ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 7 juin 2015

Κύπρος - Καλλιέργεια του φυτού αλόη


 




Μάριος Αδάμου

Ενθαρρυντικές προμηνύονται οι προοπτικές που διανοίγονται για καλλιέργεια του φυτού αλόη στην Κύπρο. Ενός φυτού που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως θαυματουργό, καθώς . 

Η Hellenic Aloe, μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην Ελλάδα, επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε, με στόχο να εντάξει το νησί μας στον κατάλογο των χωρών καλλιέργειας και παραγωγής προϊόντων aloevera. Στη σημερινή συνέντευξη επιχειρείται η γνωριμία του κόσμου της χώρας μας με το φυτό αλόη βέρα.


Τι είναι το φυτό αλόη και από πού προέρχεται η ονομασία του;
Η αλόη είναι ένα πολυετές παχύφυτο βραδείας ανάπτυξης, που μοιάζει πολύ με κάκτο. Τα σαρκώδη λογχοειδή φύλλα της θυμίζουν την αγαύη και διακρίνονται από τα χαρακτηριστικά αγκάθια στο περίγραμμά τους. Φύεται από μόνη της στις θερμές περιοχές του πλανήτη, όπως η Αφρική, η Ινδία, η Νότια και Κεντρική Αμερική. Ωστόσο, συναντάται και σε πολλά μέρη του κόσμου όπου καλλιεργείται συστηματικά. Τα τελευταία χρόνια η αλόη έχει εγκλιματιστεί σε πιο εύκρατα κλίματα και καλλιεργείται με μεγάλη επιτυχία σε περιοχές της Μεσογείου, όπως η Νότια Ελλάδα και η Κύπρος, είτε σαν καλλωπιστικό φυτό είτε για εμπορική εκμετάλλευση. Η λέξη «αλόη» προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «alloeh», που σημαίνει «πικρή και λαμπερή ουσία», ενώ η λέξη «vera» είναι λατινική και σημαίνει γνήσιος, αληθινός.

Πόσα είδη αλόης υπάρχουν στον κόσμο και ποια ποικιλία προτείνει η Hellenic Aloe για καλλιέργεια στην Κύπρο;
Παγκοσμίως, είτε σε συστηματικές καλλιέργειες, είτε αυτοφυώς, υπάρχουν πάνω από 350 είδη αλόης, όμως η Aloe vera Barbadensis Miller (ή αλλιώς αλόη η γνήσια), είναι η πλέον θεραπευτική ποικιλία αλόης, εκείνη που περιέχει έναν πλούσιο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορούν να απορροφηθούν στο σύνολό τους από τον οργανισμό. Με την πάροδο του χρόνου, όσο άρχισαν να αυξάνονται οι συστηματικές καλλιέργειες του συγκεκριμένου φυτού, αλλά και λόγω της διαφορετικότητας των εδαφοκλιματικών συνθηκών που λαμβάνουν χώρα στις περιοχές της Μεσογείου, όπως είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, η Aloevera άρχισε να διαφοροποιείται ως προς τη μορφολογία της σαν φυτό και ως προς την περιεκτικότητα των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Από την άλλη, οι ανάγκες προσαρμογής της καλλιέργειας σε πιο εύκρατα κλίματα όπως είναι αυτό της Κύπρου, επέφερε νέες πληροφορίες και χαρακτηριστικά ως προς τη θρεπτική κατάσταση του φυτού, τα οποία αναλύθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας. Αυτό το οποίο καταφέραμε είναι να σταθεροποιήσουμε και να κλειδώσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, για να μπορούμε να έχουμε το μέγιστο σε ανάπτυξη αλλά και απόδοση παραγωγής.

 


Ποιες εδαφοκλιματικές συνθήκες στην Κύπρο μας επιτρέπουν την καλλιέργεια της αλόης;
Η αλόη, όπως ήδη γνωρίζετε, είναι ένα φυτό τροπικών και ημιτροπικών έως και εύκρατων περιοχών. Αυτό το κλιματολογικό εύρος μάς δίνει την ευκαιρία να ανακαλύπτουμε και να εξετάζουμε ακόμα περισσότερες περιοχές που μπορεί να καλλιεργηθεί. Σύμμαχοι του φυτού είναι η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες, ενώ δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υπερβολική υγρασία. Οι πιο κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργεια της αλόης είναι οι περιοχές με θερμό κλίμα και εξασφαλισμένο νερό, έτσι ώστε να μην αναγκάζεται το φυτό να καταφεύγει στα δικά του φυσικά αποθέματα.
Η Κύπρος, παρότι ανήκει στη Μεσόγειο και τυπικά χαρακτηρίζεται από εύκρατο μεσογειακό κλίμα, διαφέρει σε σχέση με την Ελλάδα, λόγω των έντονων ξηροθερμικών συνθηκών της, γεγονός το οποίο μετά από έρευνα δυο ετών, μας πιστοποιεί ότι η Κύπρος, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, έχει τις ιδανικές κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια της αλόης. Οι εδαφολογικές απαιτήσεις για την καλλιέργεια της αλόης συστήνουν εδάφη που αποστραγγίζουν έντονα βάσει μηχανικής σύστασης, ωστόσο καλλιεργείται το ίδιο επιτυχώς και σε ξηρά και πετρώδη εδάφη. Ως προς την αντίδραση του εδάφους, καταλληλότερα θεωρούνται τα εδάφη με αλκαλικό περιβάλλον, ενώ αν καλλιεργηθεί σε όξινα εδάφη (pH≤6), η ανάπτυξη του φυτού θα είναι περιοριστική και αργή. Στην Κύπρο συναντήσαμε πολλούς τύπους εδαφών σε διάφορες περιοχές, τα οποία καλύπτουν κατά πολύ τις βασικές προϋποθέσεις φύτευσης Αλόης, όμως πάντα εξετάζουμε όλες τις περιοχές, βρίσκοντας τις καταλληλότερες εφαρμογές εδαφοβελτίωσης, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες που συναντάμε.

Πώς καλλιεργείται η Aloe vera;
Η καλλιέργεια της Aloe vera δεν θεωρείται μία δύσκολη καλλιέργεια σε σχέση με τις συμβατικές. Ωστόσο, είναι μία καινούργια καλλιέργεια, άρα και εφαρμόζονται διάφορες καλλιεργητικές τεχνικές. Η τεχνογνωσία που δίνει το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας μας από τα πρώτα βήματα της καλλιέργειας μέχρι και τη συγκομιδή, δίνει τη δυνατότητα εκμάθησης τόσο σε ανθρώπους που ασχολούνται με αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όσο και σε αυτούς που θα ήθελαν να ασχοληθούν για πρώτη φορά με μία καινοτόμα-εναλλακτική καλλιέργεια, όπως αυτή της αλόης.


Ποια εποχή-περίοδος είναι η καλύτερη για καλλιέργεια του φυτού;
Η αλόη φυσιολογικά μπορεί να φυτευτεί όλο τον χρόνο, όμως επειδή είναι ένα φυτό ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, ιδανική περίοδος φύτευσης θεωρείται η άνοιξη και το καλοκαίρι (από Μάρτιο έως και Ιούλιο) και αυτό πάντα εξαρτάται από το μικροκλίμα της περιοχής που θα καλλιεργηθεί, καθώς και το μέγεθος των βροχοπτώσεων.

Ποιοι κίνδυνοι-εχθροί ελλοχεύουν, που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την καλλιέργεια και ανάπτυξη της αλόης και πώς αυτοί αποφεύγονται;
Μία οποιαδήποτε καλλιέργεια πάντα εμπεριέχει κάποιο ρίσκο κι αυτό κυρίως έχει να κάνει με τις ενδεχόμενες αντίξοες καιρικές συνθήκες που μπορούν να συμβούν. Η αλόη, λοιπόν, επηρεάζεται κατά πολύ από έναν ενδεχόμενο παγετό ως προς την ανάπτυξή της. Δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι και σήμερα κάποιος σοβαρός εχθρός της αλόης, όπως ασθένειες, ωστόσο πάντα ελέγχουμε όλες τις καλλιέργειες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να γίνεται αμέσως η διάγνωση μίας ενδεχόμενης ασθένειας και για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους.



Πηγή: www.sigmalive.com
Δημοσιεύτηκε στις 30/05/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire