Η εντύπωση που έχει δοθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είναι πως έχει επιτευχθεί τόση πρόοδος που σχεδόν έχει κλείσει το εδαφικό και εντός του χρόνου του 2016 θα συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη για το θέμα της Ασφάλειας. Στον επόμενο γύρο των συζητήσεων -και πάλιν επί ελβετικού εδάφους- θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί συμφωνία σε χάρτη για το εδαφικό για να ανακοινωθεί πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό. Είναι αμφίβολο εάν η τουρκική πλευρά θα καταθέσει χάρτη (γιατί δεν το έπραξε την περασμένη εβδομάδα;) ή, εάν καταθέσει, δεν θα ικανοποιεί την ε/κ πλευρά. Αναφέρθηκαν οι Τούρκοι σε ένα ξεκάρφωτο ποσοστό στο Μον Πελεράν και ως να απελευθερώθηκε η Κύπρος.
Είναι προφανές πως διαδικαστικά η ελληνοκυπριακή πλευρά σύρεται σε μια πορεία αυτοεγκλωβισμού με ορατό πλέον το σκηνικό πιέσεων που βαθμηδόν στήνεται.
Είναι σαφές πως μετά την πολυμερή διάσκεψη δύσκολα θα συνεχίσουν οι συζητήσεις, το Κυπριακό θα θεωρηθεί λυμένο, έστω κι εάν υπάρχουν εκκρεμότητες. Θα θεωρηθεί λυμένο και οι όποιες ενστάσεις ή διαφωνίες στα εναπομείναντα ζητήματα θα προκαλούν τον… θυμό των εν δυνάμει μεσολαβητών.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι προ πολλού ο Ακιντζί, που έχει τη δυνατότητα να… προβλέπει τα επόμενα βήματα, ανακοίνωσε πως μεταξύ της πολυμερούς διάσκεψης και του δημοψηφίσματος θα τύχουν επεξεργασίας οι νόμοι, τα συντάγματα κ.λπ. Το έλεγε αυτό ως αυτά τα ζητήματα να είναι τεχνικά και επουσιώδη. Σημειώνεται ότι στο θέμα της Διακυβέρνησης υπάρχουν εκκρεμότητες σε θέματα υψίστης σημασίας όπως αυτό για το οποίο επιμένει η τουρκική πλευρά για τη διατήρηση του δικαιώματος αρνησικυρίας, του βέτο, ή εκείνο με την εκ περιτροπής προεδρία. Το τελευταίο ο Ακιντζί το θεωρεί λυμένο αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το έχει αποδεχθεί. Εάν δεν το έχει αποδεχθεί τότε ο κατοχικός ηγέτης επιχειρεί να του προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο. Εάν το έχει αποδεχθεί βρίσκεται αντιμέτωπος με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών.
Εάν ισχύει ο ενθουσιασμός που εκπέμπουν Αναστασιάδης και Ακιντζί για την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία ημέρα στο Μον Πελεράν, πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες. Εάν ο ενθουσιασμός δεν αντικατοπτρίζει τη μεγάλη εικόνα της διαδικασίας, τότε αυτό θα λειτουργήσει μπούμερανγκ για την ε/κ πλευρά. Προπομπός μπορεί να θεωρηθεί το «κάρφωμα» από ΟΗΕ και Ακιντζί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε τη διακοπή των συνομιλιών για μια εβδομάδα ως να ήταν ανοικτής χρονικής διάρκειας οι συζητήσεις και όχι καθορισμένες (7-11 Νοεμβρίου).
Είναι πρόδηλο ότι διαδικαστικά η ε/κ πλευρά έχει εγκλωβιστεί στα τεχνητά χρονοδιαγράμματα και τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες για συμφωνία μέχρι το τέλος του 2016. Η τακτική που υιοθετεί η τουρκική πλευρά είναι η ίδια με αυτήν του 2004. Για την Άγκυρα επανάληψη του σεναρίου δεν ενοχλεί, εμάς ενοχλεί, ειδικά εάν, με βάση και τα όσα ακούγονται, θα παρουσιαστεί λίγο-πολύ το ίδιο σχέδιο.