ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 2 octobre 2016

Κύπρος : Τα φυλετικά κριτήρια θα προσδιορίζουν την εκκολαπτόμενη λύσηΣτέφανος Κωνσταντινίδης


Εδαφικό-περιουσιακό και φυλετικά κριτήρια


Σε καμιά ομοσπονδία στον κόσμο δεν συζητείται, ούτε συζητήθηκε ποτέ εδαφικό και κυρίως περιουσιακό θέμα στη βάση φυλετικών κριτηρίων. Στην Κύπρο το θέμα αυτό προέκυψε λόγω της τουρκικής εισβολής και της εθνοκάθαρσης που επέβαλε η Τουρκία με τη βίαιη μετακίνηση των πληθυσμών. Οι άνθρωποι, όμως, που μετακινήθηκαν βίαια, διατηρούν πάντα δικαιώματα επί της περιουσίας τους. Αυτό αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο και επιβεβαιώθηκε με αποφάσεις δικαστηρίων. Τα δε υπό κατοχή εδάφη ανήκουν πάντα, σύμφωνα με το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο, στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Στις ομοσπονδίες τα «σύνορα» είναι τυπικά και προσαρμόζονται σε διοικητικές και γεωγραφικές ανάγκες και όχι σε φυλετικά κριτήρια. Σε καμιά ομοσπονδία δεν υπάρχει, ούτε συζητείται, εθνοφυλετική ποσόστωση κατοχής εδάφους. Σε καμιά ομοσπονδία δεν υπάρχει ούτε συζητείται εθνοφυλετική ποσόστωση κατοχής περιουσίας. Οι πολίτες αυτών των κρατών είναι ελεύθεροι να αποκτήσουν όση περιουσία θέλουν σε οποιοδήποτε μέρος του ομοσπονδιακού κράτους. Για παράδειγμα στον Καναδά, ο γαλλόφωνος κάτοικος της επαρχίας του Κεμπέκ μπορεί να αποκτήσει όση περιουσία θέλει στις αγγλόφωνες επαρχίες του Καναδά. Και αντίστοιχα ο αγγλόφωνος κάτοικος μιας άλλης επαρχίας, μπορεί να αποκτήσει όση περιουσία θέλει στο γαλλόφωνο Κεμπέκ. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός βασισμένος σε φυλετικά κριτήρια.

Άλλωστε, με την παγκοσμιοποίηση δεν υπάρχουν περιορισμοί αγοράς περιουσίας από κάποιον σε όλες τις δημοκρατικές χώρες του κόσμου, ομοσπονδίες ή μη. Κανένας για παράδειγμα δεν θα εμποδίσει έναν Κύπριο να αγοράσει διαμέρισμα στο Λονδίνο, το Παρίσι ή τη Νέα Υόρκη με τη δικαιολογία ότι οι Άγγλοι, οι Γάλλοι ή οι Αμερικανοί θα πρέπει να έχουν πλειοψηφική κατοχή περιουσίας στη χώρα τους. Κι όμως στην Κύπρο το σχέδιο Ανάν προνοούσε για περιορισμό κατοικίας στη βάση φυλετικών κριτηρίων!
Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως κάθε ευρωπαίος πολίτης έχει δικαίωμα να αποκτήσει περιουσία σε οποιοδήποτε μέρος του νησιού. Θα αποκλειστεί στον Κύπριο πολίτη αυτό το δικαίωμα; Και αυτό με τη δικαιολογία της φυλετικής ποσόστωσης που θα επιτρέπει σε μια εθνική ομάδα να ελέγχει πλειοψηφικά τη γη; Και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κύπριου πολίτη, Ελληνοκύπριου ή Τουρκοκύπριου, δεν παραβιάζονται με αυτό τον τρόπο; Η ύπαρξη μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα δημιουργήσει στην Κύπρο πολίτες δεύτερης κατηγορίας!
Σ' όλες τις ομοσπονδίες -μιλάμε για σοβαρά κράτη- υπάρχει ενότητα εδάφους. Η κεντρική μάλιστα κυβέρνηση ασκεί έλεγχο και διαχειρίζεται ζωτικά σημεία αυτού του εδάφους, όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και σημαντικές θαλάσσιες ή ποτάμιες γέφυρες. Στην Κύπρο διαπραγματευόμαστε τα σύνορα των δύο μελλοντικών συνιστώντων κρατιδίων, ωσάν να πρόκειται για ανεξάρτητα κράτη! Συζητάς με πολιτικούς και τεχνοκράτες που σου λένε, ούτως ή άλλως η μελλοντική λύση θα καταρρεύσει. Ας πάρουμε τουλάχιστον όσα περισσότερα εδάφη μπορούμε! Και κάποιοι σου θυμίζουν ότι αυτό συμβούλευε πριν από 42 χρόνια και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο «εθνάρχης»! Αλλά αυτή δεν είναι σοβαρή πολιτική. Ούτε και οι εκπρόσωποι της τουρκικής πλευράς είναι τόσο χαμηλού διανοητικού επιπέδου για να διαπραγματευτούν επιστροφή εδαφών χωρίς ανταλλάγματα. Τα οποία εδάφη ούτως ή άλλως θα μπορεί να ανακαταλάβει η Άγκυρα ανά πάσα στιγμή. Όσο δε για το περιουσιακό, με βάση όσα συμφωνήθηκαν, λύνεται επί της ουσίας υπέρ των εποίκων αφού θα έχουν ως χρήστες περισσότερα δικαιώματα από τους ιδιοκτήτες, με νεοαποικιακούς όρους. Να γιατί η υποτακτική σιωπή αυτή την ώρα είναι επικίνδυνη. Σίγουρα δεν χρειάζονται πολιτικές κενών ρητορικών εξάρσεων ή φανφαρονισμοί, ούτε όμως και η υποτακτική σιωπή είναι η ενδεδειγμένη πολιτική. Χρειάζεται, αντίθετα, μεθοδική δουλειά και ανοιχτά μυαλά που θα οικοδομήσουν μακρόπνοη στρατηγική επιβίωσης και ανασύνταξης στις δύσκολες αυτές ώρες.

Υ.Γ.1: Στη Νέα Υόρκη αποφεύχθηκε προσωρινά το μοιραίο πολιτικό χτύπημα ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία επειδή ίσως δεν έγινε δυνατή η ευθυγράμμιση των άστρων από τον Άϊντα! Στην πραγματικότητα, όμως, οι Αμερικανο-Νατοϊκοί ζητούσαν τόσα πολλά για την Τουρκία που ούτε και οι υπέρμαχοι του σχεδίου Ανάν δεν ήταν σε θέση να τους τα προσφέρουν, γνωρίζοντας ότι, όπως και το 2004, θα τους ανέμενε πολιτική πανωλεθρία. Όμως ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Οι Αμερικανο-Νατοϊκοί θα επανέλθουν δριμύτεροι. Και η επικοινωνιακή «θριαμβολογία» για τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης σημαίνει ότι προετοιμάζεται ο κόσμος για τη θυσία της Ιφιγένειας! Όχι, ο μεταπρατισμός, η πολιτική του εκπροσώπηση και οι σύμμαχοί του απλώς ανασυντάσσονται.
Υ.Γ.2: Σαλαμίνα: Αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ' τα ξένα βήματα (Γιάννης Ρίτσος)

*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

E-mail stephanos.constantinides@gmail.com
 
Στέφανος Κωνταντινίδης
 
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/s-konstantinidis/1460/333846/edafiko-periousiako-kai-fyletika-kritiria#sthash.9mQVOC8Z.dpufAucun commentaire:

Enregistrer un commentaire