ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 25 octobre 2016

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας και ο Μπομπ Ντίλαν - Τι πρέπει να κάνει για να το παραλάβει ;

Πολλοί συγγραφείς ενδεχομένως θα έδιναν ότι είχαν και δεν… είχαν για να τιμηθούν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και να λάβουν χρηματικό έπαθλο σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να εκφωνήσουν μια ομιλία. 


Η σιωπή του Μπομπ Ντίλαν, όμως, πιθανώς να σημαίνει ότι ο αγαπημένος τραγουδιστής δεν… συγκινείται από το χρηματικό έπαθλο.
Ο νικητής πρέπει να εκφωνήσει μία ομιλία για τη λογοτεχνία – ή στην περίπτωση του Ντίλαν έστω να δώσει μια συναυλία – εντός 6 μηνών προκειμένου να λάβει τα χρηματικό έπαθλο των $900,000 (827.564 ευρώ).
Έχουν περάσει δύο ολόκληρες εβδομάδες από την ανακοίνωση του Νόμπελ Λογοτεχνίας και ο μουσικός θρύλος συνεχίζει να τηρεί… σιγή ιχθύος.
Ο Περ Βάστμπεργκ, μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας που παραδίδει τα βραβεία, έχει πει ότι η σιωπή του Ντίλαν είναι «αγενής και αλαζονική».

Το Ίδρυμα Νόμπελ από την άλλη δεν αποδέχεται οποιαδήποτε απόρριψη του βραβείου και το όνομα του Μπομπ Ντίλαν θα φιγουράρει στον κατάλογο των βραβευθέντων του 2016 οτιδήποτε κι αν εκείνος πει.
Το ζήτημα ωστόσο των χρημάτων είναι διαφορετικό, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ως προϋπόθεση, ο διάσημος καλλιτέχνης πρέπει να εκφωνήσει μια ομιλία με θέμα «σχετικό με το έργο για το οποίο βραβεύτηκε» σε διάστημα 6 μηνών μετά την 10η Δεκεμβρίου, την επέτειο δηλαδή θανάτου του εμπνευστή των βραβείων Άλφρεντ Νόμπελ.
«Αυτό είναι που ζητάμε ως αντάλλαγμα» επισήμανε η Τζόνα Πέτερσον, εκπρόσωπος τύπου του Ιδρύματος Νόμπελ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Ντίλαν θα μπορούσε επίσης να επιλέξει να δώσει μια συναυλία αντί να εκφωνήσει μια ομιλία.
«Ναι, προσπαθούμε να βρούμε κάτι που θα ταιριάζει στον βραβευθέντα (Ντίλαν)» τόνισε η ίδια.
Η διάλεξη δεν χρειάζεται να παρουσιαστεί στην Στοκχόλμη.
Όταν η Βρετανίδα συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ για παράδειγμα τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2007, ήταν πολύ άρρωστη για να ταξιδέψει. Αντιθέτως, έγραψε μια ομιλία και την έστειλε στον Σουηδό εκδότη της, ο οποίος την ανέγνωσε σε μια τελετή στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.Πηγή: www.ethnos.gr
Δημοσιεύτηκε στις 24/10/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire