ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 5 juin 2014

Χρησιμοποιούσαν ακόμη και το δέρμα των φτωχών...


Βιβλίο με εξώφυλλο από ανθρώπινο δέρμα βρέθηκε στο Χάρβαρντ

Πρόκειται για το «Des destinées de l'ame» του γάλλου συγγραφέα και ποιητή Αρσέν Ουσέ
Βιβλίο με εξώφυλλο από ανθρώπινο δέρμα βρέθηκε στο Χάρβαρντ
Το επίμαχο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα και ποιητή Αρσέν Ουσέ «Des destinees de l'ame»




 
ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ

Η βιβλιοθήκη του αμερικανικού πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχει στην κατοχή της ένα βιβλίο το εξώφυλλο του οποίου είναι φτιαγμένο από το δέρμα ενός νεκρού ανθρώπου.  

Πρόκειται για το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα και ποιητή Αρσέν Ουσέ «Des destinées de l'ame» («Οι προορισμοί της ψυχής»), το οποίο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Χάουτον του Χάρβαρντ και περιγράφεται ως μια «συλλογή εκθέσεων διαλογισμού για το ανθρώπινο πνεύμα». Και σώμα, θα προσθέταμε εμείς, καθώς όπως αποκαλύφθηκε, η βιβλιοδεσία του τόμου έγινε από δέρμα που πάρθηκε από την πλάτη μιας ψυχικά άρρωστης γυναίκας η οποία είχε πεθάνει από εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Τα αναλυτικά δεδομένα καθώς και η προέλευση του Des destinées de l'ame καθιστούν απίθανο το βιβλίο να δέθηκε με κάτι άλλο πέραν του ανθρώπινου δέρματος», δήλωσε ο Μπιλ Λέιν, διευθυντής του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας του Χάρβαρντ, προσθέτοντας πως η βιβλιοδεσία του έγινε με την τεχνική της Ανθρωποδερμικής Βιβλιοδεσίας. Αυτή είναι μια διαδικασία που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα, όπου για το δέσιμο ενός βιβλίου χρησιμοποιούνταν ανθρώπινα δέρματα που ανήκαν σε πτώματα εγκαταλελειμμένων ανθρώπων, φτωχών ή εκτελεσθέντων καταδίκων.

Ο Ουσέ παρουσίασε το βιβλίο στα τέλη της δεκαετίας του 1880 σε έναν φίλο του, τον ιατρό Λούντοβικ Μπουλάντ,  ο οποίος ήταν αυτός που ανέλαβε την βιβλιοδεσία και κατόπιν, σε σημείωμά του, εξήγησε τους λόγους της πράξης του αναφέροντας ότι «ένα βιβλίο για την ανθρώπινη ψυχή άξιζε να έχει ανθρώπινο εξώφυλλο. Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, μπορεί εύκολα να διακρίνει τους πόρους του δέρματος».

Αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για τρία τέτοια βιβλία τα οποία βρίσκονταν στις βιβλιοθήκες του Χάρβαρντ, ωστόσο μετά από έρευνες πιστοποιήθηκε ότι τελικώς δύο βιβλία ήταν τελικά φτιαγμένα από δέρμα προβάτου.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire