ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 29 juillet 2011

Κύπρος χωρίς κυβέρνηση

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ • ΟΡΟΥΣ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΔΗΚΟ


Χωρίς κυβέρνηση παραμένει η Κύπρος μετά την παραίτηση, χθες, ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου. Την παραίτηση όλων των υπουργών ζήτησε ο πρόεδρος Χριστόφιας μετά την απόφαση του ΔΗΚΟ να αποσύρει τους δικούς του υπουργούς από την κυβέρνηση.
Ο Χριστόφιας με τον Μάριο Κάρογιαν. Δύο ώρες αναζητούσαν λύση
Ο Χριστόφιας με τον Μάριο Κάρογιαν. Δύο ώρες αναζητούσαν λύση Ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν είναι σε θέση να διορίσει νέους υπουργούς, καθώς παραμένει ασαφές κατά πόσο το ΔΗΚΟ θα αποσυρθεί ή όχι από την κυβέρνηση.
Χθες έγινε συνάντηση δύο ωρών μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του προέδρου του ΔΗΚΟ, Μάριου Κάρογιαν, κατά την οποία ο τελευταίος έθεσε πέντε όρους στον πρόεδρο Χριστόφια προκειμένου να συνεχίσει να συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Το ΔΗΚΟ ζητεί νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης, μέτρα για την οικονομία, απόσυρση προτάσεων που ο Χριστόφιας υπέβαλε στις συνομιλίες και σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής. Ο Χριστόφιας ζήτησε χρόνο για να απαντήσει στα αιτήματα του ΔΗΚΟ και οι δύο άντρες συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά, ίσως αύριο Σάββατο. Αναλόγως των αποφάσεων που θα πάρει το ΔΗΚΟ θα είναι και το νέο σχήμα της κυβέρνησης, που δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από την Κυριακή. Χθες την κατάσταση συζήτησε σε εξάωρη συνεδρία η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, η οποία ενέκρινε κατάλογο 15 προσωπικοτήτων που παραδόθηκε στον πρόεδρο Χριστόφια.
Το ΑΚΕΛ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει το ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση, διότι αν αποχωρήσει, τότε η ζωή του Χριστόφια στην προεδρία θα είναι πολύ δύσκολη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Χριστόφια είναι να αποδεχτεί τον όρο του ΔΗΚΟ για απόσυρση των προτάσεών του στο Κυπριακό για εκ περιτροπής προεδρία στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης, καθώς και η πρόταση για εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο με σταθμισμένη ψήφο.
Το θέμα αυτό θα απασχολήσει σήμερα τις συνομιλίες Χριστόφια - Ερογλου και η ευχή του προέδρου είναι να τον διευκολύνει ο Ντερβίς Ερογλου απορρίπτοντας τις προτάσεις Χριστόφια για τη διακυβέρνηση. Πάντως στην τουρκική πλευρά παρακολουθούν τις εξελίξεις και εκφράζουν δημόσια αμφιβολίες κατά πόσο ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι σε θέση να διαπραγματευτεί το Κυπριακό.
Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Κασουλίδης, υπέβαλε πρόταση για παραίτηση του προέδρου Χριστόφια και σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών με τη στήριξη όλων των κομμάτων, η οποία θα εξαντλήσει την υπόλοιπη θητεία του προέδρου, μέχρι το 2013 για να χειριστεί την οικονομία, το Κυπριακό και την κυπριακή προεδρία.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος ερωτήθηκε χθες αν θα παραιτηθεί, απάντησε πως εξελέγη από το λαό και λογοδοτεί στο λαό και όχι στα ΜΜΕ. Επίσης το ΑΚΕΛ απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα παραίτησης του προέδρου, ο οποίος θα εξαντλήσει τη θητεία του.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δημοσιεύτηκε στις 29/07/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire