ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 14 juin 2015

Η εκδίκηση των κολασμένων



Στέφανος Κωνσταντινίδης

 

Η κρίση της μετανάστευσης

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα της μετανάστευσης. Χιλιάδες άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους, πληρώνοντας σε δουλεμπόρους ό,τι έχουν και δεν έχουν για να φτάσουν στη σύγχρονη γη της επαγγελίας. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην εντυπωσιακή αύξηση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Ο πρώτος έχει να κάνει με την οικονομική κρίση, η οποία επιδρά δραματικά στο επίπεδο ζωής των ανθρώπων των λεγόμενων υπανάπτυκτων χωρών. Ο δεύτερος λόγος, που ίσως να είναι και πιο σημαντικός αυτή την στιγμή, έχει να κάνει με τους ατέλειωτους πολέμους της Δύσης και τις στρατιωτικές της επεμβάσεις σε νευραλγικές περιοχές του πλανήτη και ειδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και σε περιοχές της Αφρικανικής Ηπείρου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη πληρώνει παλιές αμαρτίες της από την εποχή της αποικιοκρατίας. Στην περίοδο αυτή έγινε μια μεγάλη αφαίμαξη όσων χωρών είχαν την κακή τύχη να αποικιοποιηθούν. Δεν τελείωσε όμως η αφαίμαξη με το τέλος του αποικισμού. Η αφαίμαξη συνεχίστηκε και στη μεταποικιακή εποχή. Κατά κανόνα οι οικονομίες των αποικιών δομήθηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες των μητροπόλεων. Οι μονοκαλλιέργειες ήταν μια από τις κατάρες που άφησαν οι Ευρωπαίοι στις αποικίες τους, αφού προηγουμένως  κατέστρεψαν τις γεωργικές δομές τους. Έτσι, πολλές χώρες εξαρτώνται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομιών τους από μια και μοναδική καλλιέργεια με την τιμή του προϊόντος να καθορίζεται από τις διεθνείς αγορές. Η οικονομική κρίση από το 2008 και μετά επιδείνωσε την κατάσταση των χωρών αυτών.
Οι πόλεμοι των τελευταίων χρόνων κατέστρεψαν τις υποδομές πολλών χωρών και δημιούργησαν κύματα οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας. Στις χώρες αυτές προστίθεται και η Αφρική με τους εμφυλίους πολέμους της και τις στρατιωτικές επεμβάσεις, κατά κύριο λόγο της Γαλλίας. Σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν στην Ευρώπη προέρχεται από τις τρεις αυτές χώρες και από την Αφρική. Οι δυτικές στρατιωτικές επεμβάσεις κατέστρεψαν τις οικονομικές και πολιτικές δομές των χωρών αυτών με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ακυβέρνητες πολιτείες.
Παρά τις προσπάθειες να οικοδομηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση καθώς είναι οι πύλες εισόδου των μεταναστών αυτών. Το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ελλάδας είναι χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχονται αυτές οι χώρες με τις χιλιάδες μετανάστες που καταφτάνουν συνεχώς στις ακτές τους με σαπιοκάραβα. Η ευρωπαϊκή πολιτική είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που οι μετανάστες αυτοί δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τη βόρεια Ευρώπη. Τον τελευταίο καιρό η μεταναστευτική κρίση είναι εκτός ελέγχου και η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά τρόπους αντιμετώπισής της. Η πολιτική, όμως, της απώθησης των μεταναστών έχει αποτύχει. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει κάποια στιγμή να το πάρουν απόφαση ότι δεν υπάρχουν τείχη για να τους προστατέψουν. Τα κύματα της μετανάστευσης θα συνεχίζονται καθημερινά αυξανόμενα, όσο θα υπάρχει η οικονομική κρίση και όσο θα συνεχίζονται οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις στις διάφορες χώρες. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το κύμα αυτό της μετανάστευσης είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, οικονομικές και πολιτικές στις διάφορες χώρες για να μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν εκεί και να μη χρειάζεται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους διακινούμενοι από δουλεμπόρους προς την Ευρώπη. Τέτοια πολιτική, όμως, δεν υπάρχει και ούτε είναι εύκολο να εφαρμοστεί στα πλαίσια ενός άγριου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Επομένως, η Δύση θα συνεχίσει να πληρώνει τις αμαρτίες της πολιτικής της και κάποια στιγμή οι μετανάστες θα σπάσουν και το φράγμα του Νότου που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι Βορειοευρωπαίοι για να προστατευτούν. Οι κολασμένοι αυτού του κόσμου παίρνουν την εκδίκησή τους. Τίποτε δεν μπορεί να τους εμποδίσει να μπουν στις πόλεις αυτών που τους εκμεταλλεύτηκαν για εκατοντάδες χρόνια τώρα. Πρόκειται για μια γλυκιά εκδίκηση!
ΥΓ. 1  Και ενώ στην Κύπρο συνεχίζεται η τρελή χαρά, μένει να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των τουρκικών εκλογών!
ΥΓ. 2 Μετά από τρεις εβδομάδες στην Κίνα, είμαι περισσότερο από πεπεισμένος πως το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας μεταφέρεται από τη Δύση στην Ασία. Το ίδιο και η βαρύτητα της γεωπολιτικής. Η Κίνα, εκτός ατυχήματος, θα αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες τόσο στην οικονομία, όσο και στην γεωπολιτική. Θα επανέλθω όμως επί του θέματος αυτού με άλλα άρθρα μου αναλυτικότερα.
Υ.Γ. 3 Βάστα Ελλάδα! Όταν οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους θεωρούν το κόψιμο των συντάξεων πολιτική μεταρρύθμιση!
 
* Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/s-konstantinidis/1460/261858/i-krisi-tis-

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire