Στο 47,5% ανέρχεται το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. Λαμβανομένου υπόψην ότι το κούρεμα του 37,5% που είχε αποφασιστεί τον Απρίλιο, αντιστοιχούσε σε 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτή τη στιγμή με το 47,5% το κούρεμα ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα επόμενα 24ωρα, ίσως και την Τρίτη, θα ξεκαθαρίσει τί μέλλει γενέσθαι με το υπόλοιπο 52,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων, που δεν επιδέχονται κουρέματος και δεν θα μετατραπούν σε μετοχές.
Ήδη έχει μετατραπεί σε μετοχές ονομαστικής αξίας ενός ευρώ το 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων.
Τώρα επίκειται η μετατροπή σε μετοχές και του υπόλοιπου 10%.
Επισημαίνεται ότι η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας ανέρχεται στο 12%.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κεντρική Τράπεζα εκτιμούν ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου.
Η κυβέρνηση όμως δεν συμφωνεί με το τελικό ύψος του ποσοστού του κουρέματος που αποφασίστηκε.
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 47,5% είναι αισθητά πιο χαμηλό από τις αρχικές προβλέψεις που έγιναν πριν από τέσσερις μήνες.
Σημείωσε, ότι αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη τόσο για την οικονομία του τόπου όσο και για τους καταθέτες που επηρεάζονται.
«Θεωρούμε», τόινσε, «ότι κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα στην πορεία της τράπεζας για έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης και ανάληψης της διοίκησης και διεύθυνσής της από τους νέους της ιδιοκτήτες».
Επεσήμανε παράλληλα ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα σταθεροποίησης και της Τράπεζας Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας».
Ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, εξήγησε, «επιτυγχάνεται και μάλιστα πέραν του λογικού επιπρόσθετου ποσού ασφαλείας που δικαιολογούν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «και η συνολική αξιολόγηση της πορείας της κυπριακής οικονομίας τις αμέσως επόμενες μέρες θα είναι τέτοια που θα συμβάλει
Συνεπώς απομένει τώρα να εξέλθει η Τράπεζα Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης. Είναι θέμα χρόνου να εκδοθούν πλέον και οι σχετικές ανακοινώσεις για την έξοδο της τράπεζας από την εξυγίανση.
Όπως ανέφεραν πηγές από την Κεντρική Τράπεζα, αυτός είναι και ο λόγος που δεν προέβη σήμερα στην ανακοίνωση του τελικού ποσοστού του κουρέματος ως η αρμόδια αρχή εξυγίανσης.
Η Κεντρική φέρεται να εκτιμά ότι είναι καλύτερα να δοθούν συλλογικά και όχι αποσπασματικά όλες οι πληροφορίες για την έξοδο της τράπεζας από την εξυγίανση.
Την Πέμπτη, στο μεταξύ, θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα καταθέσει κρατικά ομόλογα ως εγγύηση προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό του ELA.
Στο μεταξύ, το απόγευμα η τρόικα ζήτησε και είχε συνάντηση με τους συμβούλους της Τράπεζας Κύπρου.
Ο συγκεκριμένος οίκος έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για τη νέα δομή της τράπεζας όπως θα διαμορφωθεί από τους νέους μετόχους.
Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των τροϊκανών, η κυβέρνηση δια του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου της εξέφρασε αισιοδοξία ενόψει των τελικών αποτελεσμάτων της αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής του μνημονίου.
Ερωτηθείς κατά πόσο θα χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος συνέστησε υπομονή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η αξιολόγηση θα δώσει νέα ώθηση στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας.
Ο Συνεργατισμός
Αναφορικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, η ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρείται κρατική στήριξη.
Συνεπώς πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος με τον οποίο ο Συνεργατισμός να μην αναγκαστεί να πληρώνει ένα κόστος της τάξεως του 10%.
Έγκυρες πηγές ανέφεραν στο Σίγμα ότι η επιβάρυνση του 10% παύει να υφίσταται σε περίπτωση που ο οργανισμός που δέχεται την κρατική στήριξη αποποιηθεί του δικαιώματος του να επαναγοράσει ολόκληρο το μετοχικό κεφάλαιο και παραχωρήσει το δικαίωμα στο κράτος να αναζητήσει και άλλους αγοραστές.
Η επιβάρυνση του 10% σε τέτοιες περιπτώσεις τοποθετείται καθώς θεωρείται ότι πρέπει να επιστραφούν στον φορολογούμενο πολίτη τα χρήματα που παρέχονται ως στήριξη στον οργανισμό που αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια να εξευρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα, ώστε ο Συνεργατισμός να απαλλαγεί από την επιβάρυνση του 10% και να του δίδεται το δικαίωμα να επανακτήσει τις μετοχές του εάν και εφόσον το επιθυμεί.
Πηγή: www.sigmalive.com
Δημοσιεύτηκε στις 29/07/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire