ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 12 juin 2014

Το πήραν απόφαση οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πως θα διαπραγματευτούν τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ; Μάλλον η απόφαση είναι αμοιβαία !

Ο πόνος του Ντράγκι

Ο πόνος του Ντράγκι«Μη νομίζετε ότι δεν πονάμε για όσα περνάτε με το Μνημόνιο, την ανεργία, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων». Με αυτά τα λόγια στα αγγλικά (που μετέφραζε στα ελληνικά μια διερμηνέας) υποδέχθηκε ο κ. Μάριο Ντράγκι (φωτογραφία) στο άνετο γραφείο του τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας απλώς κούνησε το κεφάλι και ετοιμάστηκε να πει για την εξαθλίωση που υπέστησαν οι Ελληνες από τα Μνημόνια, πλην όμως ο κ. Ντράγκι άλλαξε αμέσως συζήτηση και αναφέρθηκε στη... λίστα Τσίπρα και πόσο καλά τα πήγε στις ευρωεκλογές: «Εκλέξατε τέσσερις ευρωβουλευτές, πολύ καλά τα πήγατε» του είπε. Αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τού είπε τον πραγματικό πόνο των Ελλήνων, με την ανθρωπιστική κρίση, με τους 1,5 εκατομμύριο άνεργους, καθώς και ότι η κρίση έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους. Και προτού  ξεδιπλώσει τις προτάσεις του για τη μείωση του χρέους παρατήρησε μερικά πράγματα τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω...nnn

Πρώτον, ο κ. Ντράγκι είχε μπροστά του έναν κόκκινο φάκελο μέσα στον οποίο υπήρχαν σχεδόν όλες οι ομιλίες και οι προτάσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δεύτερον, μαζί με τον κ. Ντράγκι ήταν ο (γνωστός μας) κ. Μαζούχ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ. Τρίτον, ο κ. Ντράγκι άρχισε να σημειώνει σε ένα μπλοκάκι ό,τι έλεγε ο κ. Τσίπρας. Και, τέταρτον, σε ένα τραπέζι-τρόλεϊ στο γραφείο του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ υπήρχαν κάθε είδους αναψυκτικά, καφέδες, τσάγια, μεταλλικά νερά, αλλά ούτε ένα μπουκάλι οινοπνευματώδες ποτό.

nnn

Στην αρχή επιχείρησε να δώσει την εντύπωση στον κ. Ντράγκι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ευρωπαϊκή δύναμη και έχει λόγο στα ευρωπαϊκά θέματα. Προτίμησε πρώτα να παρουσιάσει προτάσεις για τη μείωση του ευρωπαϊκού χρέους κάνοντας λόγο για συνεργασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που διαθέτει και αναπτυξιακό μηχανισμό. Ο κ. Ντράγκι το σημείωσε, διατυπώνοντας κάποιες απορίες τις οποίες ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Ι. Δραγασάκη φρόντισαν να λύσουν. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος λέγοντας ότι είναι πρόβλημα ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης και όχι δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ έκανε λόγο και για κούρεμα του χρέους, που χωρίς αυτό δεν υπάρχει περίπτωση ανάπτυξης. Εκεί πέτυχε την πρώτη υπόσχεση του κ. Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι επιζητεί λύση. Οταν ρωτήθηκε αν αυτή η λύση θα είναι μέσα σε τροϊκανά πλαίσια, ο κ. Ντράγκι απάντησε «όχι μέσα σε ευρωπαϊκά πλαίσια». Σε κάποια στιγμή μάλιστα δημιουργήθηκε ένταση, όταν ο κ. Ντράγκι και ο κ. Κερέ επιχείρησαν να παρομοιάσουν την Ελλάδα με το... Βέλγιο: «Αυτά που πληρώνει η Ελλάδα για το χρέος τα πληρώνει και το Βέλγιο» είπε, εννοώντας τα τοκοχρεολύσια που πληρώνει κάθε χρόνο η χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας τού εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Ντράγκι είπε ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή και μετά έρχεται η ανάπτυξη. Η δεύτερη υπόσχεση την οποία έδωσε ο κ. Ντράγκι είναι ότι θα βρίσκεται σε επαφή με τον κ. Τσίπρα, και μάλιστα, όπως είπε, θα έλθει στην Αθήνα στις 9 Ιουλίου ο κ. Περέ για να συναντήσει τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Χαρδούβελη αλλά και τον κ. Τσίπρα.


ΤΟ ΒΗΜΑ, Βηματοδότης, 11/06/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire