ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 1 octobre 2016

Κύπρος : Η επέτειος της ανεξαρτησίας με πολλές προκλήσεις. Όταν οι διαχειριστές του Κυπριακού εξακολουθούν να συζητούν με όρους της δεκαετίας του '70, προοπτικές δεν υπάρχουν



Κώστας Βενιζέλος

 

Επέτειος της υποκρισίας!



Η επέτειος ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ενίοτε ευκαιρία για να μετρηθεί η υποκρισία. Άπαντες μέσα από βαρύγδουπες διακηρύξεις και κλαψουρίσματα θυμούνται την Κυπριακή Δημοκρατία και δίνουν όρκους τιμής πως θα την προστατεύσουν, θα την υπερασπιστούν. Εκεί που η πολιτική είναι επιδερμική, απουσιάζει παντελώς και η αυτοκριτική. Αυτό το κράτος, που δημιουργήθηκε το 1960, δεν είχε, ομολογουμένως, ομαλή πορεία και εξέλιξη. Ένας λόγος ήταν οι έξωθεν παρεμβάσεις, η συστηματική προσπάθεια ελέγχου και η προσπάθεια διάλυσης του κράτους. Παράλληλα, όμως, υπήρξαν οι εσωτερικές παλινωδίες αλλά και οι υπονομεύσεις. Είναι σαφές πως όταν οι πολίτες της χώρας δεν αισθάνονται το κράτος δικό τους, το θεωρούν προσωρινό, μεταβατικό, εν πολλοίς δεν πιστεύουν σε αυτό, σίγουρα αυτό διευκολύνει και άλλους σχεδιασμούς.
 
Πολύ αργότερα έχει γίνει συνείδηση πως αυτό το κράτος διασφάλισε και την επιβίωσή μας και αποτέλεσε το καλύτερο οχυρό στην τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα. Το ζητούμενο, όμως, ακόμη και σήμερα είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά από μια συμφωνία. Αυτό, όπως αναφέρεται, επιδιώκεται από την ελληνική πλευρά σε αντίθεση με τους Τούρκους που θεωρούν πως μια διευθέτηση θα είναι αποτέλεσμα συνυπογραφής από τις ήδη υφιστάμενες οντοτήτες. Αυτές οι οντότητες, όπως αναφέρεται από τουρκικής πλευράς, θα μετεξελιχθούν σε δύο συνιστώντα κρατίδια. Δύο στοιχεία, ωστόσο,  τα οποία συζητούνται στις συνομιλίες, ενισχύουν την τουρκική προσέγγιση: Η αναγνώριση των προηγούμενων πράξεων και η συμπερίληψη στον κατάλογο των διεθνών συμφωνιών κι αυτών που έχει συνάψει το ψευδοκράτος. Οι πράξεις, ενέργειες και συμφωνίες του παράνομου μορφώματος, του κατοχικού καθεστώτος, θα θεωρούνται έγκυρες. Τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας; Αναγνωρίζεται η ύπαρξη του ψευδοκράτους και με τη συμφωνία θα έχει και αναδρομική ισχύ! Αυτά προφανώς κάποιοι τα θεωρούν νομικιστικές αναλύσεις, οι οποίες «δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα». Βεβαίως τη μεγάλη εικόνα δεν την βλέπουν εκείνοι που αγνοούν την κατοχή. Η ευκολότερη οδός για τη διχοτόμηση είναι η πεπατημένη και η αδυναμία άρθρωσης πολιτικής ανατροπών. Πριν εγείρει κανείς το «τι προτείνετε εσείς;», πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση της ακολουθούμενης πολιτικής. Γιατί όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και μόνο. Και η ακολουθούμενη πολιτική δεν ανέτρεψε την κατοχή, αλλά εδραίωσε τα κατοχικά δεδομένα. Όταν οι διαχειριστές του Κυπριακού εξακολουθούν να  συζητούν με όρους της δεκαετίας του '70, προοπτικές δεν υπάρχουν κι ας επικαλούνται τις… περιστάσεις.
 
Η καλύτερη τιμή στην επέτειο είναι η αλλαγή πολιτικής. Εγκαταλείποντας δογματισμούς και φοβικά σύνδρομα, να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ακολουθούμενης πολιτικής. Να μπορέσει τα πολυδιαφημιζόμενα στρατηγικά πλεονεκτήματα να τα μετατρέψει ως εργαλείο για την επιδιωκόμενη λύση.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει στους πολίτες της (Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους) δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: την ιδιότητα του πολίτη της Ε.Ε. και τα πεδία δράσης στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Τι θα πάρει για αντάλλαγμα; Την άρση των κατοχικών δεδομένων. Αυτό είναι το πάρε-δώσε που θα γίνει. Γιατί να δεχθεί η Τουρκία; Πρώτα πρέπει να πείσουμε τους Τ/κ ότι το «λιμάνι» τους δεν είναι η Τουρκία αλλά η Κύπρος.
Κώστας Βενιζέλος
 
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/333890/epeteios-tis-ypokrisias#sthash.01cuE9bf.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire