ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 10 juin 2015

Τουρκία - Ανάλυση - Προς σχηματισμό κυβέρνησης ή προς νέα προσφυγή στις κάλπες;

 
 Γιώργος Καπόπουλος


Οι Ερντογάν - Νταβούτογλου μέσω δηλώσεων ηγετικών προσωπικοτήτων της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ καλούν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (CHP, MHP, HDP) να σχηματίσουν κυβέρνηση και σε αντίθετη περίπτωση να αφήσουν το μέχρι τώρα κυβερνών κόμμα να καλύψει το κενό: Κυβέρνηση μειοψηφίας ή όπως ήδη απειλούν νέα προσφυγή στις κάλπες.
Οι Ερντογάν-Νταβούτογλου γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική χωρίς το ΑΚΡ κυβερνητική πλειοψηφία. Παρά τις απώλειες και την αδυναμία αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος με ποσοστό 41% είναι αδιαμφισβήτητη.
Οι Κούρδοι του HDP, οι κεμαλικοί του CHP και οι εθνικιστές του ΜΗΡ δεν προστίθενται. Τη στιγμή αυτή δεν θέλουν πτώση των Ερντογάν-Νταβούτογλου, αλλά ελεγχόμενη αποδυνάμωσή τους. Ανάσχεση δηλαδή της αυταρχικής εκτροπής και επένδυση στην επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας αλλά και στο παράπλευρο κόστος της σύγκρουσης σε Συρία-Ιράκ προκειμένου να προωθήσουν τις θέσεις τους. Από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, αυτό που επενδύει εκ των πραγμάτων στη σταθερότητα περισσότερο από τα άλλα είναι το κουρδικό HDP, η σταθεροποίηση των εκλογικών ποσοστών του οποίου προϋποθέτει συνέχιση και εμβάθυνση της διαπραγμάτευσης για πολιτική λύση που ξεκίνησαν εδώ και δύο χρόνια ο Ερντογάν και ο έγκλειστος του Ιμραλί Οτσαλάν.
Η επιλογή είναι στα χέρια του Ερντογάν. Θα αποδεχθεί την πολιτική χειραφέτηση των Κούρδων ψηφοφόρων ή θα επιλέξει τη φυγή προς τα εμπρός, τη νέα εκλογική αναμέτρηση; Μια νέα προσφυγή στις κάλπες που προφανώς θα έχει στόχο έστω την οριακή αυτοδυναμία θα φέρει τους Ερντογάν-Νταβούτογλου σε σύγκρουση κυρίως με το HDP με απρόβλεπτη έκβαση αν θα επαναπατρίσει ψηφοφόρους ή αν θα αυξήσει τη διαρροή. Μπορούν οι Ερντογάν-Νταβούτογλου και ο ηγέτης του HDP Ντεμιρτάς να βρουν μια φόρμουλα ανοχής-αποχής που να επιτρέψει τη συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας χωρίς οι δύο πλευρές να πληρώσουν με βαριές απώλειες το κόστος μιας άτυπης συνεργασίας;
Είναι καταδικασμένοι οι Ερντογάν-Νταβούτογλου - ΑΚΡ στη φυγή προς τα εμπρός ή μπορούν να κάνουν διόρθωση πορείας και να κλείσουν ως παρένθεση την αυταρχική κλιμάκωση των δύο τελευταίων χρόνων; Αν αποκλείσουμε νέες εκλογές αλλά και την ανοχή του HDP, η λύση που απομένει είναι η συνεργασία με το εθνικιστικό ΜΗΡ, μια επιλογή ανάφλεξης εντός και εκτός συνόρων στο Κουρδικό αλλά και τριβών και συγκρούσεων με τις ΗΠΑ και τη Δύση συνολικά.
kapopoulos@pegasus.gr



Πηγή: Έθνος
Δημοσιεύτηκε στις 09/06/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire