ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 2 novembre 2016

Υπό αμφισβήτηση η παγκοσμιοποίηση

Για να μην είναι η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά η τελευταία...

THE NEW YORK TIMES

Η νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση επί επτά χρόνια, υπογράφηκε τελικά την προηγούμενη Κυριακή. Τώρα το ερώτημα είναι αν αυτή η συμφωνία θα διευκολύνει την υπογραφή μεγάλων εμπορικών συμφωνιών που ετοιμάζονται – κυρίως αμερικανικές συμφωνίες με την Ευρώπη και την Ασία.

Η υπογραφή της συμφωνίας με τον Καναδά έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους ηγέτες της Ε.Ε. και του Καναδά, ο πρωθυπουργός του οποίου Τζάστιν Τριντό δήλωσε πως θέλει να «διασφαλίσει ότι όλοι θα κατανοήσουν πως είναι καλή για τις οικονομίες μας, αλλά και καλό παράδειγμα για τον κόσμο». Με τη συμφωνία υποτίθεται ότι θα εξαλειφθούν οι περισσότεροι εμπορικοί δασμοί μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. με οφέλη και για τις δύο πλευρές.


Ομως η παρ’ ολίγον ακύρωση της συμφωνίας υπογραμμίζει σε ποιο βαθμό το εμπόριο και η παγκοσμιοποίηση γενικότερα, η οποία κάποτε χαιρετιζόταν ως δύναμη προόδου, θεωρούνται πλέον το όχημα για την καταστροφή θέσεων εργασίας, για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και για να υπονομευθεί η εθνική κυριαρχία.

Η αντίδραση κατά των εμπορικών συμφωνιών είναι εμφανής στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, στο βρετανικό δημοψήφισμα για έξοδο από την Ε.Ε. και στα λαϊκίστικα κόμματα που ξεφυτρώνουν ανά την Ευρώπη. Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν τέτοια αισθήματα, αξιωματούχοι της Ε.Ε. είχαν ζητήσει την επικύρωση της συμφωνίας από όλα τα κράτη-μέλη, κάτι που με τη σειρά του έδωσε δύναμη στη Βαλλονία ώστε να εμποδίσει την υπογραφή της. Η υπόσχεση για ορισμένες αλλαγές έπεισε τη γαλλόφωνη περιφέρεια του Βελγίου να άρει το βέτο της, ωστόσο είναι βέβαιο πως θα υπάρξει πολύ πιο ευρεία αντίσταση στην υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης (TTIP).

Η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου του Ειρηνικού (TPP), η οποία περιλαμβάνει δώδεκα έθνη γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει γίνει αντικείμενο αρνητικών επικρίσεων και από τους δύο προεδρικούς υποψηφίους στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, το εμπόριο παρακμάζει. Ο Μπίνγιαμιν Απλμπάουμ γράφει στους New York Times πως το παγκόσμιο εμπόριο δεν είχε αναπτυχθεί καθόλου στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2016 και ότι είχε μειωθεί κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο. Η συνολική αξία των αμερικανικών εισαγωγών και εξαγωγών μειώθηκε κατά περισσότερο από 200 δισεκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια του 2015. Εχουν μειωθεί κατά ακόμη 470 δισ. δολάρια στη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του τρέχοντος έτους. Η αναιμική οικονομική ανάπτυξη είναι αιτία και αιτιατό αυτής της επιβράδυνσης του εμπορίου.

Θα ήταν ατυχές αν η εμπορική συμφωνία Καναδά - Ευρωπαϊκής Ενωσης αποδειχθεί πως αποτελεί τον τελευταίο σπασμό μιας εποχής κατά την οποία είχε αναπτυχθεί το εμπόριο. Για να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται το παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να κερδηθεί η λαϊκή υποστήριξη προς μεγάλες εμπορικές συμφωνίες. Οι πολιτικοί δεν θα πρέπει πια να υποθέτουν πως έχουν αυτή την υποστήριξη. Θα πρέπει να εξηγήσουν με ειλικρίνεια τόσο τα οφέλη όσο και τις ζημίες που επιφέρουν οι εμπορικές συμφωνίες σε θέσεις απασχόλησης, σε φόρους και κανονισμούς.
 
ΠΗΓΗ : Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2 Νοεμβρίου 2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire