Μόνο με πολιτικές εξυγίανσης, η
Ιταλία πεθαίνει, είπε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ενρίκο Λέτα, που
τόνισε την ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υποσχέθηκε
μέτρα υπέρ της ανάκαμψης της ιταλικής οικονομίας.
Την ώρα δε που το πολιτικό θερμόμετρο έδειχνε φυσιολογική θερμοκρασία, πρώτη φορά μετά ένα δίμηνο, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έπεφτε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010.
Στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να «παγώσει» προσωρινά την καταβολή του φόρου ακινήτων για όσους διαθέτουν μόνο μία κατοικία, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Ιούνιο, ώστε να ευνοηθούν οι λιγότερο εύπορες οικογένειες. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε να μην αυξήσει τον ΦΠΑ, όπως είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Μόντι, και να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνοντας το ύψος των τραπεζικών δανείων, μειώνοντας τους φόρους για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και επεκτείνοντας τη δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων έργου.
«Το δημόσιο χρέος, βαρύ σαν μυλόπετρα για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές», αλλά οι πολιτικές εξυγίανσης δεν αρκούν από μόνες τους. «Η Ιταλία πεθαίνει», τόνισε.
Στο πνεύμα ανανέωσης της πολιτικής που στήριξε με τις επιλογές των προσώπων της κυβέρνησής του, προανήγγειλε ότι θα επιδιώξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, επιστροφή του σταυρού προτίμησης και τροποποίηση του ρόλου της Γερουσίας.
Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση διέρχεται μια «κρίση νομιμοποίησης», επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει «βιώσιμη ανάπτυξη» και να μη δίνεται τόση έμφαση στις πολιτικές λιτότητας.
Πρόσθεσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί το Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, αφού η «κυβέρνησή του είναι απολύτως φιλοευρωπαϊκή και η μόνη λύση είναι να σωθεί η Ευρώπη στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης κάθε περιοχής του Βορρά και του Νότου».
Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης ότι οι βουλευτές που υπουργοποιήθηκαν θα λαμβάνουν μόνο το μισθό του βουλευτή ή του γερουσιαστή και καμία επιπλέον αποζημίωση για το υπουργικό τους αξίωμα. Δεσμεύτηκε επίσης να βρει λύση για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας και τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων που αφορούν τις αλλαγές των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ανάλογων προβλημάτων.
«Πρέπει να επαληθεύσουμε την προσήλωση της νέας κυβέρνησης και την ικανότητά της να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να ανακτήσει την αξιοπιστία της», δήλωσε στέλεχος του Οίκου αξιολόγησης Moody's.
Πάντως, οι επενδυτές καλωσόρισαν τη σύσταση της νέας ιταλικής κυβέρνησης και το κόστος δανεισμού έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010 για την πώληση των πενταετών και δεκαετών ομολόγων και οι μετοχές εταιρειών νέων τεχνολογιών σημείωσαν άνοδο κατά 1,6%.
Ωστόσο ο Οίκος Moody's θεωρεί ότι η κατάσταση παραμένει δυσχερής και μπορεί η χώρα να χρειαστεί τελικά σχέδιο διάσωσης.
Η κυβέρνηση Λέτα έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και σήμερα αναμένεται ψηφοφορία στη Γερουσία.
ΠΗΓΕΣ: Ελευθεροτυπία/REPUBBLICA/STAMPA/REUTERS/ΑΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 30/04/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire