Κενό ρεζερβουάρ
H χρονιά, θεωρητικώς τουλάχιστον, βαίνει καλώς για την Ευρωζώνη, η οποία, όμως, έχει τραυματιστεί σημαντικά και είναι άκρως αμφίβολο αν θα μακροημερεύσει. Ακόμα και τα χρηματιστήρια στις χώρες του Νότου, όπου οι τουρίστες από τον Βορρά συρρέουν μαζικά, πάνε καλά. Αυτό είναι παράδοξο για κράτη, που στην πραγματικότητα κινούνται με ρεζερβουάρ κενό από καύσιμα. Ακόμα, όμως, και για τους παρίες της Ευρωζώνης το σημείο κινδύνου, ο ερχομός της ημέρας της Κρίσης μοιάζει να πέρασε διά παντός.
Αυτό τουλάχιστον θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε οι ηγέτες της Ε.Ε. και η ΕΚΤ. Αυτό είναι το σενάριο που θέλουν να οικοδομήσουν: ότι το ευρώ μπορεί να επιβιώσει και τελικά να αποδειχθεί επωφελές για όλους. Για πόσο θα μπορέσουν οι μάγοι της Ε.Ε. να «βγάζουν έναν λαγό από το καπέλο τους», παραμένει άγνωστο. Στις 22 Σεπτεμβρίου, οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες. Αν επανεκλεγεί η Αγκελα Μέρκελ καγκελάριος της Γερμανίας θα ξαναζήσουμε μια νέα ιστορία τρόμου. Στην Ελλάδα, το φορολογικό σύστημα πόρρω απέχει του ιδανικού και η χώρα αδυνατεί να επιβιώσει αποπληρώνοντας τα δάνειά της. Η Μέρκελ είτε να επιτρέψει στην Ελλάδα να καταρρεύσει ή να παραδεχθεί ότι έχασε τα χρήματά της.
THE WALL STREET JOURNAL
Διαρκής διαμαρτυρία
Οι καθημερινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη Βουλγαρία τις τελευταίες 45 ημέρες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν κοινό φαινόμενο στη σύγχρονη Ευρώπη, από εξωτερικούς παρατηρητές. Η Βουλγαρία, όμως, δεν μοιάζει σε τίποτα με την Ελλάδα ή την Πορτογαλία, εμφανίζοντας μικρό έλλειμμα και ανοδική τάση στα ημερομίσθια. Οι Βούλγαροι αισθάνονται, όμως, Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, διαπιστώνοντας ότι οι παθολογίες του κομμουνιστικού καθεστώτος παραμένουν ζωντανές. Πρώην στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας του Κομμουνιστικού Κόμματος διατηρούν αμείωτη την επιρροή τους στα μέσα ενημέρωσης, στον οικονομικό τομέα, ακόμη και στο Κοινοβούλιο. Πολλοί σημερινοί «νονοί» του υποκόσμου ήταν έμμισθοι υπάλληλοι της μυστικής αστυνομίας. Δεύτερη ένσταση των Βούλγαρων, μετά την αποτυχημένη εκκαθάριση των «σταγονιδίων» του πρώην καθεστώτος, αφορά τη μεταρρύθμιση του τομέα ενέργειας, που αποτελεί σήμερα πηγή παράνομου πλουτισμού μέρους του πολιτικού κόσμου. Τρίτο πάνδημο αίτημα των πολιτών είναι η ριζική μεταρρύθμιση της ανώτατης παιδείας, δίνοντας τέλος στη «διαρροή ταλέντων» που παρατηρείται σήμερα από τη Βουλγαρία με προορισμό Δυτικά πανεπιστήμια.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 30/07/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire