ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 10 juin 2014

Θα τον φάνε τελικά τον Γιούνκερ; Ψάχνουν για καρα-δεξιό και καρα-νεοφιλελεύθερο


Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον πρόεδρο της Κομισιόν

Διήμερη συνάντηση στη Σουηδία για την εξεύρεση συμβιβασμού
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον πρόεδρο της Κομισιόν
Πηγή: AP Photo/TT, Anders Wiklund




Χάρπζουντ 
Οι μελλοντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης «προηγούνται του διορισμού των κορυφαίων αξιωματούχων» στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο σουηδός πρωθυπουργός μετά τη μίνι σύνοδο τεσσάρων ηγετών με κυρίαρχο θέμα τη διαμάχη για τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Το πόκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζεται με φόντο την ειδυλλιακή θερινή κατοικία του Σουηδού πρωθυπουργού: Ο Ράινφελντ με τους ομολόγους του από τη Βρετανία και την Ολλανδία, που δεν θέλουν να δουν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία Κομισιόν, συνομιλούν με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την Τρίτη στην άτυπη «σύνοδο» για τις Βρυξέλλες.

Στη διήμερη συνάντηση αναμένεται, αν δεν βρεθεί συμβιβασμός, τουλάχιστον να φανούν οι «κόκκινες γραμμές» της κάθε πλευράς. Παράλληλα, το Στρασβούργο περιμένει: Στην Ευρωβουλή, που πρέπει να εγκρίνει τον πρόεδρο που θα προτείνουν οι ηγέτες, όλες οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής -πλην των αντιφεντεραλιστών- έχουν ζητήσει να προταθεί ο Γιούνκερ με σεβασμό στη διαδικασία των ευρωεκλογών.

Η Μέρκελ στηρίζει μεν ακόμη τον Γιούνκερ, υποψήφιο του ΕΛΚ, για την προεδρία της Κομισιόν αλλά είχε φανεί μετά την πρώτη μάχη στους «28» να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη «συναίνεση». Η αναφορά, που είχε ερμηνευθεί ως έμμεση υποχώρηση, προκάλεσε επικρίσεις και ακολουθήθηκε από νέα δήλωση στήριξης στον επίσημο υποψήφιο του ΕΛΚ.

Η ισχυρότερη αντίθεση στον «φεντεραλιστή» Γιούνκερ έρχεται από το Λονδίνο. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον όχι μόνο έδειξε πως δεν πρόκειται να στηρίξει τον Λουξεμβούργιο, αλλά απείλησε έμμεσα ακόμη και με αποχώρηση από την ΕΕ.

Και το κόμμα της βρετανικής αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί, διαμήνυσαν τη Δευτέρα ότι είναι αντίθετοι στον Γιούνκερ και ούτε οι δικοί τους ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν τον Γιούνκερ.

Η διαφωνία του Σουηδού Ράινφελντ, όπως υποστήριξε στους Financial Times, επικεντρώνεται στη διαδικασία που ακολουθείται. Ο σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι πρέπει αυτόματα να γίνεται πρόεδρος της Κομισιόν ο υποψήφιος του πρώτου κόμματος στις ευρωεκλογές «και να αποκλείονται άλλοι υποψήφιοι».

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έχει εκφράσει σε χαμηλότερους τόνους την αντίθεσή, η οποία φαίνεται ότι έχει αρκετά να κάνει με τον πολιτικό του προσανατολισμό (το κόμμα του είναι μέλος του ALDE. της ομάδας των Φιλελεύθερων).

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire