ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 13 février 2017

Κρίση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις


Συνεχίζεται η κρίση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ
Αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα σε διάφορα μέτωπα έχει βρεθεί ο επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ.

Για «καζάνι που βράζει», με μια ηγεσία που έχει βυθιστεί σε μεγάλη κρίση μετά τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, κάνουν λόγο καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ», αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις στους κόλπους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που μάχονται τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στα περίχωρα του Αλ Μπαμπ, συνεχίζοντας τις σποραδικές αντιπαραθέσεις με δυνάμεις του κουρδικού κινήματος και με άλλες ένοπλες ομάδες της τουρκικής αριστεράς, σε Πόντο, Ανατολία και κουρδικές επαρχίες.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «σε αρκετές μονάδες επικρατεί κλίμα σύγχυσης και προβληματισμού. Οι στρατιωτικές ακαδημίες παραμένουν κλειστές. Τα μαχητικά αεροπλάνα δεν έχουν τους πλέον έμπειρους από τους πιλότους».

Το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης των εν λόγω συνθηκών πέφτει στις πλάτες του επιτελάρχη Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τη νύχτα της 15ης Ιουλίου κακοποιήθηκε και τέθηκε πολλές ώρες υπό κράτηση από τους πραξικοπηματίες συναδέλφους του. Σήμερα, αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα σε διάφορα μέτωπα, ο στρατηγός Ακάρ πρέπει να «απαντήσει» στον προβληματισμό που επικρατεί στους κόλπους του στρατεύματος. «Επιστολές, ενίοτε επιθετικές, καταλήγουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο γραφείο του, ενώ την ίδια στιγμή, συνάδελφοί του τού ασκούν κριτική κυρίως εξαιτίας της στενής συνεργασίας του με την κυβέρνηση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μια πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον τουρκικό στρατό.
Οι εκκαθαρίσεις
Ο επιτελάρχης Ακάρ, εκτός από το κύμα απογοήτευσης και τα ανοικτά μέτωπα σε Συρία, Κουρδικό και Αιγαίο, στη νέα περίοδο καλείται να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις του μεγάλου κύματος εκκαθαρίσεων στους κόλπους του τουρκικού στρατού. Επτά μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Στενοί συνεργάτες του επιτελείου οδηγούνται ενώπιον των δικαστών με την κατηγορία ότι έλαβαν μέρος ή υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.
«Σε όλα αυτά δεν είναι σε θέση να αντιδράσει ή να υψώσει τη φωνή του», τονίζει μια πηγή με πολυετή εμπειρία στον τουρκικό στρατό, η οποία δεν συμμερίζεται την άποψη ότι όλοι οι αξιωματικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα ήταν «άνθρωποι» του Γκιουλέν. «Πρόκειται για έναν ισχυρισμό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυβέρνησης στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Αξιωματικοί με πίστη στην αρχή του Ατατουρκισμού σήμερα οδηγούνται σε κελιά», αναφέρει η ίδια πηγή.
Στην παρούσα περίοδο, ο τουρκικός στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος και με μια νέα εξέλιξη, η οποία επιφυλάσσει αντίκτυπο για το μέλλον της γειτονικής χώρας και τις εξελίξεις που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή. Με γοργούς ρυθμούς αντιδυτικά αισθήματα κυκλοφορούν και διαδίδονται εντός του στρατεύματος. Αξιωματικοί συμμερίζονται δημοσίως την άποψη της κυβέρνησης ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να αναζητήσει η Τουρκία εναλλακτική πορεία στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.
Χαρακτηριστική είναι η άνοδος του ρεύματος της «Ευρασίας», που θέλει την Τουρκία να προχωράει άμεσα στη σύναψη στρατιωτικών συμμαχιών με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν κ.ο.κ. Το συγκεκριμένο «μπλοκ» πιστεύει ότι η Δύση «πρόδωσε» την Τουρκία σε μια σειρά «εθνικών θεμάτων». Σύμφωνα με τους εν λόγω κύκλους, η Δύση δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στην Τουρκία στα ελληνοτουρκικά και στο κυπριακό ζήτημα. Επίσης στο κουρδικό ζήτημα οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Κούρδους, ενώ η Δύση επεμβαίνει στα εσωτερικά δρώμενα της Τουρκίας για να επιβάλει τη δική της ατζέντα. Μια μερίδα του τουρκικού στρατεύματος πιστεύει ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να τερματιστεί αυτή η αυθαιρεσία.
Η ανασυγκρότηση
Υπάρχει επίσης μια ακόμη εστία προβληματισμού στους κόλπους του τουρκικού στρατεύματος, η οποία αφορά το ζήτημα της ριζικής ανασυγκρότησής του σε συμφωνία με τις επιταγές της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι στο συγκεκριμένο πεδίο, το επιτελείο του στρατού βρίσκεται αντιμέτωπο με συγκεκριμένα προβλήματα. Για παράδειγμα, η ένταξη 30.000 νέων μελών στο στράτευμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η εκπαίδευσή τους θα πάρει χρόνο. Επίσης, προκύπτει το εξής ερώτημα: Τι είδους εκπαίδευση θα λάβουν αυτά τα μέλη; Σε αυτό το πεδίο, συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις του στρατού με την κυβέρνηση.
Τέλος, καθώς αναλύονται οι τελευταίες εξελίξεις στον τουρκικό στρατό δεν πρέπει να αγνοείται ο ρόλος που διαδραματίζει παραδοσιακά ένας σημαντικός παράγοντας: οι εν αποστρατεία στρατηγοί και αξιωματικοί, αλλά και ο οικογενειακός κύκλος τους. «Σήμερα αυτός ο παράλληλος κόσμος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται σε κατάσταση αναμόχλευσης», σημειώνει πηγή από τον κύκλο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, η οποία προσθέτει το εξής: «Οι προεδρικές φιλοδοξίες του Ερντογάν οδηγούν τη χώρα σε κρίση. Στο Κουρδικό και στην οικονομία οι εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Ο ίδιος όμως επιμένει. Πού μας οδηγούν όλα αυτά; Σε απρόβλεπτες εξελίξεις».

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13\02\2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire