ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 26 novembre 2016

Επένδυση στον κατευνασμό: Οι ΗΠΑ θα ανταμείψουν τον Ερντογάν στην Κύπρο





Ο Ερντογάν δεν θα ανοίξει τις πύλες των προσφυγικών ροών όπως απείλησε χθες για πολλοστή φορά σε μια εθνικά υπερήφανη απάντηση στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που ζητά την προσωρινή διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας. Μια ρήξη με την ΕΕ θα κινδύνευε να ακυρώσει τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής Ερντογάν που είναι η άσκηση πίεσης επί τόπου στη Συρία και στο Ιράκ, με στόχο να αυξηθεί το αντίτιμο που είναι πρόθυμη η Ουάσιγκτον να καταβάλει για να τον κατευνάσει.
Να τον κατευνάσει κυρίως με μοχλό την επίλυση του Κυπριακού, που θα άνοιγε τον δρόμο για ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, αλλά κυρίως θα έδινε μια έμπρακτη εκτός ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενίσχυση των σχέσεων Αγκυρας - ΕΕ μέσω της συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν μέχρι και την ΕΚΤ. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι μια ενιαία Κύπρος μετά τη λύση του Κυπριακού θα είναι η χώρα-μέλος της ΕΕ που θα είναι το δεδομένο ανάχωμα σε κάθε απόπειρα παγώματος και πολύ περισσότερο τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων...
Ολη η παραπάνω στρατηγική μεγιστοποίησης των πιέσεων των ΗΠΑ για επίσπευση της λύσης στο Κυπριακό, με στόχο τη δημιουργία προγεφυρώματος εντός ΕΕ, είναι ασύμβατη και με μια εγκατάλειψη της συμφωνίας του Μαρτίου για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών αλλά και με γενικευμένη σύγκρουση με τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία και στο Ιράκ.
Ο Ερντογάν δεν έχει κανέναν λόγο να ανοίξει τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών, καθώς μια ρήξη με την ΕΕ θα ακύρωνε οριστικά την προσδοκία ότι οι ΗΠΑ θα τον ανταμείψουν με μια ντε φάκτο προσέγγιση με την Ευρώπη μακριά από τις δουλείες πολιτικής και δημοκρατικής ορθότητας, που είναι σύμφυτες με τη φόρμουλα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μιας ενταξιακής διαπραγμάτευσης, την ολοκλήρωση της οποίας δεν θέλει καμία από τις δύο πλευρές!
kapopoulos@pegasus.gr

ΠΗΓΗ :  ΤΟ ΕΘΝΟΣ , 26/11/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire