ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 25 juin 2015

Με την Κωνσταντοπούλου ίσως είναι η ευκαιρία να δοθεί επιτέλους στη δημοσιότητα ο επτασφράγιστος φάκελος Κύπρου.


Σταυρόπουλος Λάμπρος 
 Ο Γ. Ομήρου στα υπόγεια της Βουλής όπου φυλάσσεται ο Φάκελος της Κύπρου
Εδώ και πολλά χρόνια η κυπριακή Βουλή προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση δίχως όμως αποτέλεσμα
Ο Γ. Ομήρου στα υπόγεια της Βουλής όπου φυλάσσεται ο Φάκελος της Κύπρου


Στα υπόγεια του κτηρίου της Βουλής των Ελλήνων, όπου φυλάσσεται επτασφράγιστο εδώ και δεκαετίες το αρχείο του Φακέλου της Κύπρου, βρέθηκε για λίγη ώρα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Γ. Ομήρου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα προσκεκλημένος της Ελληνίδας ομολόγου του. Ήταν μια «συμβολικής αξίας και σημασίας ενέργεια», όπως ανακοινώθηκε, της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στην κατεύθυνση της «σταθερής υπηρέτησης του δικαιώματος των λαών για δικαιοσύνη και αλήθεια».
Εκτός από συμβολική αξία η δυνατότητα του κ. Ομήρου να επισκεφθεί τον χώρο όπου βρίσκονται χιλιάδες έγγραφα και συνοδευτικό υλικό (κασέτες κλπ.) που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε το ελληνικό κοινοβούλιο για την κυπριακή τραγωδία, είχε και συναισθηματική αξία, όπως και πολιτική, καθώς στο παρελθόν η κυπριακή Βουλή προσπάθησε πολλές φορές να αποκτήσει πρόσβαση στο υλικό αυτό δίχως όμως αποτέλεσμα! Τα έγγραφα που είδε ο κ. Ομήρου είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε η εξεταστική επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου που ερεύνησε την υπόθεση από τον Μάρτιο του 1986 και ολοκληρώθηκαν με την επικύρωση των πρακτικών από την Ολομέλεια της Βουλής την 31η Οκτωβρίου του 1988. Ο Φάκελος της Κύπρου έκλεισε τότε οριστικά.

Πολλά χρόνια αργότερα (2011) η κοινοβουλευτική επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου που είχε συγκροτήσει η κυπριακή Βουλή με σκοπό τη διερεύνηση των γεγονότων τα οποία διαδραματίσθηκαν την χρονική περίοδο που καλύπτεται μεταξύ του Ιανουαρίου του 1967 και του Δεκεμβρίου του 1974 και τα οποία οδήγησαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και στην τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου και της 14ης Αυγούστου 1974, εξέδωσε το δικό της πόρισμα.
Ωστόσο, πρόσβαση για μελέτη ή για παραλαβή εγγράφων από το αρχείο του Φακέλου της Κύπρου που συνέταξε η Ελληνική Βουλή ουδέποτε δόθηκε στους κυπρίους, αν και με συγκεκριμένες ενέργειες που έκαναν κατόρθωσαν να παραλάβουν από διάφορες πηγές αριθμό σημαντικών καταθέσεων και εγγράφων, όπως και δημοσιεύσεις, οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει και δεν έχουν διαψευσθεί ως προς το περιεχόμενό τους.

Στο πλαίσιο των ενεργειών που έκαναν για να έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο αυτό υλικό που περιλαμβάνει καταθέσεις, μαρτυρίες, έγγραφα κλπ., τον Ιούλιο του 2006 εκπρόσωποι της επιτροπής του κυπριακού κοινοβουλίου είχαν επισκεφθεί την Αθήνα και είχαν συναντήσεις με την τότε Πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ Χ. Καστανίδη, τους οποίους ενημέρωσαν για την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να ενεργοποιήσει την Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου και να ζητήσει τη συνδρομή τους, για πρόσβαση στο μαρτυρικό υλικό. Υπήρξε και σχετική επιστολή προς την Βουλή των Ελλήνων ενώ το αίτημα τέθηκε και στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και εκτός από την κυρία Μπενάκη το θέμα τέθηκε και στον διάδοχό της Γ. Σιούφα. Ωστόσο δεν υπήρξε απάντηση στο αίτημα τους και τον Μάρτιο του 2010 εστάλη επιστολή στους τότε: πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλο. Όπως διαπιστώνεται στην εισαγωγή του πορίσματος που συνέταξε η κυπριακή επιτροπή, το θέμα της πρόσβασης στο αρχείο του Φακέλου της Κύπρου είχε τεθεί και νωρίτερα στο παρελθόν, αλλά η απάντηση που είχε λάβει ήταν ότι η μη παραχώρηση του σχετικού υλικού, στηρίζεται σε απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι το αρχείο είναι τεράστιο και σε αυτό περιέχονται απόρρητα έγγραφα τα οποία δεν δόθηκαν ποτέ σε κανέναν.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire