ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 27 août 2013

Συρία - Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για ενδεχόμενη επέμβαση


Επιθεωρητές του ΟΗΕ εξετάζουν ασθενείς που δέχτηκαν 
την επίθεση της περασμένης Τετάρτης στο προάστιο 
Γούτα της Δαμασκού, που όπως καταγγέλλουν 
οι αντικαθεστωτικοί έγινε με χημικά όπλα και 
σκότωσε εκατοντάδες αμάχους.
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία
Η αντίστροφη μέτρηση για το καθεστώς Ασαντ έχει αρχίσει με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν σήμερα, Τρίτη ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση με ρώσους διπλωμάτες στη Χάγη για εξεύρεση λύσης στον εμφύλιο της Συρίας.

Στη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν σχέδια για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.


Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η συνάντηση αναβλήθηκε «λόγω των διαβουλεύσεων και επαφών που έχουν δρομολογηθεί για να δοθεί η αρμόζουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου».

Στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχουν η Γουέντι Σέρμαν, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ, καθώς και οι ρώσοι υφυπουργοί Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ και Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Θα εργασθούμε μαζί με τους ρώσους ομολόγους μας για να αναπρογραμματίσουμε τη συνάντηση», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η επίθεση με χημικά όπλα κατέδειξε την ανάγκη για μια «συνολική και βιώσιμη πολιτική λύση» για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της

Η Ρωσία εξέφρασε τη «λύπη» της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναβάλουν μια διμερή συνάντηση με θέμα τη Συρία, δήλωσε σήμερα, Τρίτη ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να ματαιώσουν τη διμερή συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθούν θέματα που συνδέονται με τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία», έγραψε ο Γκατίλοφ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Γκατίλοφ έκανε σαφές στο μήνυμά του στο Twitter πως οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση για την αναβολή της συνάντησης μονομερώς.

Κέρι: «Αδιαμφισβήτητη η χρήση χημικών όπλων και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ στη Συρία και αυτό «δεν μπορεί να μην έχει συνέπειες».

«Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία» δήλωσε ο Κέρι προς δημοσιογράφους στη διάρκεια παρέμβασής του στην Ουάσινγκτον, προσθέτοντας πως «αυτό είναι αδιαμφισβήτητο».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε «ηθικά αισχρή» τη χρήση αυτών των όπλων, που φέρεται ότι προκάλεσε το θάνατο περισσοτέρων των 1.000 ανθρώπων την περασμένη Τετάρτη στην ανατολική Γούτα.

Χωρίς να υποδείξει κάποιον ως ένοχο, ο Τζον Κέρι διαβεβαίωσε ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει πως αυτοί που προσφεύγουν στα πιο φρικτά όπλα εναντίον των πιο ευάλωτων πληθυσμών του πλανήτη πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ωστόσο ο Κέρι δεν έκανε λόγο για κάποιο σχέδιο για πλήγματα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ο Λευκός Οίκος επίσης διέψευσε πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «Τέλεγκραφ» σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ετοιμάζονται να αναλάβουν κοινή στρατιωτική δράση «μέσα στις προσεχείς ημέρες».

Τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε δηλώσει πάντως ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να δράσουν αν κριθεί απαραίτητο.

Ενημέρωση των συμμάχων των ΗΠΑ για ενδεχόμενη στρατιωτική «απάντηση» στη Συρία 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν, ήδη, τις επαφές και την ενημέρωση των συμμάχων τους για ενδεχόμενη επέμβαση - απάντηση στην χημική επίθεση στη Συρία και χωρίς την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε χθες, Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αυστραλό Πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ, κατά την οποία οι δύο ηγέτες μίλησαν σχετικά με τις πιθανές διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

Παράλληλα η σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων, την περασμένη Τετάρτη 21 Αυγούστου σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Σούζαν Ράις, συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Γιακόβ Άμιντρορ, πρόεδρο του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Η συνάντηση αυτή ήταν μέρος μιας σειράς τακτικών διμερών διαβουλεύσεων που θέμα έχουν την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν, την Αίγυπτο και τη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσαν ότι είναι αναμφισβήτητο πως έγινε χρήση χημικών όπλων και ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες πως η συριακή κυβέρνηση δεν ευθύνεται για την επίθεση, στην οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

«Ο Πρόεδρος και η ομάδα του κάνουν αξιολόγηση των επιλογών σχετικά με τις αντιδράσεις σε αυτή τη συγκεκριμένη παράβαση του διεθνούς πρότυπου – την απαγορευμένη χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο, Τζέι Κάρνεϊ.

Υπογράμμισε επίσης ότι μια στρατιωτική απάντηση είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται.

Καθώς ο Ομπάμα επεξεργάζεται τις πιθανές επιλογές, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν κάνει σαφές ότι είναι απαραίτητη η διεθνής υποστήριξη προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Όπως αναφέρει το Reuters η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά διαβουλεύσεων με τους συμμάχους σχετικά με το ζήτημα.

Ο Ομπάμα συνομίλησε το Σάββατο με τον βρετανό Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και την Κυριακή με τον γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Ο αυστραλός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι διεθνείς αρχές πίσω από τα γεγονότα στη Συρία είναι σαφείς.

«Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού, όπου τουλάχιστον 300 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 3.600 νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομεία», είπε την Τρίτη σε ομιλία που έδωσε στο Σίδνεϊ. Η μη ανάληψη δράσης, όπως είπε, θα στείλει ένα μήνυμα ατιμωρησίας σε «κάθε καθεστώς που σχεδιάζει μια μελλοντική χρήση όπλων».

Επιτόπου οι επιθεωρητές του ΟΗΕ


Επί του πεδίου, οι ερευνητές του ΟΗΕ κατάφεραν τελικά να μεταβούν στη Μοανταμίγιατ αλ-Σαμ, μια τοποθεσία στη νοτιοδυτική Δαμασκό που ελέγχεται από τους αντάρτες και έγινε την Τετάρτη στόχος, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, μιας επίθεσης με χημικά όπλα από το καθεστώς.

Παρά «τις πολύ δύσκολες συνθήκες», μπόρεσαν «να επισκεφθούν δύο νοσοκομεία και να μιλήσουν σε μάρτυρες, επιζήσαντες και γιατρούς και μπόρεσαν επίσης να συλλέξουν δείγματα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ διευκρίνισε πως η συλλογή πληροφοριών και δειγμάτων ήταν «πολύ παραγωγική» και η ομάδα «φαινόταν πολύ ικανοποιημένη από τη δουλειά της».

Πρόσθεσε πως οι ειδικοί συνέχιζαν σήμερα τη δουλειά τους, χωρίς να προσδιορίσει πού.

Λίγο νωρίτερα, οι ειδικοί είχαν αναγκασθεί να ανακρούσουν πρύμναν, καθώς το πρώτο όχημα της ομάδας «επλήγη εσκεμμένα και επανειλημμένα από πυρά σκοπευτών που δεν ταυτοποιήθηκαν», σύμφωνα με εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν υπήρξαν τραυματίες.

Ενώ το καθεστώς και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν για τα πυρά αυτά, ο Μπαν εξέδωσε «αυστηρή διαμαρτυρία» προς αμφότερα τα μέρη.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν από την πλευρά τους τη Δαμασκό ότι βομβάρδισε εκ νέου χθες τον τόπο της επίθεσης της 21ης Αυγούστου επιχειρώντας να κρύψει τις αποδείξεις.

Απαντώντας στις κατηγορίες για προσφυγή στα χημικά όπλα, ο Πρόεδρος Άσαντ δήλωσε πως είναι «αντίθετο στη λογική» να κατηγορεί κανείς το καθεστώς του πριν διεξαχθεί έρευνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν χειρουργικά πλήγματα εναντίον στρατηγικής σημασίας συμφερόντων, χωρίς ωστόσο να εμπλακούν σε μια επέμβαση μακράς διαρκείας.

Το Ιράκ ανακοίνωσε πως αντιτίθεται στη χρήση του εναέριου χώρου του ή του εδάφους του για οποιαδήποτε επιχείρηση.

Εντούτοις η Ρωσία, ισχυρή και πιστή σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, προειδοποίησε εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας πως θα ήταν «επικίνδυνη» και θα συνιστούσε «μια παράνομη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με το βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος συντόμευσε τις διακοπές του, κατά την οποία υποστήριξε κυρίως πως δεν υπάρχουν «αποδείξεις ούτε για τη χρήση χημικών όπλων, ούτε για το ποιος ευθύνεται γι' αυτή, αν έγινε».

Το Ιράν, άλλος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, προειδοποίησε τις ΗΠΑ για «σκληρές συνέπειες» σε περίπτωση που επέμβουν.

Η Κίνα έκανε λόγο για «σύνεση ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανάμιξη».

Η Γερμανία δήλωσε πως θα ενέκρινε ενδεχόμενη «δράση» της διεθνούς κοινότητας αν επιβεβαιωνόταν η χρήση χημικών όπλων, ενώ η Σαουδική Αραβία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση έπειτα απ' αυτές τις «τρομερές σφαγές» που διαπράχθηκαν, όπως υποστήριξε, από τη Δαμασκό.

Χθες υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δυτικών χωρών και χωρών της περιοχής άρχισαν μια διήμερη σύνοδο στην Ιορδανία για να συζητήσουν ενδεχόμενα «σενάρια μετά τις επικίνδυνες εξελίξεις» στη Συρία, σύμφωνα με το Αμμάν.

Μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων ισραηλινών αξιωματούχων έγινε εξάλλου δεκτή χθες στο Λευκό Οίκο για να συζητήσει κυρίως για τη Συρία. Το Ισραήλ έχει ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Δαμασκού με στόχο αποθήκες που πιστεύεται ότι είχαν χημικά όπλα.



Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 27/08/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire