ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 23 octobre 2016

Κύπρος : Η λύση θα είναι «του ποδαριού»;

Στέφανος Κωνσταντινίδης


Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει δηλώσεις «του ποδαριού», κατά δική του ομολογία, για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό των εποίκων, και τη μια μέρα λέει ότι συμφώνησε για παραμονή 90 χιλιάδων και την άλλη τους κατεβάζει στις 40 χιλιάδες, δικαιολογημένα κάποιος μπορεί να διερωτηθεί για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται και τα υπόλοιπα θέματα όπως και τη συνολική λύση από την οποία εξαρτάται το μέλλον αυτού του τόπου. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συζήτηση που είχε για το θέμα αυτό με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οπότε διερωτάται κανείς και για το επίπεδο των συζητήσεων. Αν δε οι δηλώσεις του αυτές οφείλονται όπως είπε σε κόπωση, γιατί να μη διερωτηθεί κανείς δικαιολογημένα, αν η κόπωση αυτή, και όχι μόνο, δεν επηρεάζει και τη διαύγεια του στην όλη διεξαγωγή των συνομιλιών; Το πιο τραγικό είναι που οι συνεργάτες του σε πρώτο στάδιο άρχισαν να δικαιολογούν όσα είπε την Κυριακή και την Δευτέρα το γύρισαν για να υπερασπιστούν τις νέες δηλώσεις του ! Και γιατί ο κόσμος να πιστέψει όσα λέχθηκαν τη Δευτέρα και όχι όσα λέχθηκαν την Κυριακή; Όπως σωστά έγραψε την περασμένη Τετάρτη σε αυτή την εφημερίδα η Ανδρούλα Ταραμουντά, «πλήττεται συνεχώς η αξιοπιστία τους-του προέδρου και των συνεργατών του- και προδίδεται η δεινότητά τους να διαπραγματεύονται στο σοβαρότερο ζήτημα που έχουν ενώπιόν τους».
Ούτε η διαπραγμάτευση, ούτε η ενημέρωση του κόσμου μπορεί να είναι «του ποδαριού». Ούτε ένας πρόεδρος Δημοκρατίας κάνει «δουλειές του ποδαριού» λόγω «κόπωσης». Ούτε γίνεται ενημέρωση με επικοινωνιακά τεχνάσματα που στοχεύουν στην άλωση των πολιτών για την αποδοχή λύσης που θα διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα βάζει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση τους. Όσο δεν κοινοποιούνται στις πολιτικές δυνάμεις τα έγγραφα που ανταλλάσσονται επί όλων των πτυχών του Κυπριακού και δεν διασφαλίζεται η προσβασιμότητα στα πρακτικά των διαπραγματεύσεων, θα υπάρχει πάντα η υποψία ότι επιχειρείται απόκρυψη της πραγματικότητας. Ο κ. Αναστασιάδης θα μπορούσε να πάρει σαν παράδειγμα τον Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος μετά από κάθε συνάντηση μαζί του, ενημερώνει τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και τα τουρκοκυπριακά κόμματα. Τελικά ο κ. Ακιντζί είναι η μόνη πηγή ενημέρωσης των πολιτών! Και σε τίποτε απ' όσα είπε ως τώρα σχετικά με τις συνομιλίες δεν έχει διαψευσθεί. Μπορεί να προσπαθούσαν οι άνθρωποι του Προεδρικού και ο μελιστάλακτος κυβερνητικός εκπρόσωπος να τον διαψεύσουν τις πρώτες μέρες αλλά στη συνέχεια ό,τι έλεγε επαληθευόταν. Αυτός μας έδωσε από την πρώτη στιγμή μετά τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης τον οδικό χάρτη που ακολουθείται σήμερα. Και ο Αναστασιάδης που αρνείτο στην αρχή την ύπαρξή του τώρα τον ακολουθεί πιστά και πάει στη Γενεύη για συζήτηση εδαφικού-περιουσιακού. Ενημέρωση επομένως τώρα, προτού είναι αργά.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή των εξελίξεων και με όσα γνωρίζουμε, απ΄όσα μας πληροφορεί ο κ. Ακιντζί και ο ξένος παράγοντας, η λύση που θα μας παρουσιάσουν θα είναι χειρότερη και από το σχέδιο Ανάν. Ο Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι ιθύνοντες με καθημερινές δηλώσεις τους αφήνουν να εννοηθεί λίγο-πολύ ότι η Κύπρος θα είναι τμήμα του νεο-οθωμανικού ιμπέριουμ. Επιπλέον η Άγκυρα έχει ουσιαστικά πάρει ό,τι ήθελε : συνομοσπονδία δύο κρατών, πολιτική και αριθμητική ισότητα, εσωτερική ιθαγένεια για τα κρατίδια, πλειοψηφία πληθυσμού και γης, ξένους δικαστές, κλήρωση στα ζάρια για την επίλυση των διαφορών, ακύρωση της λειτουργίας των βασικών ελευθεριών και νομιμοποίηση του ψευδοκράτους και των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής. Κανένας έποικος δεν θα φύγει. Όσοι δεν έχουν «υπηκοότητα» θα παραμείνουν με άδεια εργασίας. Η διαχείριση της όποιας λύσης θα φύγει από τους Τουρκοκυπρίους και θα περάσει στους εποίκους. Αυτός είναι ο στόχος της Άγκυρας και διευκολύνεται με τις αλχημείες του Προεδρικού στο θέμα του κυπριακού πληθυσμού.
Για την επιβολή της αμερικανο-νατοϊκής λύσης θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα. Αν το 2004 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ τηλεφωνούσε στον Δημήτρη Χριστόφια, αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα εμπλακεί και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που όπως έχει γραφτεί, στο τέλος της θητείας του ανακάλυψε ότι πρέπει να επισκεφτεί την Αθήνα!
Ο λαός της Κύπρου έχει δύο επιλογές την κρίσιμη αυτή ώρα: Η μια είναι να δεχτεί την αμερικανο-νατοϊκή λύση κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τουρκική επικυριαρχία σε ολόκληρη την Κύπρο που θα βάλει σε κίνδυνο την επιβίωση του και η άλλη να αντισταθεί για να περισώσει την τιμή του αλλά και την ίδια την ύπαρξή του στη γη των προγόνων του.

 
*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.


E-mail stephanos.constantinides@gmail.com
 
 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire