Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέψευσε τους αιθεροβάμονες και τους αθεράπευτα θαυμαστές του. Το ταξίδι του στα κατεχόμενα με αφορμή και την επέτειο της τουρκικής εισβολής, αποτέλεσε για αυτόν χρυσή ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Δεν ανέφερε οτιδήποτε, το οποίο δεν ήταν γνωστό σε εμάς. Οι θέσεις του ήταν και είναι γνωστές. Επανέλαβε πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου η πρόθεσή του είναι πως θα παγώσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η Λευκωσία ασκήσει προεδρία στην Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Για δε τη μορφή λύσης του Κυπριακού, έχει ουσιαστικά επαναλάβει αυτό που διαχρονικά αναδεικνύει η Άγκυρα ως η επίσημη θέση: Δυο χωριστές οντότητες, οι οποίες λειτουργούν σήμερα παράλληλα, θα συγκροτήσουν ένα νέο συνεταιρισμό.Συνεπώς δεν έχει κομίσει οτιδήποτε το καινούργιο ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Κάποιοι ενδεχομένως να περίμεναν διαφορετική αντίδραση και τοποθετήσεις από τον Ερντογάν. Είναι οι ίδιοι που είχαν συστήσει πολλές φορές στο παρελθόν υπομονή «να τελειώσουν οι εκλογές στην Τουρκία», υποστηρίζοντας πως εάν εξέλθει ενισχυμένος ο Ερντογάν, «θα μπορούσε να κάνει ουσιαστικές κινήσεις στο Κυπριακό». Οι εκλογές στην Τουρκία έχουν τελειώσει, ο Ερντογάν έχει εξέλθει ενισχυμένος και κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, αλλά διάθεση για να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό δεν δείχνει. Αντίθετα, με τον τρόπο που τοποθετείται, αλαζονικός και υπεροπτικός, διαμορφώνει κλίμα έντασης. Όσοι ζουν με ψευδαισθήσεις, μπορούν και σήμερα να βρουν δικαιολογίες και να ερμηνεύσουν από τη δική τους οπτική γωνία τις τουρκικές τοποθετήσεις: Μπορούν για παράδειγμα να υποστηρίξουν πως έγιναν οι δηλώσεις αυτές μέσα στο «επετειακό κλίμα» των ημερών. Τέτοιες τοποθετήσεις δεν αντέχουν ούτε στη λογική, ούτε στα πραγματικά δεδομένα. Το γνωρίζουν και όσοι δίνουν αυτές τις ερμηνείες ότι η τουρκική πολιτική με τα σημερινά δεδομένα και στη φάση αυτή δεν μπορεί και δεν θα αλλάξει.Προβάλλουν, ωστόσο, αυτή τη θέση καθώς έτσι εκτιμούν πως μπορούν να διατηρήσουν εν ζωή αδιέξοδες πολιτικές. Ο Ερντογάν σε ένα ξέσπασμά του, κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα, ανέφερε πως «το χάλι της Ελλάδος είναι γνωστό. Μην απορήσετε αν πέσει και η νότια Κύπρος στην ίδια κατάσταση». Θέλησε προφανώς με αυτή την αναφορά να στείλει ένα μήνυμα παντοδυναμίας. Να εκφοβίσει και να προειδοποιήσει.
Απάντηση, ακόμη και στην κατάσταση που βρισκόμαστε, Ελλάδα και Κύπρος, μπορεί να δώσουν. Υπάρχουν στρατηγικά πλεονεκτήματα υπάρχουν στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φτάνει να αξιοποιούνται. Και η αξιοποίηση της παρουσίας μας στην Ε.Ε. εκ των πραγμάτων οδηγεί και σε αναθεώρηση της πολιτικής και της τακτικής στο Κυπριακό. Η αλλαγή αυτή στα θέματα της τακτικής, ούτως ή άλλως επιβάλλεται μετά από τις ξεκάθαρες («μετεκλογικές») τοποθετήσεις Ερντογάν. Διαφορετικά, η συνέχιση της ίδιας τακτικής θα συνιστά εν πολλοίς πολιτικό μαζοχισμό. Θα συνιστά μια συνειδητή επιλογή σε μια αδιέξοδη πολιτική.
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 24/07/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire