Στη φωτογραφία ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ με τη γυναίκα του-κόρη του Ερντογάν- και την κόρη του
Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ: Μια «αγιογραφία» για τον γαμπρό (διάδοχο;) του Ερντογάν Σε ένα εκτενές αφιέρωμα, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal παρουσιάζει «τον μηχανικό πίσω από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2» ως πιθανό διάδοχο του πεθερού του
- Το ασυνήθιστα εκθειαστικό δημοσίευμα μοιάζει να μας προετοιμάζει για αυτά που θα βρούμε μπροστά μας Το δημοσίευμα-«αγιογραφία» σε μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες, την Wall Street Journal (WSJ), για τον γαμπρό του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, έχει για την Ελλάδα πολλαπλό ενδιαφέρον.
Οχι μόνο γιατί τον παρουσιάζει ως διάδοχο του πεθερού του. Πρώτον, επειδή δεν πρόκειται για μια είδηση που γράφτηκε στο πόδι, αλλά για ένα εκτενές αφιέρωμα, ένα προφίλ που παρουσιάζει στο αμερικανικό και το διεθνές κοινό την πορεία και τα επιτεύγματα του προσώπου. Δεύτερον, γιατί η ίδια εφημερίδα είχε ασχοληθεί εκτενώς με την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, παρουσιάζοντας σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της τον Ιανουάριο του 2023 την πρόθεση του Λευκού Οίκου να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου. Και τρίτον, γιατί είναι μια από τις εφημερίδες που έχουν φιλοξενήσει στο παρελθόν αναλύσεις για τη μεγαλύτερη (κατά την άποψη των αρθρογράφων της) στρατηγική σημασία της Τουρκίας, έναντι της Ελλάδας, για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με άλλα λόγια, η υπόθεση έχει «ψωμί».
«Συχνά ντυμένος με μπουφάν και γυαλιά αεροπόρου, είναι παντρεμένος με μια από τις κόρες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατακλύζεται από θαυμαστές όπου κι αν πάει. Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δημόσια πρόσωπα της χώρας» γράφει η Wall Street Journal. Ευθύς εξαρχής η WSJ σημειώνει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 του Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση της ρωσικής εισβολής στις πεδιάδες της Ουκρανίας, ανατινάζοντας τις στρατιωτικές φάλαγγες του Κρεμλίνου στον δρόμο τους προς το Κίεβο – ενώ παραμένουν μέρος των μακροπρόθεσμων σχεδίων της Ουκρανίας για την άμυνά της. Επιπλέον, «η εταιρεία του Μπαϊρακτάρ κατασκευάζει ένα εργοστάσιο στη χώρα, την ώρα που η Δύση αμφιταλαντεύεται ως προς την υποστήριξή της» σχολιάζεται επίσης με νόημα.
«Στην Τουρκία, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar έχουν καταστήσει τον 44χρονο αεροδιαστημικό μηχανικό του MIT κάτι σαν λαϊκό ήρωα, επειδή έβαλε τη χώρα στην παγκόσμια σκηνή – και, ενδεχομένως, τον επόμενο ηγέτη της» επιμένουν ευθέως οι δημοσιογράφοι Τζάρεντ Μάλσιν (ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Τουρκία, που υπέγραψε και το περυσινό αποκλειστικό για τα F-16) και Ελβάν Κιβιλτσίμ. «Τώρα οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι πρέπει να διαδεχθεί τον πεθερό του στην προεδρία της χώρας, καθώς οι παραγγελίες συνεχίζουν να εισρέουν.
Δύο μέλη του ΝΑΤΟ, η Ρουμανία και η Πολωνία, προστέθηκαν πρόσφατα στον αυξανόμενο κατάλογο των χωρών που υπογράφουν για να αγοράσουν τα όπλα του» προσθέτουν οι συντάκτες του κειμένου, που συνοδεύεται από φωτογραφίες του Μπαϊρακτάρ με στολή αεροπόρου.
Ο ίδιος ο Μπαϊρακτάρ, 44 ετών, δηλώνει ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά δεν θα το απέκλειε αν ο Ερντογάν του ζητούσε να κατέβει υποψήφιος σε μελλοντικές εκλογές. Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια στην εξουσία αλλά και το πλήγμα στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής 31/3 οι εικασίες για το ποιος θα διαδεχθεί σε μερικά χρόνια τον τούρκο πρόεδρο φουντώνουν. Ο γαμπρός του Ερντογάν μοιάζει να διαθέτει όλο το «πακέτο». Είναι αυτόφωτος επιχειρηματίας, φωτογενής, κληρονόμος οικογενειακής επιχείρησης, αλλά και αυτοδημιούργητος, οπαδός της οθωμανικής παράδοσης αλλά παράλληλα ένας σαραντάρης με σύγχρονες αντιλήψεις, άνθρωπος που θα μπορούσε να συνομιλεί με τη Δύση. Μοιάζει πολλά υποσχόμενος και είναι ήδη ένας αναδυόμενος αστέρας. «Ισως θα έλεγα “ναι”, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες» δήλωσε σε συνέντευξή του στην WSJ το περασμένο φθινόπωρο, όταν ρωτήθηκε αν θα κατέβαινε στην πολιτική. «Δεν ασχολούμαι με την πολιτική» είπε, προτού σπεύσει να διορθώσει: «Δεν ασχολούμαι με την ενεργό πολιτική». Οπότε όλα είναι ανοιχτά… «Πιστεύω ότι η τέλεια καταιγίδα δείχνει προς τον Μπαϊρακτάρ» δήλωσε στην WSJ ο Μπουράκ Καντερσάν, καθηγητής Στρατηγικής στο Αμερικανικό Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο και ειδικός στην τουρκική πολιτική.
Η αμερικανική εφημερίδα διανθίζει το προφίλ του γαμπρού του Ερντογάν με ιστορίες από την οικογένειά του και τα χρόνια που μεγάλωνε. Ιδού μερικά από τα στοιχεία: —Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπαϊρακτάρ προέρχεται από οικογένεια μηχανικών. —Ο πατέρας του, Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ, γνώριζε τον Ερντογάν από την εποχή που μεγάλωναν στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας και παρέμειναν σε επαφή. Ιδρυσε την εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Baykar τη δεκαετία του 1990. —Ο νεαρός Μπαϊρακτάρ «πέρασε μεγάλο μέρος της νεότητάς του στο οικογενειακό εργοστάσιο, μερικές φορές κατασκευάζοντας ραδιοελεγχόμενα μοντέλα αεροσκαφών». Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του πάνω στα επανδρωμένα αεροσκάφη. Ακολούθησε δεύτερο μεταπτυχιακό του στο MIT, το περίφημο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, και εξειδικεύτηκε στον έλεγχο των ελιγμών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Μετά την εκπαίδευσή του επέστρεψε στην Τουρκία το 2007 και ανέλαβε τεχνικός διευθυντής της Baykar, της οικογενειακής βιομηχανίας. Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Bayraktar ΤΒ2 σε πτήση πάνω από τα σύννεφα (Shutterstock) «Το 2014 η Bayraktar παρουσίασε ένα μεγαλύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ικανό να μεταφέρει όπλα: το επαναστατικό προϊόν της, το TB2» τονίζει η Wall Street Journal. Ο Μπαϊρακτάρ διατηρούσε σχετικά χαμηλό προφίλ στην Τουρκία, ακόμη και μετά τον γάμο του με μία από τις κόρες του Ερντογάν, τη Σουμεϊγέ, το 2016. «Αλλά καθώς η φήμη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους του απογειώθηκε, το ίδιο συνέβη και με τη δική του» προσθέτει η εφημερίδα.
Η WSJ σημειώνει ακόμη ότι ο Ερντογάν έχει παραγκωνίσει τους δελφίνους στο εσωτερικό του κόμματός του, ενώ «κανένα από τα παιδιά του δεν έχει βιογραφικό επιτευγμάτων συγκρίσιμο με αυτό του Μπαϊρακτάρ. Ο άλλος γαμπρός του, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αντιμετώπισε οξεία κριτική μετά από μια καταστροφική θητεία ως υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2018-2020». Σαν μην έφταναν οι παραπάνω αναφορές, οι αρθρογράφοι της εφημερίδας προσθέτουν και το κερασάκι στην τούρτα: Οι οπαδοί του Μπαϊρακτάρ στέκονται στην αξιοκρατική διαδρομή του «περιγράφοντάς τον με όρους που συνήθως προορίζονται για τον Στιβ Τζομπς ή τον Ελον Μασκ». Μετά από αυτές τις εκθειαστικές αναφορές της WSJ, είναι καιρός να ασχοληθούμε και στην Ελλάδα σοβαρά με τον Μπαϊρακτάρ. Γιατί δεν αποκλείεται να τον βρούμε μπροστά μας.
ΠΗΓΗ: https://www.protagon.gr/themata/seltzouk-bairaktar-mia-agiografia-gia-ton-gabro-diadoxo-tou-erntogan-44342910519
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire