ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 5 février 2017

Γαλλία - Ο Φιγιόν δεν περνάει στον δεύτερο γύρο, ζητούν την απομάκρυνσή του




Ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος έχει πληγεί από το σκάνδαλο της αργομισθίας της συζύγου του, δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, τον Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν θα αντιμετωπίσει τον κεντρώο ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την 7η Μαΐου.


Ο Μακρόν θα κερδίσει συγκεντρώνοντας το 63% των ψήφων έναντι του 37% για την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop Fiducial.

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι «φωνές» που ζητούν από τον Φρανσουά Φιγιόν να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών, καθώς ο υποψήφιος της δεξιάς καθίσταται ευάλωτος εξαιτίας του σκανδάλου με τη σύζυγό του.

«Δεν ήμουν ποτέ στην πραγματικότητά βοηθός του ή κάτι τέτοιο.» Η φράση αυτή, που είπε η Πενέλοπι Φιγιόν σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2007 σε βρετανική εφημερίδα και προβλήθηκε την Πέμπτη το βράδυ από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προκάλεσε μεγαλύτερη σύγχυση για τη φύση της εργασίας που προσέφερε στον σύζυγό της.

«Τα αποτελέσματα των προκριματικών είναι ξεπερασμένα»

Η εκπομπή, την οποία παρακολούθησαν περίπου 5,4 εκατομμύρια τηλεθεατές, αναμόχλευσε τις ανησυχίες στη δεξιά για το αν θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τον Φιγιόν, ο οποίος έχασε τη θέση του φαβορί των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές μετά το «Πενέλοπιγκεϊτ».

Ο Φρανσουά Φιγιόν «καταχράστηκε το σύστημα και από ηθική άποψη οι Γάλλοι δεν μπορούν να τον δεχθούν. Εχασε την αξιοπιστία του» δήλωσε την Παρασκευή ο ευρωβουλευτής Ρενό Μουζελιέ.

«Εχουμε μολυνθεί από αυτήν την υπόθεση που ανέκοψε την ορμή της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε επίσης η Ρασίντα Ντατί, ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012).

Ο βουλευτής της δεξιάς Ζορζ Φενέκ εκτίμησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών που ανέδειξαν νικητή τον Φρασνουά Φιγιόν είναι πλέον «ξεπερασμένα».

Ορισμένοι αναφέρονται ήδη στο «plan Β» για την αντικατάστασή του. Μεταξύ των ονομάτων που κυκλοφορούν είναι εκείνο του αντιπάλου του Φιγιόν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών της δεξιάς, του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, ή ακόμη του Φρανσουά Μπαρουάν, πρώην υπουργού, προέδρου της Ενωσης Δημάρχων της Γαλλίας.



Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 04/02/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire