ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 21 novembre 2016

Ένας σκληρός δεξιός, θαυμαστής της Θάτσερ,έκανε την έκπληξη στη Γαλλία. Για άλλη μια φορά διαψεύστηκαν οι δημοσκόποι!


Μητροπούλου Ειρήνη 

Φιγιόν vs Ζιπέ

Συγκριτικό τεστ ανάμεσα στους δύο μονομάχους της γαλλικής Δεξιάς

Φιγιόν vs Ζιπέ
Φρανσουά Φιγιόν (αριστερά) και Αλέν Ζιπέ

Με τον Νικολά Σαρκοζί εκτός κούρσας, και εκτός πολιτικής μετά την ήττα του στις προκριματικές χθες το βράδυ, όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στους δύο πρώην πρωθυπουργούς που διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα της γαλλικής Δεξιάς.

Φρανσουά Φιγιόν εναντίον Αλέν Ζιπέ, λοιπόν. Αυτοί θα είναι οι μονομάχοι στις εσωκομματικές κάλπες που θα στηθούν ξανά την ερχόμενη Κυριακή. Ο νικητής μάλλον θα περάσει στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Μάϊο του 2017, αντιμέτωπος κατά πως όλα δείχνουν με την Ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Με τους Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ σε ιστορικά χαμηλά, οι κάλπες της 27ης Νοεμβρίου στο δεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί» θεωρούνται ανεπίσημος πρώτος γύρος των προεδρικών. Ας δούμε, εν συντομία, ποιοί είναι και τί πρόγραμμα έχουν οι δύο διεκδικητές:

Ο 62χρονος Φιγιόν, τον οποίον στηρίζει πλέον ο Σαρκοζί, θήτευσε ως πρωθυπουργός του, το διάστημα 2007-2012. Φιλοάγγλος, με σύζυγο από την Ουαλία, και θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ, χαιρέτισε την πρωτιά του στον πρώτο γύρο των προκριματικών ως «ισχυρό κίνημα ελπίδας». Εχει υποσχεθεί βαθιές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ελεύθερης αγοράς, και σκληρή ατζέντα νόμου και τάξης.

Ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του είναι το τέλος στην εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών στον ιδιωτικό τομέα και η επιστροφή σε εβδομάδα 39 ωρών για τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Θέλει χαμηλότερους φόρους και περικοπές 100 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες σε διάστημα πέντε ετών, σε συνδυασμό με μείωση του δημοσίου τομέα, κατά 500.000 θέσεις εργασίας.

Ο Φιγιόν υπόσχεται επίσης σύσταση ενός ανεξάρτητου ταμείου για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία 500.000 έως ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμά του προβλέπει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, απαγόρευση της υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου, και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ποσόστωση στον αριθμό μεταναστών και προσφύγων που θα δέχεται η Γαλλία.

Μετριοπαθής τεχνοκράτης από το παρελθόν

Με τεχνοκρατικό ίματζ, ο 71χρονος Αλέν Ζιπέ έκανε εκστρατεία ως μετριοπαθής και ενωτικός στον απόηχο των τζιχαντιστικών επιθέσεων, και εθεωρείτο φαβορί εδώ και μήνες, πριν από την απρόσμενη άνοδο του Φιγιόν.

Βετεράνος στην πολιτική της Γαλλίας εδώ και περίπου μισόν αιώνα, έκανε δραστήρια προεκλογική εκστρατεία: πέταξε ακόμη και στις υπερπόντιες κτήσεις στη Νέα Καληδονία και τη Γαλλική Πολυνησία προκειμένου να παρουσιάσει το πρόγραμμά του σε εκεί ψηφοφόρους - αν και στις επισκέψεις του δεν προκαλείται συνωστισμός, ούτε ενθουσιασμός.

Πρώην πρωθυπουργός, πρόεδρος του δεξιού κόμματος της Γαλλίας, πρώην υπουργός Οικονομίας και Περιβάλλοντος, ποτέ δεν υπήρξε δημοφιλής, και θεωρείται μάλλον βαρετός. Απόφοιτος των καλύτερων σχολών, έχει την φήμη ευφυούς και αλαζονικού, ενώ ο πρώην μέντοράς του Ζακ Σιράκ, έλεγε πως είναι «ο πρώτος ανάμεσά μας».

Ακόμα και όταν διατηρούσε το δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του Σαρκοζί, έμοιαζε σαν ένα πρόσωπο από το παρελθόν που συμβολίζει την ελίτ, το κατεστημένο, και την δυσκολία της χώρας να ανανεωθεί.

Το πρόγραμμα Ζιπέ φαίνεται, πάντως, μετριοπαθές με πολλά δυνατά σημεία αφού στην πραγματικότητα προβάλλει ό,τι θεωρείται αναγκαίο από ένα μεγάλο μέρος των πολιτών: μικρότερη κυβέρνηση και περιστολή δαπανών. Ταυτόχρονα όμως θέλει να επεκτείνει την εργάσιμη εβδομάδα από τις 35 στις 39 ώρες και το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65. Θέλει να ενισχύσει την οικονομία με μείωση των μη-μισθολογικών δαπανών και τονίζει προκαταβολικά ότι η εφαρμογή του προγράμματός του θα είναι επίπονη.

Ο Ζιπέ προβάλλει το πρότυπο της «χαρούμενης ταυτότητας» («identité heureuse») εξηγώντας ότι μια λίγο-πολύ ειρηνική κοινωνική συνύπαρξη είναι απολύτως εφικτή. Εχει θέσει τρεις μεγάλους στόχους για την προεδρία του: καλύτερη εκπαίδευση για τους νέους, ενεργό κράτος κυρίως σε θέματα ασφάλειας, και ενίσχυση της απασχόλησης.

Επιμένει ότι ενδιαφέρεται για μία και μοναδική θητεία, κάτι που καθησυχάζει όσους θέλουν αλλαγή, αλλά με προοπτική σχετικά σύντομης εναλλαγής. Ο Ζιπέ έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο υψηλού προφίλ για την παραβίαση των ορίων δαπανών της εκστρατείας του κόμματος στις εκλογές του 2012. Τον Σεπτέμβριο, ένας δικαστής έκρινε ότι ο πρώην πρόεδρος Σαρκοζί θα πρέπει να δικαστεί για την ίδια υπόθεση.





Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire