ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 21 octobre 2016

Το παιχνίδι του νεο-Σουλτάνου Ερντογάν



Σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ θα επισκεφθεί την Αγκυρα. Χθες Πέμπτη, τις πρώτες πρωινές ώρες, η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας διενήργησε πάνω από είκοσι επιδρομές κατά της Κουρδικής Πολιτοφυλακής YPG κοντά στο Χαλέπι, ένα βαρύ και προκλητικό πλήγμα στον πιο στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον σήμερα στη Συρία.
Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική ποιοτική κλιμάκωση της εμπλοκής της Τουρκίας στη Συρία από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα. Εχοντας σιωπηρά αποδεχθεί την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία και κρατήσει σιγήν ιχθύος απέναντι στην πολιορκία του Χαλεπιού, ο Ερντογάν σε πρώτη φάση προώθησε τις τουρκικές δυνάμεις πλήττοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε μια ζώνη που εμποδίζει τη συνένωση των ελεγχόμενων από την YPG περιοχών ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη.

Χθες οι βομβαρδισμοί κατά των Κούρδων είναι μια ριψοκίνδυνη κλιμάκωση, καθώς οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία και έχουν αποστείλει επιτόπου συμβούλους και ομάδες ειδικών δυνάμεων, οι οποίες μάλιστα φωτογραφήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο με στολές και διακριτικά σήματα της Κουρδικής Οργάνωσης της Συρίας PYD (αδελφής του ΡΚΚ), καθώς και της Ανταρτικής Πολιτοφυλακής YPG! Το μήνυμα του Ερντογάν, με ζητούμενο το πραγματικό του αντίκρισμα παρεμβατικής επιχειρησιακής αξιοπιστίας, είναι ωμό και σαφές προς την Ουάσιγκτον: δεν πρόκειται να επιτρέψει ντε φάκτο χειραφέτηση μιας ενιαίας εδαφικά κουρδικής οντότητας εντός της Συρίας, αλλά και ταυτόχρονα δεν θα επιτρέψει την επέκταση της κουρδικής ντε φάκτο ανεξάρτητης οντότητας του Βόρειου Ιράκ προς δυσμάς ώστε να περιλάβει τη Μοσούλη και το Κιρκούκ, όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος των πετρελαϊκών αποθεμάτων της περιοχής.
Συνένωση των Κούρδων της Συρίας και διέξοδος προς τη Μεσόγειο προς δυσμάς, επέκταση του κουρδικού Ιράκ προς δυσμάς και εδαφική του επαφή με την κουρδική βορειοανατολική Συρία είναι μια δυναμική που η Τουρκία του Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει. Τυπικά ακόμη σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν, έχει αναδειχθεί σε σημαντικό μοχλό πίεσης της Μόσχας προς την Ουάσιγκτον, καθώς σιωπηρά έχει αποδεχθεί το καθεστώς Ασαντ στη Δαμασκό και στο πεδίο της μάχης πλήττει τον πιο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ.
Σήμερα η Αγκυρα έχει ένα ανοικτό μέτωπο πολεμικής σύγκρουσης με το ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία, μόλις άνοιξε ένα δεύτερο κατά των Κούρδων στη Συρία και από στιγμή σε στιγμή μπορεί να ανοίξει ένα τρίτο με τους Κούρδους του Ιράκ στις παρυφές της Μοσούλης. Ο Ερντογάν στον πανικό του επιταχύνει τη συσπείρωση των Κούρδων αντί να την αποτρέψει...
kapopoulos@pegasus.gr

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire