ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 7 février 2017

Αν το έλεγε κανείς τότε, θα τον έλεγαν συνωμοσιολόγο! Κι όμως η CIA πάντα εξαγόραζε πολιτικούς και άλλους! Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο!


Ιταλία: Κονδύλια της CIA για την αποτροπή ανόδου των Κομμουνιστών στην εξουσία

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών προσέφερε κατά μέσον όρο 5 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στην Ιταλία, ως τις αρχές της δεκαετίας του 1960.Πηγή: (RΕUΤΕRS) Ιταλία: Κονδύλια της CIA για την αποτροπή ανόδου των Κομμουνιστών στην εξουσία
 
Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (Central Intelligence Agency, CIA) χρηματοδοτούσε μυστικά και προσέφερε κατά μέσον όρο 5 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στην Ιταλία, ως τις αρχές της δεκαετίας του 1960, στο πλαίσιο εκστρατείας για την αποτροπή ανάδειξης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας (ΚΚΙ) στην εξουσία, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένη μελέτη που ανάρτησε την Τρίτη στο Διαδίκτυο η οργάνωση National Security Archive του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε μελέτη του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, η οποία αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της οργάνωσης.

«Η μελέτη, που αποχαρακτηρίστηκε το 2016 (...) επικεντρώνεται στον ρόλο της Κλέαρ Μπουθ Λους στο αξίωμα της πρεσβευτού στην Ιταλία (την περίοδο) 1953-1957», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Ο συγγραφέας της μελέτης «συμπεραίνει ότι η κυβέρνηση (του προέδρου Ντουάιτ) Αϊζενχάουερ, αντιμέτωπη με την πιθανότητα εμφυλίου πολέμου στην Ιταλία ή το ενδεχόμενο το Κομμουνιστικό Κόμμα να αναδειχθεί με νόμιμο τρόπο στην εξουσία, ήταν "διατεθειμένη να επέμβει στρατιωτικά μόνο εάν οι κομμουνιστές καταλάμβαναν την εξουσία δια της βίας και ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση σε συντονισμό με άλλα ευρωπαϊκά έθνη"».

Τη μελέτη εκπόνησε το 2012 ο ιστορικός του υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ Ρόναλντ Λάντα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μυστική χρηματοδότηση της CIA προς την Ιταλία συνεχιζόταν ως τις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Καθώς οι λεπτομέρειες για το ζήτημα είναι λιγοστές στα επίσημα αρχεία των ΗΠΑ για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, ο Λάντα ανέφερε σε σημείωμά του ότι η μελέτη βασίστηκε σε αρχεία της CIA, σε συλλογή εγγράφων για τη Λους στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και άλλα κρατικά αρχεία για τη θητεία της στην αμερικανική πρεσβεία στην Ιταλία.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire