ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 30 juin 2014

Κύπρος - Τόσα επάθαμε, τόσους "φίλους" είδαμε να μας καρφώνουν πισώπλατα και να μας εγκαταλείπουν στις δύσκολες ώρες, και μυαλό δεν βάλαμε...

Φίλοι δεν υπάρχουν, υπάρχουν συμφέροντα




Κωστάκης Αντωνίου



Γιούνκερ, Μέρκελ, Πούτιν, Κάρτερ και άλλοι

Τόσα επάθαμε, τόσους "φίλους" είδαμε να μας καρφώνουν πισώπλατα και να μας εγκαταλείπουν στις δύσκολες ώρες, και μυαλό δεν βάλαμε. Δεν κατανοήσαμε, ακόμη, ότι καλές μεν και χρήσιμες είναι οι προσωπικές σχέσεις, αλλά και οι λεγόμενοι φίλοι, όταν πρόκειται να βάλουν στη ζυγαριά τις "φιλίες" με τα εθνικά και προσωπικά συμφέροντα, τα δεύτερα βαραίνουν πολύ περισσότερο στις αποφάσεις τους.

Είδαμε και αισθανθήκαμε πόσο "φίλη" ήταν η Άγκελα Μέρκελ και πόσο επένδυσε στη φιλία της και στην κοινή ιδεολογική της ταυτότητα, ο Νίκος Αναστασιάδης. "Μόλις εκλεγώ", μας έλεγε, "θα πάρω την Μέρκελ τηλέφωνο και θα της ζητήσω την αλληλεγγύη της, ώστε να απαμβλυνθούν οι δυσβάστακτοι όροι του Μνημονίου".

Έφερε εδώ τη Μέρκελ και τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να δείξει στους ψηφοφόρους πόσο μεγάλης εμβέλειας είναι οι διεθνείς επιρροές του και πόσης στήριξης θα ετύγχανε η καθημαγμένη οικονομικά Κύπρος, από τους Ευρωπαίους εταίρους. Και, τελικά, τι έγινε; Η Μέρκελ και οι φίλοι του κ. Αναστασιάδη μάς κατακρεούργησαν στα Γιούρογκρουπ και δεν δίστασαν να βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο ενός ομοϊδέατη φίλου τους, προκειμένου να διαλύσουν την οικονομία της Κύπρου και να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Στην αντίπερα όχθη, ο Δημήτρης Χριστόφιας επένδυε τα πάντα στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να του προσφέρει δάνειο, ώστε να μην υποχρεωθεί να προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης. Ο Πούτιν απέστρεψε το βλέμμα από τον σύντροφο και ο Χριστόφιας εκφράζει, ακόμη, την απογοήτευσή του για τη μεταχείριση της οποίας έτυχε από τον Ρώσο ηγέτη. Ακόμη, όταν ο Αναστασιάδης, μη έχοντας άλλη διέξοδο, έστελλε τον Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα για να βρει λεφτά και να αποφύγει το επερχόμενο κούρεμα, και πάλιν οι Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν.

Ας μην πάμε πιο πίσω για να εξετάσουμε τι έγινε με τον Τζίμι Κάρτερ, για τον οποίο κτυπήσαμε καμπάνες, όταν εξελέγη. Αναμένοντας, οι μωροί, πως θα έστελλε τους Ράμπο του να μας απελευθερώσουν από τον Αττίλα. Τελικά ο Κάρτερ ήταν εκείνος, ο οποίος με χίλιες δυο ενέργειες έπεισε το Κογκρέσο να ακυρώσει το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.

Να μιλήσουμε και για άλλον, πασίγνωστο "φιλέλληνα" Αμερικανό, ο οποίος, όπως μας είχε αποκαλύψει παράγοντας της ομογένειας στην Αμερική, απειλούσε τους ομογενείς ότι θα τερμάτιζε τη φιλοκυπριακή στάση του επειδή το ποσόν που του υποσχέθηκαν να του συλλέξουν σε εκδήλωση της ομογένειας, ήταν κατά μερικά δολάρια λιγότερο από το συμφωνηθέν;

Αυτά και πολλά άλλα παραδείγματα, τουλάχιστον θα μας προσγείωναν και θα μας καθιστούσαν ρεαλιστές ως προς τις φιλίες και τα συμφέροντα. Τίποτε. Παραμένουμε ονειροπόλοι και ρομαντικοί. Τώρα, γίνεται προσπάθεια να πεισθούμε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι μεγάλος φίλος της Κύπρου, και η εκλογή του στην Προεδρία της Κομισιόν θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υπόθεσή μας.

Όντως, ο Γιούνκερ έλαβε πολλές φορές, δημόσια, θέση υπέρ της Κύπρου, όσον αφορά το εθνικό μας θέμα. Δεν έχουμε οτιδήποτε, που να αμφισβητεί τις προθέσεις και τις θέσεις του. Αλλά εκεί στην προεδρία της Κομισιόν δεν λαμβάνονται αποφάσεις στη βάση φιλίας. Και ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, φίλος είναι. Αλλά τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα συμφέροντα των Ευρωπαίων στην Τουρκία, τα φιλοτουρκικά λόμπι, η ισχύς της Τουρκίας, δεν του επέτρεψαν να πολιτευθεί στη βάση αρχών. Αντί να συνηγορήσει υπέρ της επιβολής κυρώσεων επί της Τουρκίας για όσες παραβιάσεις διέπραξε εις βάρος των δεσμεύσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, της στρώνει χαλί να ενταχθεί. Αντί να καταγγείλει το σχέδιο Ανάν, ως σχέδιο ρατσιστικό, το οποίο παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές, το υποστήριξε.

Ας κάμουμε, λοιπόν, υπομονή. Και προτού αρχίσουμε να πανηγυρίζουμε για έναν νέο "μεσσία" που θα στηρίξει την Κύπρο, ας περιμένουμε να καθίσει στην καρέκλα για να κρίνουμε, από τα έργα του, πόσο μεγάλη, ανιδιοτελής και ειλικρινής είναι η φιλία του προς την Κύπρο...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Επικίνδυνα παιγνίδια

Δεν έφταναν τα τόσα κακά που έπληξαν την Τράπεζα Κύπρου και τους καταθέτες της, έχουμε τώρα και τον ακήρυκτο πόλεμο των "δύο τάσεων". Και ενώ προσπαθούν όλοι να βοηθήσουν, ώστε η Τράπεζα να σταθεί στα πόδια της, ξαφνικά η Τράπεζα υπονομεύεται εκ των έσω. Πώς θα επιβιώσει με αυτά τα επικίνδυνα παιγνίδια που παίζονται;



Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 01/07/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire