ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 2 février 2017

ΗΠΑ - Επιχειρηματίες κατά μέτρων Τραμπ



Με δημόσιες τοποθετήσεις και αντίμετρα αντιδρά ο επιχειρηματικός κόσμος των ΗΠΑ σε διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο αναστέλλεται προσωρινά για ενενήντα μέρες η είσοδος πολιτών στις ΗΠΑ από επτά χώρες (Ιραν, Ιράκ, Σομαλία, Υεμένη, Συρία, Σουδάν και Λιβύη), των οποίων οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μουσουλμάνοι.




Οι επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, όπως οι Ρ. Χάστινγκς της Netflix (πάνω αριστερά), Χ. Σουλτς της Starbucks (πάνω δεξιά), Τ. Κουκ της Apple (κάτω αριστερά) και Σ. Πισάι της Google (κάτω δεξιά) έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να αντιπαρατεθούν στις απαράδεκτες πρακτικές που θέλει να εφαρμόσει απέναντι στους μετανάστες ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.



Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε, επίσης, την αναστολή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων για διάστημα 120 ημερών και τη μόνιμη απαγόρευση της εισόδου προσφύγων από τη Συρία. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των ισχυρών παικτών του τεχνολογικού κλάδου στις ΗΠΑ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας καφέ και εστίασης Starbucks Χάουαρντ Σουλτς ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα γίνουν προσλήψεις 10.000 προσφύγων σε 75 χώρες την επόμενη πενταετία.


Οι επικεφαλής κολοσσών όπως η μηχανή αναζήτησης Google, η πολυεθνική ψυχαγωγίας Netflix, η Goldman Sachs, η πλατφόρμα διαμοιρασμού μετακινήσεων Lyft και το διεθνές δίκτυο ενοικίασης κατοικιών Airbnb διαμαρτυρήθηκαν σε μια εποχή που αρκετές εταιρείες αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια κατά των πολιτικών Τραμπ, για να μην μπουν στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου. Υπήρξαν και αντίποινα. Οι χρήστες της Uber Technologies γύρισαν την πλάτη τους στην πλατφόρμα διαμοιρασμού μετακινήσεων, μετά το κλείσιμο του προγράμματος τιμολόγησης της πλατφόρμας, που εκλήφθη ως απόπειρα μποϊκοτάζ των εξηντάλεπτων κινητοποιήσεων των ταξί στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, για να συμπαρασταθούν στους μετανάστες και να διαμαρτυρηθούν για το διάταγμα του Τραμπ. Με το κλείσιμο αυτού του προγράμματος, οι τιμές των διαδρομών παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, παρά την έλλειψη ταξί της Νέας Υόρκης και ιδιωτικών οχημάτων από την ανταγωνιστική Lyft. Την πεποίθηση πως πρόκειται για σαμποτάζ ενίσχυσε το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Τράβις Καλάνικ, ανήκει στην ομάδα επιχειρηματικών συμβούλων του κ. Τραμπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής εταιρείας ψυχαγωγίας Netflix, Ριντ Χάστινγκς, έγραψε ότι η πρώτη εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του κ. Τραμπ ήταν «θλιβερή» και ότι «το περιβόητο διάταγμα είναι τόσο πολύ αντιαμερικανικό, που μας πληγώνει όλους». Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Μάικ Ζούκερμπεργκ, και ο διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού Apple, Τιμ Κουκ, υιοθέτησαν παρεμφερείς θέσεις. Ακόμα και ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλακφάιν, δημοσίευσε το εξής μήνυμα: «Δεν είναι μια πολιτική που υποστηρίζουμε. Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους και στις οικογένειές τους που μπορεί να θίγονται». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τραπεζικές μετοχές της Wall Street έχουν επωφεληθεί από το μετεκλογικό ράλι, διότι ο κ. Τραμπ έχει δεσμευθεί να χαλαρώσει τους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών.

Oι συνιδρυτές της Lyft, Τζον Σίμερ και Λόγκαν Γκριν, έστειλαν την Κυριακή μήνυμα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στους χρήστες τους, όπου ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στους μετανάστες και δεσμεύθηκαν με τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union) σε βάθος τετραετίας. Μάλιστα, η ACLU ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο πως έλαβε 24,4 εκατ. δολάρια σε ηλεκτρονικές δωρεές, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Συνήθως οι δωρεές της ACLU κυμαίνονται στα 4 εκατ. δολάρια ετησίως.

Μετά την υπογραφή του διατάγματος την περασμένη Παρασκευή από τον κ. Τραμπ, που τέθηκε σε ισχύ αμέσως, και ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σαντάρ Πισάι απέστειλε την ίδια ημέρα επιστολή σε όλους τους υπαλλήλους του, αποκαλύπτοντας ότι 100 άτομα που εργάζονται στην εταιρεία επηρεάζονται άμεσα. Οι αμερικανικές αρχές έκαναν ενδελεχείς έλεγχους ακόμη και σε πολίτες με διπλή υπηκοότητα.



Πηγή: Η Καθημερινή/BLOOMBERG, REUTERS
Δημοσιεύτηκε στις 31/01/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire