειτα από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο.
Ο Χερτ, ο οποίος έπαιξε σε πάνω από 200 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές κατά τη διάρκεια μιας σταδιοδρομίας που κράτησε έξι δεκαετίες, αποκάλυψε το 2015 ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας και υποβαλλόταν σε θεραπεία.


«Το Εξπρές του Μεσονυχτίου» 




Ο διάσημος ηθοποιός γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1940 κοντά στο Τσέστερφιλντ, στην καρδιά της Αγγλίας. Η μητέρα του, παρότι ήταν ερασιτέχνης ηθοποιός, του απαγόρευσε να πάει στον κινηματογράφο, κρίνοντας ότι είναι "πολύ αναξιοπρεπές" για έναν γιο πάστορα.

Στο σχολείο, ο Χερτ ανακαλύπτει το θέατρο αλλά στρέφεται αρχικά στη ζωγραφική καθώς είναι μεγάλος θαυμαστής του 'Εντβαρντ Μουνκ. 'Ελαβε υποτροφία για να γίνει καθηγητής σχεδίου στο Saint Martin's School of Arts του Λονδίνου. Το 1960, το πάθος του για το σανίδι τον κάνει να εισαχθεί στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης, από την οποία πήρε πτυχίο δύο χρόνια αργότερα.

«Snowpiercer» 



Παράλληλα με το θέατρο, αρχίζει να παίζει στην τηλεόραση και εντυπωσιάζει τους Βρετανούς ερμηνεύοντας τον τραβεστί συγγραφέα Κουέντιν Κρισπ και στη συνέχεια τον αυτοκράτορα Καλιγούλα. Το πρότυπο του είναι ο Άλεκ Γκίνες στο «Oliver Twist» του Ντέιβιντ Λιν. «Είναι η πρώτη φορά που είδα στην οθόνη έναν ηθοποιό να χρησιμοποιεί τη θεατρική παράδοση που συνίσταται στο να τεθεί στην υπηρεσία του ρόλου και όχι το αντίθετο και αυτό επηρέασε τη δουλειά μου μέχρι τώρα», είχε αναφέρει.


«V for Vendetta»



Το 1978, ερμήνευσε τον Μαξ, έναν Βρετανό ηρωινομανή στην κόλαση τον τουρκικών φυλακών στο «Εξπρές του Μεσονυχτίου» του Άλαν Πάρκερ. Τιμήθηκε με βραβείο Bafta, το ετήσιο βρετανικό βραβείο κινηματογράφου και τηλεόρασης, και με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου δεύτερου ρόλου, ενώ υπήρξε υποψήφιος στα 'Οσκαρ. Την επόμενη χρονιά, ερμήνευσε τον δεύτερο αξιωματικό Κέιν στο «Alien» του Ρίντλεϊ Σκοτ. Η σκηνή όπου ο εξωγήινος τον σκοτώνει έμεινε στα χρονικά του κινηματογράφου.





Το 1980, έπειτα από μακιγιάζ 12 ωρών, μπαίνει στο ρόλο του «Elephant Man», στο ασπρόμαυρο αριστούργημα του Ντέιβιντ Λιντς. Η ερμηνεία του αυτή του έδωσε μια δεύτερη υποψηφιότητα στα Όσκαρ και το βραβείο Bafta καλύτερου ηθοποιού. Επίσης, έλαβε βραβείο για το σύνολο της καριέρας του, το 2012. Ο Χερτ παντρεύτηκε τέσσερις φορές και απέκτησε δύο παιδιά.
Ορισμένες από τις γνωστότερες ταινίες του:

1978: «Το Εξπρές του Μεσονυχτίου»
1979: «Alien»
1980: «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας»
1980: «Η Πύλη της Δύσης»
1981: «Η τρελή ιστορία του κόσμου»
1984: «1984»
1987: «Μπαλάκια Τρίτου Τύπου»
1989 : «Σκάνδαλο»
1995: «Ο Νεκρός»
2001: «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»
2004: «Hellboy: Ο ήρωας της Κόλασης»
2005: «V for Vendetta»
2008: «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου»
2010: «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Μέρος 1ο»
2011: «Melancholia»
2011: «Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι»
2013: «Snowpiercer»



Πηγή: www.naftemporiki.gr
Δημοσιεύτηκε στις 28/01/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire